Το θέμα της φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος κ.α. ήταν το θέμα της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ «πρώτη ΓΡΑΜΜΗ», στις 6 Απριλίου 2016.

 

Παρεμβαίνοντας ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι αυτή η φυγή αποτελεί αιμορραγία για την ελληνική οικονομία σε κεφάλαια και θέσεις εργασίας. Οι λόγοι της φυγής είναι η αύξηση της φορολογίας στις εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις. Όσο δεν μιλάμε για ανάπτυξη αλλά μόνο για καταβολή φόρου, είναι λογικό να μη μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να φεύγουν. Ανέφερε ότι στον καιρό της κρίσης έχουν ανοίξει στις τράπεζες της Βουλγαρίας 60.000 λογαριασμοί ενώ, σύμφωνα με βουλγαρικά στοιχεία, μόνο στην περίοδο των capital controls οι ελληνικές επιχειρήσεις που άνοιξαν στη ανήλθαν στις 7.000. Εκτός αυτών, υπάρχει και σημαντικός αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων που επένδυσαν στη Βουλγαρία μέσω τρίτων χωρών και δεν καταγράφονται ως ελληνικές!

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία απασχολούν περί τις 80.000 εργαζόμενους. Εκεί έχουν μεταφερθεί κυρίως παραγωγικές επιχειρήσει και όχι υπηρεσιών αν και τελευταίως αυξάνει και ο τομέας αυτός, ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα, αξιοποιώντας εργαζόμενους που γνωρίζουν ελληνικά. Οι κύριοι λόγοι της μεταφοράς έδρας είναι οι χαμηλοί φόροι – εισφορές και το φθηνό εργατικό κόστος.
 

Δείτε το βίντεο

Πηγή: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών