Άκαρπες οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις- Ανυποχώρητοι οι δανειστές

 

Η χθεσινή ολονύχτια συνάντηση με τους Θεσμούς στο Χίλτον απέβη άκαρπη παρά την αρχική αισιοδοξία του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος προσερχόμενος λίγο μετά τα μεσάνυχτα δήλωσε πως “σε κάθε διαπραγμάτευση πάμε, για να τελειώσουμε”.
Η συνάντηση με τους Δανειστές πραγματοποιείται στον απόηχο των δηλώσεων του γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε: ο οποίος στο κρατικό κανάλι ARD εμφανίστηκε σίγουρος πως τις επόμενες βδομάδες θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της Ελλάδας, αποκλείοντας όμως την περίπτωση της ελάφρυνσηυς χρέους. 

Η Καθημερινή φιλόξενεί τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ στο πρακτορείο Bloomberg η οποία παραδέχεται τα διαχρονικά λάθη του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα η κα Λαγκάρντ ανβαφέρθηκε στο αρχικό λάθος του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, στις επιπτώσεις κάποιων από τα μέτρα που πρότεινε το Τεμείο, ενώ ανέφερε πως το ΔΝΤ υπεριτμήσε την ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα λόγω διαρκούς κυβερνητικής αστάθειας. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι κατά την γνώμη της η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και παραδέχθηκε τα λάθη του Ταμείου ως προς τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν έναντι των θέσεών τους και θα επιμείνουν στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων χωρις “εκπτώσεις”. 

Το Πρώτο Θέμα αναφέρει πως μετά από την 9ώρη διαπραγμάτευση οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τον Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ, ενώ ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει πως παραμένουν «2-3 ανοιχτά θέματα».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον βρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όταν η συζήτηση έφτασε στα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.

Τo capital.gr υποστηρίζει πως “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι επικουρικές συντάξει , κόκκινα δάνεια, καθώς και το αφορολόγητο. Οι δύο πλευρές καταθέταν όλο το βράδυ προτάσεις επί των κειμένων των μνημονίων που σβήνονταν και ξαναγράφονταν διαρκώς.

Για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση εισηγήθηκε νέο σύστημα προστασίας το οποίο δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα όρια και κριτήρια, ώστε να παρακάμψει την κάθετη άρνηση των θεσμών που δεν δέχονται καθόλου όρια προστασίας από το πωλητήριο σε funds.

Κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου που αφορούσε το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων, ανέφερε πως το ο αφορολόγητο, παραμένει στα 9.100 ευρώ” . 

Σχετικά με τις προσλήψεις η εφημερίδα υποστηρίζει πως συμφωνήθηκε για φέτος να ισχύσει ο κανόνας ένας προς πέντε, του χρόνου ένα προς τέσσερα και εν συνεχεία να βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο, ενώ όσον αφορά για το μισθολογικό κόστος φαίνεται πως οι δανειστές προκρίνουν παρεμβάσεις για κίνητρα απόδοσης αλλά και ποινές για όσους δεν αποδίδουν (στο πλαίσιο της αξιολόγησης).

Σε άρθρο του στο Βημα ο Τάσος Μαντικίδης αναφέρει πως η Αγορά περιμένει πλήρη συμφωνία καθώς οι δύο πλευρές έχουν ισχυρά κίνητρα για να αποφύγουν μία ακόμη ελληνική κρίση και να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι τα μέτρα που συζητούνται τώρα (3,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2018 δεν επαρκούν, θεωρώντας ότι απαιτούνται μέτρα ύψους 8-9 δισ. ευρώ (περίπου 4,5% του ΑΕΠ). Επειδή δε η προσαρμογή αυτή θεωρείται εκτός των δυνατοτήτων, το ΔΝΤ προκρίνει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 και ταυτόχρονα να γίνει μια γενναία ελάφρυνση του χρέου

Η Αμερικανική Τράπεζα BofA/ML, υποστηρίζει πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει και «δώρα» για τη χώρα, καθώς θα περιλαμβάνει επαναφορά του waiver για τις τράπεζες, συμφωνία για ένα πλαίσιο ελάφρυνσης χρέους, έναρξη της σταδιακής άρσης των capital controls και συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ αργότερα εφέτος

Οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν και σήμερα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, πριν αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα και μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στην Ουάσιγκτον και στις επαφές που θα υπάρξουν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ μεταξύ 15 και 17 Απριλίου.

 

Τα άρθρα της Καθημερινής εδώ και εδώ 

Το ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα εδώ 
 
Το ρεπορτάζ του capital.gr εδώ
 
Το άρθρο του Τάσου Μαντικίδη στο Βήμα εδώ