Η Χίλαρι καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, και ο Σάντερς ετοιμάζεται να… προσπεράσει

Toυ Μάνου Οικονομίδη

Όταν η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωνε, το Πάσχα του 2015, την απόφασή της να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ, μια σειρά από σοβαρούς πολιτικούς αναλυτές στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά και αρκετά μέλη της “dream team” που την ταπείνωσε το 2008 για χάρη του Μπαράκ Ομπάμα, χαμογέλασαν με νόημα.

Η άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φαντάζει η… λάθος γυναίκα για τον Λευκό Οίκο. Πολύ μεγάλη, πολύ συστημική, πολύ τοξική, όπως συνήθιζαν να λένε χαμηλοφώνως στο επιτελείο Ομπάμα, που εκφράζει σήμερα την περισσότερο κοινωνική πτέρυγα της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών.

Η τοξικότητα της Χίλαρι φάνηκε στην πράξη, από το πώς τη δυσκολεύει στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ο… παππούς Μπέρνι Σάντερς, Γερουσιαστής του Βερμόντ, με τις ελάχιστες “προεδρικές προδιαγραφές”.

Κι όμως, η τελευταία δημοσκόπηση σε παναμερικανικό επίπεδο, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Fox News, δείχνει ότι η Χίλαρι κινδυνεύει να χάσει το χρίσμα. Και όχι απλά να δυσκολευτεί. Τα ευρήματα της μέτρησης τη φέρνουν στο 48%, μόλις 2% πάνω από τον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος κινείται στο 46%.

Στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση όμως, πριν από 3 εβδομάδες, η Χίλαρι Κλίντον βρισκόταν στο 55%, και ο Μπέρνι Σάντερς στο 42%. Κοινώς… καταρρέει.

Και με φόντο τις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης, του… σπιτιού της πολιτικής δυναστείας των Κλίντον, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει μια πειστική νίκη απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς, τα… χειρότερα έρχονται.

Χωρίς να υποτιμά κανείς ακόμη μια σημαντική παράμετρο: Με τη βάση των Δημοκρατικών διασπασμένη σχεδόν στα δυο, και τον Ντόναλντ Τραμπ να καλπάζει προς το 50% της βάσης των Ρεπουμπλικανών, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Χίλαρι, ακόμη κι αν τελικά αποφύγει το έμφραγμα της ταπείνωσης από τον Μπέρνι Σάντερς, να συσπειρώσει το κόμμα απέναντι στους πεινασμένους για επιστροφή στον Λευκό Οίκο Ρεπουμπλικανούς.

Πηγή