O Πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή για την Ασφάλεια κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υιοθετεί ξενοφοβική γραμμή

«Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου καταθέτοντας μια βασική απορία. Για ποιον λόγο, ζητά η ΝΔ να γίνει προ ημερησίας στη Βουλή για την ασφάλεια. Είναι η πρώτη συζήτηση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο νέος αρχηγός της ζητάει να γίνει στη Βουλή. Η ΝΔ δεν ζήτησε συζήτηση για οικονομία, για το προσφυγικό, για την ανεργία, για το ασφαλιστικό, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Δεν υποτιμώ το θέμα αλλά αναρωτιέμαι. Η Ευρώπη σήμερα μαστίζεται από τρεις κρίσεις και η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση» είναι η αναφορά με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που γίνεται για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών με πρωτοβουλία της ΝΔ. 

«Τι ακριβώς επιδιώκει αυτή η πρωτοβουλία; Ρητορική είναι η ερώτηση μου, γιατί τα κίνητρα είναι σαφή. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι στην επιστολή σας υιοθετείτε τον ισχυρισμό ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προσφυγικό. Αυτός ο ισχυρισμός που συνδέει το προσφυγικό με την ασφάλεια των πολιτών είναι το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Είναι η θέση εκείνων που υψώνουν τείχη στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την πρόταση της να γίνει σήμερα αυτή η συζήτηση, έχει στόχο να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, έχει στόχο να αναδείξει την ακροδεξιά ατζέντα. 

«Υιοθετείτε ξενοφοβική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στους ντελάληδες του φόβου. Είπε δε ότι στο βάρος αυτό που σηκώνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση δίπλα σηκώνει το βάρος της ευθύνης του προσφυγικού. 

O πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επανέλαβε ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αναρωτήθηκε αν αύριο τα στοιχεία της Eurostat αποδείξουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε άδεια ταμεία, αν τότε θα ζητήσει η ΝΔ συγνώμη ή αν θα συνεχίσει να συντηρεί τον μύθο της καταστροφής η αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και υπερέβη τους στόχους.

Tα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

«Η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή», τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το κατώφλι της εξόδου από την οικονομική κρίση.

Εξαπέλυσε μάλιστα και δριμύτατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της πρόθεση ότι προσπαθεί να συνδέσει το προσφυγικό με την τρομοκρατία, με απώτερο στόχο να συσπειρώσει την ακραία δεξιά πτέρυγά της.

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε γιατί η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια, τη στιγμή που στη χώρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. «Η Ευρώπη μαστίζεται από την οικονομική και την προσφυγική κρίση, καθώς και την κρίση ασφαλείας και η χώρα μας έχει την ατυχία να είναι στο επίκεντρο δύο εκ των τριών κρίσεων. Όμως έχει και την ευτυχή συγκυρία, όχι μόνο να μην αποτελεί μέρος της κρίσης ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά δεδομένων των συνθηκών να αποτελεί και μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «παρ όλα αυτά σήμερα η ΝΔ επιλέγει να συζητήσουμε στη Βουλή για την ασφάλεια και το ερώτημά μου είναι τι ακριβώς επιδιώκει. Ρητορικό ερώτημα γιατί τα κίνητρα είναι σαφή».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο ισχυρισμός που συνδέει ευθέως την προσφυγική κρίση με την τρομοκρατία είναι μια γνωστή αφήγηση και το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών, μισαλλόδοξων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

«Η ΝΔ θέτει θέμα ασφάλειας, την στιγμή που ουδείς στην Ευρώπη δεν έχει καν υπονοήσει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας στην Ελλάδα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας-απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση- πως «σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου που συνδιεκδικείτε με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σκοπός σας είναι να επενδύσετε στον φόβο ενός τμήματος της κοινωνίας, να συσπειρώσετε και την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος, την ώρα που υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις».

Δεν έχετε αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλείτε, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «ζημιά και για τη χώρα και για την παράταξή σας. Υιοθετείτε την ξενοφοβική γραμμή, η οποία δεν πάρει πολύ μακριά. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί κανείς να φανταστεί».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό όμως, «η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα, αυτά της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που χαρακτηρίζουν τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες. Στο πλάι του λαού, μια κυβέρνηση σηκώνει το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης, δυσανάλογης των δυνάμεων της χώρας».

«Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν το κατώφλι της εξόδου από την κρίση, γεγονός που το επιβεβαιώνουν τα οικονομικά δεδομένα, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «φτιάξατε έναν ωραίο μύθο ότι εσείς είχατε success story, ενώ η διαπραγμάτευση κατέστρεψε την οικονομία. Αν τα επίσημα στοιχεία αποδείξουν ότι εσείς μας αφήσατε άδεια ταμεία, αλλά εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε την οικονομία σε υψηλή απόδοση, τι θα κάνετε κ. Μητσοτάκη, θα ζητήσετε συγνώμη για την υποκριτική σας στάση ή θα επιμείνετε να ζητάτε κι εξεταστική;»

«Τον ίδιο μύθο της καταστροφής επιχειρείτε να αφηγηθείτε και για την προσφυγική κρίση. Η χώρα ανέλαβε φορτίο πολύ μεγαλύτερο από τις δυνάμεις της, αλλά κατάφερε να ανταπεξέλθει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο και για τρίτο μύθο, ότι η χώρα έχει και θέμα ασφάλειας. «Η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή», είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ιστορικό γεγονός της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι τιμή για τη χώρα η αναγνώριση του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Διερωτώμενος πως θα αντιμετωπίζονταν η προσφυγική κρίση από την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε εικόνες με κλειστά κέντρα κράτησης για όλους, ενώ μίλησε και για «πολιτική των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, με αποτελέσματα σαν αυτά της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι».

Η Ελλάδα είναι ένα διεθνές υπόδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, είπε ο πρωθυπουργός κι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για το προσφυγικό, θυμίζοντας στο Σώμα θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν η αντιπολίτευση διεκδικεί μια ατέρμονη σκιαμαχία, όπου θα κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, την ενημερώνω ότι ματαιοπονεί».