Διά… Brexit και σιδήρου το Ηνωμένο Βασίλειο

Η κατά πολλούς κραταιά οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται απανωτά πλήγματα στην αξιοπιστία της. Σα να μην έφτανε το θέμα του Brexit, η κυβέρνηση Κάμερον έχει να αντιμετωπίσει το κλείσιμο της Tata Steel, της μεγαλύτερης βιομηχανίας ατσαλιού στη χώρα, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αναζητήσει βάση σε χώρες με χαμηλότερα κόστη, κάτι όμως που δεν επηρέασε τόσο τη στερλίνα. Νέα όμως είχαμε και από τους δύο άλλους μεγάλους «παίκτες», το ευρώ και το δολάριο. Ας πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά.

Το σοκ στη βρετανική κοινή γνώμη και τη βρετανική οικονομία ήταν αναμενόμενο μετά την ανακοίνωση της Tata Steel, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν περίπου 30 χιλιάδες εργαζόμενοι. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των αγορών, καθώς η στερλίνα κατέγραψε σημαντική πτώση έναντι άλλων νομισμάτων την Τετάρτη, ωστόσο ανέβηκε έναντι ευρώ και δολαρίου. Παρά το αρνητικό ΡΜΙ βιομηχανικής παραγωγής, το οποίο κατέγραψε άνοδο μετά το ιστορικό χαμηλό 34 μηνών στο οποίο είχε περιέλθει όμως όχι όση αναμενόταν, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2015, ο οποίος τελικά έκλεισε στο 2.1% (από 1.9% που αναμενόταν), έστειλε ένα θετικό μήνυμα.

Όπως αναφέρει το forexpros.gr στα του Brexit, η Τράπεζα της Αγγλίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει τα αρνητικά μιας ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δίνοντας εμμέσως μήνυμα ότι και η Κεντρική Τράπεζα στηρίζει την παραμονή στην Ένωση. Αξίζει να τονίσουμε ότι κάτι λιγότερο από τρεις μήνες πριν το δημοψήφισμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι απόψεις είναι μοιρασμένες, οπότε κάθε λεπτομέρεια θα μετρήσει έως τον Ιούνιο. Οι ειδήσεις από τα άλλα δύο συναλλάγματα, οδήγησαν το βρετανικό νόμισμα να χάσει έδαφος και, στην περίπτωση του ευρώ, να κλείσει την εβδομάδα ακόμα χαμηλότερα.

Το δολάριο είχε σε γενικές γραμμές μία περίεργη εβδομάδα η οποία το οδήγησε σε πτώση. Σε επίπεδο δεικτών, «κορωνίδα» των ειδήσεων ήταν η ανακοίνωση των μισθολογίων, με την επίδοση να είναι καλύτερη της αναμενόμενης (215 αντί 205 χιλ. θέσεις εργασίας), δίνοντας μία νότα ανάκαμψης. Η ομιλία όμως της Janet Yellen ήρθε να επισκιάσει τα πάντα, καθώς η πρόεδρος της Fed συνέστησε προσοχή και εξήγησε ότι λόγω του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος τα επιτόκια δεν ανέβηκαν τον Ιανουάριο και το Μάρτιο, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε μόνο σποραδικές ανατιμήσεις στο μέλλον.

Κερδισμένο όλων το ευρώ. Το κοινό νόμισμα έκλεισε την εβδομάδα θετικά έναντι στερλίνας και δολαρίου εκμεταλλευόμενο τα σημάδια αμφιβολιών στα δύο συναλλάγματα και τα καλά νέα στην ευρωζώνη. Παρά το ότι ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία παρέμεινε σταθερός (αναμενόταν να πέσει κατά 7 χιλιάδες), ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις (-0.1%) ενώ και ο Γερμανικός PMI βιομηχανικής παραγωγής κινήθηκε σε καλύτερα του αναμενομένου επίπεδα (50.7 αντί 50.4). Επίσης ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, αν και βρίσκεται ακόμα κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, κατέγραψε ελαφρά άνοδο, ευρισκόμενος τώρα στο -0.1% από -0.2% προηγουμένως.

Πηγή