Οι γερμανικές εκλογές “καταλύτης” στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

 

Του Γ. Αγγέλη από το Capital.gr

Η σκιά των γερμανικών –και των γαλλικών– εκλογών ήταν εξαιρετικά ευδιάκριτη στην τελική μορφή και τον σχεδιασμό της φόρμουλας για το χρέος και τον μηχανισμό διόρθωσης για τα επιπλέον μέτρα, χθες στο Εurogrοup.

Τόσο το χρονικό σπάσιμο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους όσο και τα χρονοδιαγράμματα για τις “αξιολογήσεις” που θα οδηγούν σε ενεργοποίηση του μηχανισμού “διόρθωσης” έχουν σχεδιασθεί με τρόπο που να εξυπηρετούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία και να μην… επιβαρύνουν τις πολιτικές ισορροπίες στις οποίες στηρίζεται η κυβερνητική συνεργασία CDU – SPD.

* Όσον αφορά το χρέος με τη χθεσινή ρύθμιση απομακρύνεται για μετά το 2017 και τις γερμανικές/γαλλικές εκλογές, η υποχρέωση να περάσουν από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και ειδικά από την Bundestag, αποφάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Schaeuble και την κα Merkel. 

Άλλωστε όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr ο Γερμανός υπ. Οικονομικών στη συνάντηση που είχε με τους εμπλεκόμενους για το ελληνικό θέμα στην Ουάσιγκτον στη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάει ο ίδιος στην Bundestag υπό τη σημερινή της σύνθεση, πρόταση διευκόλυνσης του ελληνικού χρέους…

Για το λόγο αυτό η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίσθηκε σε τρεις χρονικές περιόδους από τις οποίες η πρώτη – βραχυπρόθεσμη – είναι μέχρι το 2018, οπότε και δεν χρειάζεται καμία ουσιαστική παρέμβαση. Ακολουθεί μία δεύτερη περίοδος – μεσοπρόθεσμα – μέχρι την πρώτη φάση, όπου το χρέος παρουσιάζει κάποιες χρονιές υψηλής επιβάρυνσης και στην οποία θα χρειασθεί πιθανώς μία επέκταση της περιόδου χάριτος όσον αφορά τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων. Και τέλος αφέθηκε για αργότερα η ρύθμιση – μακροπρόθεσμη – της τρίτης περιόδου η οποία αφορά την μεγαλύτερη επιμήκυνση και εξομάλυνση των πληρωμών.

* Όσον αφορά το μηχανισμό αξιολόγησης που θα ενεργοποιεί τον “κόφτη” των δαπανών η επόμενη αξιολόγηση κατά την ελληνική πρόταση είναι για τον Απρίλιο του 2017 και όπως έχει δείξει η πείρα θα μπορεί να επεκτείνει την διάρκειά της για μερικούς μήνες…

Είναι πολύ πιθανό όμως η πρόταση αυτή να αλλάξει και η αξιολόγηση να έρθει ενωρίτερα (τέλος του 2016), αλλά παρ’ όλα αυτά το χρονικό περιθώριο για την εξάντληση των διαδικασιών και πάλι δίνει το περιθώριο για αποφυγή περιπλοκών στο εσωτερικό πολιτικό εκλογικό περιβάλλον της Γερμανίας.

Όλα αυτά βέβαια είναι τοις πάσι γνωστό ότι θα επηρεασθούν από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο, όσον αφορά το αν η “ομάδα Schaeuble” στην Ε.Ε. θα επιχειρήσει στη συνέχεια να δρομολογήσει ή όχι την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. 

Στην οποία είναι σαφές ότι θα συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα σαν σημείο αναφοράς του ευρωπαϊκού νότου… 

Αυτός ο σχεδιασμός βέβαια πρόσκαιρα τουλάχιστον δημιουργεί ένα περιθώριο χρόνου και για την ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχει περάσει χωρίς απώλειες τον “κάβο” του ασφαλιστικού/φορολογικού νόμου. 

Η “εφαρμογή” όμως του νόμου αυτού όπως και η “ρύθμιση” των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αλλάξει δραστικά και πάλι τα δεδομένα μέσα στο 2016…