Αθήνα και δανειστές θα επανέλθουν στο τραπέζι μετά τις διαβουλεύσεις στην Washington στο περιθώριο της εαρινής συνόδου

Σε διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, οδηγήθηκαν Αθήνα και τρόικας, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να υπάρξει συμφωνία. Το νέο ραντεβού είναι για την επόμενη Δευτέρα, ύστερα από τις διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον από την Παρασκευή έως την Κυριακή, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος,  αποφασίστηκε η «παύση των συζητήσεων, διότι συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί ότι έπρεπε να αναχωρήσουν για Ουάσιγκτον». Ανέφερε δε πως «υπήρξε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μετά την επιστροφή από Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ώστε να τελειώσει αυτή η συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου». Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να φθάσουν στην τεχνικού επιπέδου συμφωνία (staff level agreement) που θα ξεκλείδωνε την εκταμίευση της δόσης. «Θα καταλήξουμε στην τεχνικού επιπέδου συμφωνία, λίγο πριν από το Eurogroup», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα, αλλά επειδή υπήρχαν και πολλά μικρά δεν προλαβαίναμε να γραφτεί το staff level agreement. Οσο περνούσε ο καιρός, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσαμε να το κλείσουμε».

Η διακοπή των συζητήσεων κυριαρχεί στον σημερινό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Με άρθρο άποψης η Καθημερινή σημειώνει ότι Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της Αθήνας, όπου και αναφέρονται τα εξής: 

Η κυβέρνηση και η τρόικα έχασαν μια ακόμη ανεπίσημη αλλά σημαντική προθεσμία: να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία σε όλα τα θέματα της αξιολόγησης, πλην ενός, πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον από τις 15 έως τις 17 Απριλίου. Συμφωνία σε όλα, δηλαδή στα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα έως το 2018 και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει.

Βεβαίως ακόμη κι αν έφταναν σε μια τέτοια συμφωνία, θα έμενε ανοικτό ένα τελευταίο σημαντικό θέμα: το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά μέτρα επί των οποίων διαπραγματεύεται η Αθήνα με τους θεσμούς, αποδίδουν πολύ λιγότερο απ’ όσο εκτιμούν η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές συνιστώσες της τρόικας. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως υποστηρίζει η Κομισιόν και είναι ο στόχος του μνημονίου, αλλά 1,5%. Αυτός εξάλλου θα πρέπει να είναι, κατά το ΔΝΤ, ο ρεαλιστικός μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος για την Ελλάδα. Κι επειδή μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει μεγαλύτερο χρέος, η Ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ελάφρυνσής του.

Αυτή ακριβώς η συζήτηση επρόκειτο να ανοίξει σε άτυπες διασκέψεις στο περιθώριο της συνόδου, κυρίως μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Ταμείου, δηλαδή πώς θα κλείσει το χάσμα στις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τους στόχους και πώς θα γίνει μια αποδεκτή από το ΔΝΤ ελάφρυνση του χρέους, ώστε να εμπλακεί πλήρως –και με μικρή χρηματοδότηση- στο ελληνικό πρόγραμμα. «Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις εκτιμήσεις», κυρίως για «το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι… αυτές (σ.σ. οι διαφορές) μπορούν να γεφυρωθούν», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις.

Η συζήτηση θα γίνει, αλλά με δεδομένο πλέον πως δεν υπάρχει έστω και η μισή συμφωνία στα θέματα της αξιολόγησης, οποιοσδήποτε θέλει να παίξει καθυστέρηση, μπορεί να αναβάλει τις σχετικές αποφάσεις. Αλλωστε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε το είπε προχθές καθαρά: «Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους, αλλά κυρίως με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα, προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία».

Αφού δεν επετεύχθη συμφωνία χθες, το νέο ορόσημο είναι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την επιστροφή των Ελλήνων υπουργών και των επικεφαλής της τρόικας από την Ουάσιγκτον. Εχουν στην ουσία τρεις ημέρες να πετύχουν ότι δεν πέτυχαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Και παρά την προσέγγιση, οι διαφορές παραμένουν πολλές σε όλα τα μεγάλα θέματα και δεν είναι μόνο με το «σκληρό» ΔΝΤ, αλλά και με την πιο «ελαστική» Κομισιόν. Με δεδομένη την απαίτηση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συμμετέχει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, το τελευταίο διάστημα η Κομισιόν μετακινήθηκε σε θέσεις που είναι πιο κοντά σε εκείνες του Ταμείου. Σε πολλές δε, υπάρχει πλέον πλήρης ταύτιση, όπως για παράδειγμα στο θέμα των κόκκινων δανείων. Στις επικουρικές συντάξεις και οι δύο θεσμοί θέλουν μεγαλύτερες περικοπές, στη φορολογία εισοδήματος μικρότερο αφορολόγητο όριο και συμφωνούν ότι τα άλλα –φορολογικά κυρίως- μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν αθροίζουν 1% του ΑΕΠ και ζητούν περισσότερα, μεταξύ αυτών την αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεδομένων των πολλών διαφορών και της απροθυμίας των Ευρωπαίων για μια γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους, ο χρόνος μέχρι το Eurogroup δείχνει πολύ λίγος. Ηδη γίνονται συζητήσεις για έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα. Και για μια ακόμη φορά, ο παράγοντας χρόνος δουλεύει σε βάρος της Αθήνας. Πιθανόν η πιο ανελαστική προθεσμία είναι το τέλος Μαΐου. Αν μέχρι τότε δεν έχει συμφωνηθεί το νέο μνημόνιο, αποδεκτό και από το ΔΝΤ, δεν έχει συμφωνηθεί η διαδικασία ελάφρυνσης χρέους και δεν έχουν ψηφιστεί τα μέτρα, οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν μέχρι τις 23 Ιουνίου που διεξάγεται το βρετανικό δημοψήφισμα. Απλώς μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει ξεμείνει από ρευστό και θα φλερτάρει για μια ακόμη φορά με τη χρεοκοπία.

“Στον «αέρα» η αξιολόγηση – Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις” σημειώνει το protothema.gr, υπογραμμίζοντας το «Αδιέξοδο», αν και έχουν αποφασισθεί οι μειώσεις. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής: 

Επανάληψη του γνωστού σκηνικού της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης με τα ολέθρια αποτελέσματα- Η μη συμφωνία βάζει στο περιθώριο και την συζήτηση για το χρέος- Ανοιχτό το θέμα της προστασίας των «κόκκινων» δανείων – Χάσμα για το ύψος του αφορολόγητου

Η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης έφτασε, αφού η κυβέρνηση θα επιχειρήσει στα “Washington Group” να πετύχει ό,τι δεν πέτυχε στα Hilton Group: μια συμφωνία στις επαφές με την Κριστιν Λαγκάρντ  και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ή και αυτών μεταξύ τους) μήπως γλιτώσει κάτι στα τρία ανοικτά μέτωπα (νέους φόρους – συντάξεις – κόκκινα δάνεια) βάζοντάς τα και αυτά στο συνολικό παζάρι για την ελάφρυνση του χρέους και την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων, που τελείωσαν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, οι κ.κ. ΤσακαλώτοςΣταθάκης και Κατρούγκαλος συμφώνησαν να διακοπούν οι συζητήσεις στην Αθήνα. Επί μία  ώρα χθες, λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα που τέλειωσαν και έφυγαν τα τεχνικά κλιμάκια, οι υπουργοί προσπαθούσαν να πείσουν τους ξένους απεσταλμένους ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεχθεί να χάσει και στα τρία μέτωπα, χωρίς τουλάχιστον ένα «φύλλο συκής» που να της δίνει ένα άλλοθι για να δεχτεί τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί.
 
Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τις τελευταίες δέκα μέρες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως δήλωσε ο κύριος Τσακαλώτος και αναμένεται να τονίσουν και οι θεσμοί σε σχετική ανακοίνωση. Πράγματι, τα κείμενα που ετοιμάσανε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ είναι κατά τουλάχιστον 95% όλα συμφωνημένα, ακόμα και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων. Στα πιο κρίσιμα ζητήματα όμως το χάσμα παρέμενε αγεφύρωτο, καθιστώντας άσκοπη κάθε περαιτέρω συζήτηση:

– Το ΔΝΤ επιμένει στην πρόβλεψη ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2017 και 2018 στο 1,5% και δεν φτάνει ποτέ στο 3,5% όπως εκτιμά η κυβέρνηση και κάνει δεκτό η «Ευρωπαϊκή Τρόικα».

– Στα φορολογικά, το ΔΝΤ επιμένει ότι για να βγουν τα νούμερα, χρειάζονται να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολ΄γητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ). Δεν καταγράφεται όμως αύξηση ΦΠΑ στην ΔΕΗ, ούτε δέχονται οι δανειστές τις αυξήσεις  στα τσιγάρα.

– Στις συντάξεις, η κυβέρνηση δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να κάνουν κάποιες άλλες υποχωρήσεις οι δανειστές, είτε δεχόμενοι μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, είτε  σε άλλο πεδίο (πχ στα κόκκινα δάνεια). Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).

– Στα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Αντί δηλαδή για τρία χρόνια εξαίρεσης που ζητούσε η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον για 1-2 χρόνια που δεχόταν ως συμβιβαστική πρόταση, στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.

Τι μπορεί να αποφύγει από όλα αυτά η κυβέρνηση; Θα φανεί στο παζάρι της Ουάσιγκτον, το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους τι από όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γλιτώσει η Ελλάδα, υπό τον όρο όμως ότι και οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν να εγγυηθούν πως θα ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος. Έτσι ανοίγει και η συζήτηση για το χρέος, μαζί με το παζάρι για τη συμμετοχή και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό Μνημόνιο (αν δηλαδή θα δώσει και χρήματα ή θα παραμείνει σαν τεχνικός σύμβουλος).
 
Αν η κυβέρνηση επιστρέψει την Δευτέρα με μια συμφωνία για λιγότερο σκληρά μέτρα και εγγυήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν στην Αθήνα.

–  Το ιδανικό σενάριο προβλέπει στις τέσσερις ημέρες στην Ουάσινγκτον να συμφωνήσουν, έως την άλλην Πέμπτη, πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Με αυτήν στα χέρια το Eurogroup θα εγκρίνει την χορήγηση των δόσεων.

– Το εναλλακτικό σενάριο είναι, αν στην Ουάσιγκτον μπει και η παράμετρος «ελάφρυνση χρέους» , ως τις 21 Απριλίου να μην υπάρχουν προϋποθέσεις συμφωνίας, αλλά στις 22 Απριλίου το Eurogroup να δεσμευτεί να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις διαδικασίες για το χρέος. Τότε θα απαιτηθεί και έκτακτο Eurogroup μετά το Ελληνικό Πάσχα για την Ελλάδα, στις 29 Απριλίου πιθανότατα, ώστε να διαπιστωθεί αν όλα βαίνουν καλώς, ψηγίζοντας προαπαιτούμενα μέτρα στην Ελλάδα και προωθώντας την συζήτηση για το χρέος, όπως αξιώνει το ΔΝΤ.

–  Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει η συμφωνία που δεν ήρθε χθες, ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις 22 Απριλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομική ασφυξία για τη χώρα μας.

Ο κίνδυνος αυτός βάρυνε ιδιαίτερα στις συζητήσεις με τους δανειστές, που χθες κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους, στο κλίμα των δηλώσεων Τσίπρα που απάντησε εμμέσως στις δηλώσεις περι μη έναρξης συζητήσεων για το χρέος, λέγοντας πως «όσοι δεν θέλουν συζήτηση για το χρέος εμποδίζουν την αξιολόγηση».

Η ομάδα της κυρίας Βελκουλέσκου πάντως αναχωρεί σήμερα το πρωί από την Αθήνα, οι ευρωπαίοι το απόγευμα, την Τετάρτη ο κύριος Σταθάκης, ενώ ο κ.Τσακαλώτος και η ελληνική αποστολή πετάνε την Πέμπτη για Ουάσιγκτον.

“Ολα ή τίποτα: Παύση διαπραγματεύσεων για ενδιάμεση συμφωνία – Στόχος η πλήρης συμφωνία στις 22 Απριλίου!” λέει το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος.

Τσακαλώτος: «Μεγάλη πρόοδος στα μεγάλα θέματα, δεν έφτανε ο χρόνος για τα μικρά» – Μαζί κυβέρνηση – τρόικα στην Ουάσιγκτον, επιστρέφουν την άλλη Δευτέρα στην Αθήνα με στόχο «κανονική» τεχνική συμφωνία (staff level agreement) στο παρά ένα του Eurogroup – Εγκαταλείπεται η ενδιάμεση λύση

Παύση διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 02.00 τα ξημερώματα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και ούτε θα επιδιωχθεί ενδιάμεση συμφωνία αλλά πλήρης συμφωνία μετά την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα την άλλη Δευτέρα 18 Απριλίου και πριν από το Εurogroup της Παρασκευής, 22 Απριλίου, στο Αμστερνταμ. 

Τόσο οι θεσμοί όσο και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα ταξιδέψουν (αρχής γενομένης από την Τρίτη) στην Ουάσιγκτον όπου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (16-17 Απριλίου) θα γίνει προσπάθεια, αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, να γεφυρωθεί η διαφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαδικασία υψηλού ρίσκου

Η φιλόδοξη όσο και περίπλοκη αυτή διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτέλεσμα αν δεν προκύψουν νέες διαφωνίες και αν επιλυθούν όλα τα σοβαρά από ότι φαίνεται μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά.

Αμέσως μετά την παύση ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:

«Μετά από συζητήσεις πάμε σε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουμε μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία με το Eurogroup στις 22/4. Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν Eurogroup. Είχαμε μεγάλη πρόοδο σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλά μικρά δεν επαρκούσε ο χρόνος για να γραφτεί το staff level agreement και γι αυτό το λόγο δεν θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί Θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο».

«Όπως τα είπε ο Ευκλείδης δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Ταξιδεύουν χωρίς χαρτί

Όπως ανέφεραν σε ιδιωτικές συνομιλίες κυβερνητικά στελέχη η επιλογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στην  κυβέρνηση να αναμένει το τελικό αποτέλεσμα ανάμεσα των συζητήσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο πριν αποφασίσει να κάνει τις υποχωρήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά η αφήγηση αυτή από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα μπορούσε να υποκρύπτει εμπλοκή ή αδυναμία λήψης των αποφάσεων αυτών. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον χωρίς να κρατάνε στα χέρια τους ένα χαρτί που θα αποτελούσε χειροπιαστή απόδειξη της προόδου που έχει καταγραφεί.

Ανοιχτά κεφάλαια

Τα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις της Δευτέρας ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

 

Το πιο σκληρό σενάριο

Η διαδικασία υψηλού ρίσκου που ήδη κινητοποιείται θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από την επόμενη Δευτέρα αν το Σαββατοκύριακο συμβούν τα εξής:

-Αν ΕΕ και ΔΝΤ τα βρουν μεταξύ τους για το κόστος την εξυπηρέτησης του χρέους από το 2018 και μετά, και μάλιστα με υποχώρηση της ΕΕ, τότε το μπαλάκι θα επιστρέψει τελεσίδικα στο γήπεδο της Ελλάδας.

-Κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν μάλιστα η πλευρά της ΕΕ, μετά από μια υποχώρηση έναντι του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους, να στοιχηθεί με τις απαιτήσεις του Ταμείου για πιο σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του Δημοσίου.

-Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κληθεί να υιοθετήσει ένα ακόμη πιο σκληρό πακέτο μέτρων δίνοντας μάχη με το χρόνο ενόψει της λήξης των ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, στις 20 Ιουλίου η οποία ενέχει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι πλήρεις δηλώσεις  Τσακαλώτου

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνάντηση με τους θεσμούς απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούν τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να συμφωνηθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλ. τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου».

Έχουν καταλήξει στα κείμενα;

«Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup. Υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος σε πολλά θέματα. Επειδή όμως υπάρχουν  πολλά άλλα μικρά που δεν είχαμε το χρόνο να τα συζητήσουμε έγινε σε όλους μας προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να βγει το staff level agreement μέχρι σήμερα τα χαράματα, γιατί οι πιο πολλοί θέλουν να φύγουν αύριο να πάνε στην Ουάσιγκτον όπου αρχίζουν οι συναντήσεις».

Θα βγάλουν κάποιο statement αυτοί;

«Η σύνοψη είναι αυτό που σας είπα».

Αυτό που επιδιώκατε εσείς, δηλ. αυτά τα δύο κείμενα, το πετύχαμε ή όχι;

«Τα κείμενα θα τα κλείσουμε πριν από το Eurogroup».

Έχουμε κλείσει κάποιο από τα μεγάλα θέματα;

«Είμαστε σε πολλά θέματα, ειδικά τα δύσκολα, αρκετά κοντά».

Αυτή η παύση  μας δημιουργεί πρόβλημα ενόψει συνόδου ΔΝΤ Ουάσιγκτον;

Δεν νομίζω.

“Παύση διαπραγματεύσεων, πάνε Ουάσινγκτον χωρίς συμφωνία” έχει ως τίτλο το ρεπορτάζ του Capital.gr 

Χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία στις βαλίτσες τους αναχωρούν από σήμερα, Τρίτη, κυβέρνηση και θεσμοί για το κρίσιμο ραντεβού στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε στις δύο το πρωί ότι κοινή συναινέσει κυβέρνηση και θεσμοί αποφάσισαν την παύση των συζητήσεων, κατανοώντας ότι πλέον ο χρόνος δεν βγαίνει.

Σε ερώτημα που τέθηκε στον υπουργό αν η παύση αυτή δημιουργεί πρόβλημα στο ελληνικό αίτημα για παρεμβάσεις στο χρέος απάντησε “δεν νομίζω”, προσθέτοντας ότι “είμαστε σε πολλά δύσκολα θέματα αρκετά κοντά”, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρχει συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη 20 Απριλίου, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις από την προσεχή Δευτέρα.  Αναλυτικά ο υπουργός δήλωσε:

“Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση των συζητήσεων για να πάμε όλοι στην Ουάσινγκτον”.

“Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόοδος στα θέματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και αρά θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσινγκτον για να τελειώσει η συμφωνία μέχρι το Eurogroup”.

Στόχος η συμφωνία επί της αρχής

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την προσεχή εβδομάδα δεν είναι απλά η συμφωνία επί δύο κειμένων μνημονίων, αλλά η συνολικη συμφωνία επί της αρχής (Staff-Level Agreement).

“Θα καταλήξουμε σε Staff-Level Agreement λίγο πριν το Eurogroup”, υπογράμμισε ο υπουργός.

Έκανε λόγο για ” πολύ μεγάλη πρόοδος σε πολλά θέματα”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν και πολλά άλλα μικρά θέματα που δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε και δεν έβγαινε το Staff-Level Agreement – και για αυτό το λόγο ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι το χάραμα”.

Περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων ανέτρεψε το κλίμα που δημιουργούσαν προηγουμένως αρκετά κυβερνητικά στελέχη τα οποία αισιοδοξούσαν  για συμφωνία, έστω και μερική, πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ  και της παγκόσμιας τράπεζας που λαμβάνει χώρα μεταξύ 15 και 17 Απριλίου.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται σημαντικά. Η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως ότι η διάθεση των δανειστών να επιχειρήσουν συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα θα αλλάξει από τον επόμενο μήνα σταδιακά  και θα μειώνεται όσο θα πλησιάζει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Επίσης τις επόμενες ώρες -ημέρες θα φανεί αν η κυβέρνηση τουλάχιστον πέτυχε τον ελάχιστο στόχο που είχε θέσει. Δηλαδή να υπάρχει σύγκλιση σε ικανά θέματα ώστε να έχει στα χέρια της ένα χαρτί το οποίο να αποδεικνύει ότι επιχειρεί να θέσει τη συμφωνία σε τροχιά εφαρμογής.

Πέρα από πολλά μικρά μέτωπα οι αποστάσεις παραμένουν και στα  μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης -δηλαδή στα κόκκινα δάνεια στη μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και  το ύψος του αφορολόγητου ορίου-  παραμένουν. Και τούτο παρά τη διαρκή πρόοδο την οποία κατέγραψαν και στελέχη των θεσμών.

“Κάθε ημέρα υπάρχει πρόοδος”, ανέφεραν χθες, αλλά “ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο” επισήμαιναν.

Σήμερα πάντως θα υπάρξουν νέα ραντεβού σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που θα μείνουν στην Αθήνα αλλά και  συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη με εκπροσώπους των θεσμών.

Επιδιώκουν μερική, έστω, συμφωνία – “ξορκίζουν” τη ρήξη

“Παρέλαση” υπουργών, σειρά εναλλακτικών προτάσεων για να υπάρξει σύγκλιση στα ανοικτά μέτωπα των κόκκινων δανείων, του ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού, αλλά και διαφωνίες που παραμένουν, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μαραθώνιου διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη  από τις 7.30 το απόγευμα της Δευτέρας. 

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Είναι εφικτό, αναφέρουν πηγές εντός και εκτός Ελλάδος, να υπάρξει, αν χρειαστεί, νέος γύρος διαπραγματεύσεων αύριο. Μετά όμως κυβέρνηση και δανειστές αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον και για αυτό επιθυμούν κατ ελάχιστον μία μερική συμφωνία.

Ο ελάχιστος στόχος – όπως αναφέρουν πηγές των θεσμών- είναι να υπάρξει επαρκής σύγκλιση και ο βέλτιστος στόχος είναι η συμφωνία επί του κείμενου των δύο μνημονίων (MOU και MEFP).

Τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης -δηλαδή τα κόκκινα δάνεια η μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και  το ύψος του αφορολόγητου ορίου-  παραμένουν. Και τούτο παρά τη διαρκή πρόοδο την οποία καταγράφουν και στελέχη των θεσμών.

“Κάθε ημέρα υπάρχει πρόοδος”, αναφέρουν, αλλά “ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο”.

Μαραθώνιος Νο3

Η “παρέλαση”  των υπουργών για ένα συνολικό “σκανάρισμα” του μνημονίου και των δεκάδων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε όλα τα πεδία συνεχίζεται.

Ήδη ολοκληρώθηκε ένας πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων στο πρώτο πεδίο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ αλλά και στο πεδίο των κόκκινων δανείων που έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη θέτοντας επί τάπητος την νέα ελληνική πρόταση.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ουσιαστικά έγινε μία πρώτη συζήτηση και τα δύο ζητήματα θα τεθούν εκ νέου στη συνέχεια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η συζήτηση για το ασφαλιστικό με αρμόδια πηγή να ομιλεί για περιορισμένα πλέον -αλλά υπαρκτά- περιθώρια υποχωρήσεων.  Το θέμα των επικουρικών συντάξεων να παραμένει ανοικτό.

Είμαστε πιο κοντά στο δημοσιονομικό πεδίο, ανέφερε κυβερνητική πηγή. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει θεωρητικά περιθώριο έως το Eurogroup (22/4) για συμφωνία, προσθέτοντας ωστόσο ότι “έχουμε ήδη αργήσει” και καλό θα είναι να γίνει έως τις 15/4 λόγω της συνόδου στο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”.

“Κόκκινη γραμμή” η πώληση των ενεργειακών επιχειρήσεων

“Έχει κλείσει το θέμα του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ)”, ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος κατά την είσοδο του υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη στο χώρο της διαπραγμάτευσης.

Τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (δημοπρασίες ενέργειας απο λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) έχουν κλείσει επίσης.

Ωστόσο, η πώληση των ενεργειακών επιχειρήσεων παραμένει “κόκκινη γραμμή” για την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, “εκεί θα υπάρξει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, εφόσον οι δανειστές επιμείνουν με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών”.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, θα καθοριστούν οι συναντήσεις για τα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους αρμόδιους υπουργούς. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών από το πρωί ανέφεραν ότι θα γίνουν συναντήσεις για θέματα δικαιοσύνης και παιδείας, μεταξύ άλλων.

Το γράψε-σβήσε στα μνημόνια

Μένει να φανεί αν σήμερα θα βρεθεί συμβιβαστική λύση  μέσα από μία βροχή εναλλακτικών  σεναρίων τα οποία τίθενται και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι. Ο λόγος, για σενάρια σύμφωνα με τα οποία προσαρμόζουν διαρκώς τα άρθρα των δύο μνημονίων με τις διαφορές να παραμένουν, ωστόσο, και μεταξύ των θεσμών όχι μόνο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και για άλλες παραμετρικές αλλαγές που ζητά επιπλέον το ΔΝΤ.

Το κακό σενάριο

Όσο για το κακό σενάριο, που φέρεται να προβλέπει ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα αναχωρήσουν αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη χωρίς έστω μία μερική συμφωνία στις βαλίτσες τους, το απεύχονται και οι δύο πλευρές: και η κυβέρνηση αλλά και οι θεσμοί.

Και τούτο διότι προς το παρόν όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρχει ένα “χαρτί” που να αποδεικνύει την πρόοδο της Αθήνας και το οποίο θα μπορεί να γίνει το “εισιτήριο”  της συζήτησης για το χρέος και για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ελληνική αποστολή

Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ενώ μία μέρα πριν την Τετάρτη θα αναχωρήσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

“Πρέπει να κλείσει η συμφωνία σήμερα” ανέφερε ο Γ. Σταθάκης κατά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 7 η ώρα το πρωί της Δευτέρας. Έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στα κόκκινα δάνεια.

“Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρτιση λίστας φορολογικών μέτρων” ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, Ευ. Τσακαλώτος, παραδεχόμενος όμως ότι παραμένει ως κόκκινη γραμμή η θέση της κυβέρνησης στο αφορολόγητο. Παράλληλα σημείωσε  ότι  υπάρχουν μικρές και μεγάλες εκκρεμότητες σε όλο το πεδίο της διαπραγμάτευσης που επιχειρείται να κλείσουν σήμερα. 

Η διαπραγμάτευση της Κυριακής

Στην υπερμαραθώνια συνάντηση που διεκόπη στις 07.00 μετείχαν  κορυφαίοι υπουργοί σε… μεταμεσονύχτιες διαπραγματεύσεις. Το παρών εδωσε για 3 ώρες και ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας καθώς ζητήθηκε η συνδρομή του για την εύρεση λύσης στο πεδίο των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε νέο σύστημα προστασίας για τα κόκκινα δάνεια το οποίο δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα όρια και κριτήρια. Και τούτο για να παρακάμψει την κάθετη άρνηση των θεσμών που δεν δέχονται καθόλου όρια προστασίας από το πωλητήριο σε funds, όπως ανέφερε ελληνική πηγή. 

Κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων με τον υπουργό εργασίας Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν έκλεισε το ασφαλιστικό. Εξήγησε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις. 

Τι λέει η Κομισιόν

“Έχει σημειωθεί πρόοδος το Σαββατοκύριακο. Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα στην Αθήνα”, τόνισε η Mina Andreeva από τις Βρυξέλλες, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

“Στόχος μας παραμένει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε η ίδια.

Για “Χωρίς συμφωνία με αντίπαλο το χρόνο” σημειώνει το news247.gr περιγράφοντας την “επόμενη μέρα μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας”, όπου σημειώνεται ότι “Ψαλιδίζονται οι πιθανότητες για έναρξη της συζήτησης για το χρέος στην Ουάσιγκτον. Ραντεβού για όλους στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, με αβέβαιο αποτέλεσμα. Που σκόνταψε η διαπραγμάτευση Κρίνονται όλα το διάστημα 18-22 Απριλίου”. Αναλυτικά το ρεπορτάζ αναφέρει:

“Ψαλιδίζονται” οι πιθανότητες έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην Ουάσιγκτον, μετά την αδυναμία κυβέρνησης και δανειστών να καταλήξουν σε μια καταρχήν συμφωνία χθες το βράδυ.

AdTech Ad

Το κουαρτέτο φεύγει σήμερα από την Αθήνα για τις ΗΠΑ, αύριο ακολουθεί ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ την Πέμπτη αναχωρεί και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όλοι δίνουν “ραντεβού” στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στα τέλη της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να μπορεί πλέον κανείς να εγγυηθεί στην ελληνική πλευρά πως μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος. Η παύση των διαπραγματεύσεων ως τη Δευτέρα 18 Απριλίου υποδηλώνει αδυναμία επίτευξης συμφωνίας και παρά τις δηλώσεις περί σημαντικής προόδου σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, η μη επίτευξη συμφωνίας είναι κάτι που δεν θα ικανοποιήσει κανέναν από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως σήμερα, ώστε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να επικυρωνόταν η επίτευξη συμφωνίας. Αυτό δεν κατέστη εφικτό και η ελληνική αποστολή μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον χωρίς συμφωνία και χωρίς “κλεισμένη” αξιολόγηση. Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης – μετά την προσωρινή “μεταφορά” του στην Ουάσιγκτον – αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε και θα επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους οι δανειστές. Όμως και πάλι τη Δευτέρα, βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης θα είναι ο χρόνος, αφού δεν θα απομένουν παρά τέσσερα 24ωρα για την επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Μετά τις εξελίξεις αυτές, μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα αναδεικνύεται πλέον η επίτευξη συμφωνίας εντός μόλις 96 ωρών, από τις 18 έως τις 22 Απριλίου. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι συνθήκες για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα επιβαρυνθούν σημαντικά…

Αγεφύρωτο το χάσμα σε δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια

Αθήνα και δανειστές ανακοίνωσαν προσωρινή παύση διαπραγματεύσεων τα ξημερώματα, αφού δεν κατόρθωσαν να καταγράψουν σημαντικά βήματα προόδου – ικανά να αποτελέσουν τη βάση για συμφωνία – στα ακανθώδη ζητήματα της αξιολόγησης. Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, με το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές να μοιάζει αγεφύρωτο.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους να συγκλίνουν στη θέση πως μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ) κρίνονται ικανά για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Διαφορετική είναι ωστόσο η θέση του ΔΝΤ, καθώς συνεχίζει να αμφισβητεί την απόδοση των μέτρων και εκτιμά πως, μέσω αυτών, η Ελλάδα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, όχι υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνει τον κίνδυνο λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ως προς το φορολογικό σκέλος οριστική συμφωνία επίσης δεν υπήρξε, αφού παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην έμμεση φορολογία, το ύψος του αφορολόγητου ορίου συνεχίζει να διχάζει τις δύο πλευρές. Η Αθήνα επιμένει πως δεν θα κάνει αποδεκτή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε επίπεδα κάτω των 9.100 ευρώ, ωστόσο οι δανειστές ασκούν πιέσεις για πολύ μεγαλύτερη μείωσή του και συγκεκριμένα σε επίπεδα λίγο πάνω από τις 8.100 ευρώ.

Μεγάλο όμως παραμένει το χάσμα και σε ό,τι αφορά το έτερο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης και δη τα κόκκινα δάνεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση, με στόχο, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, να υψωθεί δίκτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η εν λόγω πρόταση φέρεται να προβλέπει την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας από την πώληση των στεγαστικών δανείων στα ξένα funds σταδιακά μετά τον Δεκέμβριο του 2016.

Στο ασφαλιστικό παραμένει η μεγάλη εκκρεμότητα με τις επικουρικές συντάξεις. Εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης έχουν ήδη κλειδώσει, αλλά οι πιέσεις των δανειστών για γενναίο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις «εμποδίζουν» την επίτευξη συμφωνίας.

Δέκα ημέρες για συμφωνία με τους θεσμούς έχει η κυβέρνηση

ΠΑΥΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ο Τσακαλώτος