Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης ενημέρωσαν σχετικώς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μετά και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την τρόικα.

Στις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:

 

1. Η υπαγωγή του παραλιακού μετώπου από τον Πειραιά μέχρι και το Σούνιο στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.».

Η εταιρεία θα διαχειρίζεται όλη την παραλιακή γραμμή, εξαιρουμένων των εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της Παράκτιας Ζώνης Αγίου Κοσμά Αττικής (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (ΣΕΦ), του Αστέρα Βουλιαγμένης και των Μαρινών Αλίμου και Γλυφάδας.

Το ΤΑΙΠΕΔ, όμως, θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην αξιοποίηση των περιοχών.

2. Εξασφαλίζεται μέσα από το νομοσχέδιο η πενταετής διάρκειας άδεια παραμονής στην Ελλάδα σε υπηκόους άλλων χωρών εφόσον πραγματοποιούν επένδυση σε αγορά ακινήτου άνω των 300.000 ευρώ.

Αδεια παραμονής
Ο αγοραστής θα μπορεί να εξασφαλίζει, έπειτα από αίτηση, άδεια παραμονής ίσης χρονικής ισχύος με τη δική του και για τα μέλη της οικογένειάς του. Το ίδιο θα ισχύει και για τον επιχειρηματία και τα στελέχη της επιχείρησής του που έχουν αποδεδειγμένη συμμετοχή σε στρατηγική επένδυση εντός Ελλάδας. Και σε αυτή την περίπτωση η άδεια παραμονής μπορεί να πάρει τουλάχιστον πενταετή παράταση.

3. Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του «Invest in Greece» ώστε να έχει την εξουσιοδότηση να προχωρεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τον έλεγχο ή και τη διασταύρωση των στοιχείων του φακέλου της επενδυτικής πρότασης και την υπαγωγή της στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων.

4. Ιδρύεται Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, στην οποία συστήνονται και υπάγονται Τμήμα Οργάνωσης Αναπτυξιακής Στρατηγικής (με διεύθυνση Αδειοδοτήσεων Πολεοδομίας, Περιβαλλοντικών Ορων, Δασών, Αιγιαλού και Παραλίας, Αρχαιολογικών Αδειών).

Σε αυτήν υπάγεται επίσης η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων με νέα δομή, ενώ το Τμήμα Φορολογικών Κινήτρων αποκτά και την αρμοδιότητα παροχής φορολογικών κινήτρων για στρατηγικές επενδύσεις.

5. Καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για τις μεγάλες επενδύσεις, ενώ για τις μικρές ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής του 100% της επιχορήγησης με την προσκόμιση όμως εγγυητικής επιστολής.

Επίσης η Βουλή θα έχει την υποχρέωση κύρωσης κάθε επένδυσης άνω των 50 εκατ. ευρώ, αντί των 150 εκατ. ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ για λόγους διαφάνειας προβλέπεται και η δημιουργία τμήματος εσωτερικού ελέγχου στις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με τις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Πηγή