Αμετακίνητοι οι Πρόσφυγες από Πειραιά και Ειδομένη -Τεταμένη η κατάσταση- Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς ΠΓΔΜ

 

Η κατάσταση στο προσφυγικό παραμένει έκρυθμη καθώς 4500 χιλιάδες πρόσφυγες απραμένουν αμετακίνητοι στο λιμάνι του Πειραιά. Από το Σάββατο έχει ξεκινήσει η διανομή σχετικού φυλλαδίου που καλεί τους πρόσφυγες να μετακινηθούν από το λιμάνι σε οργανωμένη δομή. Η πρωτοβουλία αυτή δεν είχε αποτελέσματα καθώς ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες οι οποίοι δέχτηκαν την μετακίνησή τους.

 

 

Την ίδια στιγμή στιγμή που ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εμφανίζεται απαισιόδοξος δηλώνοντας στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1» του Πειραιά πως το «λιμάνι δεν θα αδειάσει», τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ξεκινούν νέα προσπάθεια αποσυμφορισμού του επίνειου της Αθήνας.

 

 

Τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη μεταξύ των προσφύγων που επιδίωξαν να περάσουν τον φράχτη με την ΠΓΔΜ και τη Σκοπιανή Αστυνομία κάνουν το γύρο του κόσμου σύμφωνα με το Βήμα. Ο Διεθνής Τύπος, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας περιγράφει την περιοχή σαν εστία διαρκώς κλιμακούμενης έντασης ενώ αναφέρονται περιπτώσεις τραυματισμών ανηλίκων στο κεφάλι από πλαστικές σφάιρες των αστυνομικών της ΠΓΔΜ.

 

 

Στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων στην Ειδομένη ο Πρόεδορς της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, χαρακτήρησε τις συμπεριφορές, στην Ειδομένη «αδιανόητες» και «απαράδεκτες» για τον ανθρωπισμό, ενώ τόνισε πως όταν χώρες γειτονικές συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στους πρόσφυγες «είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ».

 

 

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα οι Σκοπιανές Αρχές παραβίασαν τα σύνορα και εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος κατά τις χθεσινές ταραχές. Η εφημερίδα αναφέρει πως όταν οι μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν το φράχτη σε δύο σημεία, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM που βρίσκονταν πίσω από την διπλή περίφραξη πέρασαν μπροστά και σε σχηματισμό εξαπολύσαν εναντίον του πλήθους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες. Από το βίντεο που μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά από τον φράχτη, δηλαδή έχουν περάσει σε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας.

 

 

Ο «ανταρτοπόλεμος» αυτός στη Ειδομένη βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ και την κατάσταση εκτόνωσε κυρίως το ξέσπασμα βροχής, όπως μεταδίδει το capital.gr. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τουλάχιστον 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις, τα 200 με αναπνευστικά προβλήματα -ανάμεσά τους και γυναίκες με παιδιά και τα 100 με τραύματα, 30 μάλιστα εκ των οποία ανοιχτά από χειροβομβίδες ή πλαστικές σφαίρες που δέχθηκαν. Σήμερα το πρωι, οι αρχές των Σκοπίων επισράτευσαν  στο φράχτη της Ειδομένης τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού.

 


 

Η Καθημερινή μεταδίδει πως τα Σκόπια συνεχίζοντας την διαρκή προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, αφήνουν αιχμές για «ανοχή» των ελληνικών αρχών και «δράση ύποπτων ΜΚΟ», σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη. Σε non paper οι σκοπιανοί τονίζουν ότι η διάλυση του «βίαιου όχλου» έγινε σε συνεργασία με δυνάμεις «ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ», με τη χρήση δακρυγόνων. Στο non paper των διπλωματικών πηγών της πΓΔΜ καταλήγουν ότι οι αρχές των Σκοπίων «ζήτησαν την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών όσο οι βίαιες επιθέσεις από την ελληνική πλευρά συνεχίζονταν. Υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και αποτρεπτική δράση». Αν και δεν αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αυτές τις εκκλήσεις, αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε.

 

Το ρεπορτάζ από το Βήμα εδώ και εδώ
Το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος εδώ
Το ρεπορτάζ του capital εδώ
Το ρεπορτάζ της Καθημερινής εδώ

Οι Σκοπιανοί αλωνίζουν στην Ειδομένη (και οι Τούρκοι στο Αιγαίο)

ΠΓΔΜ: ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ σχέδιο στην Ειδομένη