Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την παροχή προς την Τουρκία, 110 εκατ. ευρώ μέσω του Ειδικού Μηχανισμου Στήριξης στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό.

 

Από αυτά € 60 εκατομμυρίων θα δωθούν για τρόφιμα, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία και ακόμη  50 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία. Συνολικά η Τουρκία έχει λάβει μέχρι στιγμής 187 εκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή ανακοινώσε σήμερα και τη χορήγηση 83 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης που πρότεινε στις 2 Μαρτίου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή προστίθεται στη γενικότερη στήριξη που παρέχει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Από το 2015, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 181 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης επιπλέον των 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στο πλαίσιο αυτών των Ταμείων για το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα 2014-2020.

Όπως δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, «Με τα ειδικά μέτρα που υιοθετήθηκαν σήμερα, το Ταμείο για τους πρόσφυγες στην Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις του ταχύτατα ώστε να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη. Αυτή η υποστήριξη πηγαίνει χέρι-χέρι με τις προσπάθειες της Επιτροπής για παρακολούθηση τις νομικές διαδικασίες που η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει για όλους τους μετανάστες που επιστρέφουν”.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων δήλωσε, «Μην κάνετε λάθος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη παραδίδει βοήθεια προς τους πρόσφυγες στο έδαφος της Τουρκίας, όπως κάνει από την αρχή της κρίσης. Ο νέος μηχανισμός για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, μας επιτρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την υποστήριξή μας στους ανθρώπους ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια».

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισκέφτηκε το σήμερα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα.

Δείτε τις δηλώσεις του στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, CNN