Yπάρχει σχέδιο παντός καιρού;

Της Κατερίνας Μενεγάτου

Η κυβέρνηση διέψευσε το σενάριο περί παραίτησης του πρωθυπουργού με ότι αυτό συνεπάγεται (εκλογές ή οικουμενική) και κάλεσε όσους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό επιδιώκουν μια τέτοια εξέλιξη να μην το ελπίζουν ότι θα το επιτύχουν.

Οι διαρροές στον Τύπο περί απειλής Τσίπρα για παραίτηση του στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε επιβολή νέων μέτρων δεν ξέρουμε εάν έχουν αφετηρία το Μέγαρο Μαξίμου, ή εάν αποτελούν μύχιους πόθους νεοφιλελεύθερων κύκλων. Όμως, στη συγκεκριμένη συγκυρία βοηθούν την κυβέρνηση να περάσει τα δικά της μηνύματα.

Επιμένει στους δανειστές ότι εάν τα όρια της συμφωνίας του Ιουλίου παραβιαστούν θα προκύψει κοινωνική έκρηξη. Η πολιτική σταθερότητα θα υπονομευτεί και κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος. Γνωρίζει ότι οι θεσμοί δεν θέλουν εκλογές, επειδή θα προκληθεί οικονομική αβεβαιότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη την περίοδο που υπάρχουν προς εξέλιξη η αξιολόγηση, το προσφυγικό και το δημοψήφισμα για το Brexit.

Στα παραπάνω εάν προστεθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει η εναλλακτική της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης να αναλάβουν την εξουσία και να τα βγάλουν εις πέρας, δημιουργείται και στους θεσμούς πίεση.

Στον ελληνικό λαό δημιουργεί το αίσθημα ότι παλεύει να περιορίσει τις ορέξεις των δανειστών. Δεν θα υποχωρήσει σε θέσεις που θεωρεί μη διαπραγματεύσιμες και ότι εάν εξωθηθεί στα άκρα θα επιλέξει να πέσει μαχόμενη.

Στους οπαδούς του κόμματος περνάει το μήνυμα ότι πλέον πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Από το να παραιτηθεί μέχρι να προσφύγει σε εκλογές.

Μακάρι αυτή τη φορά να υπάρχει σχέδιο σοβαρό που να υπολογίζει όλα τα δεδομένα.

Πηγή