Της Λένας Αργύρη, Εθνικός Κήρυκας 

Σημαντικές επαφές θα έχει στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος αναμενόταν αργά το απόγευμα στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχοντας ως βασικό στόχο να μεταφέρει σε κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, τις ελληνικές θέσεις για τη διευθέτηση του χρέους και παράλληλα να τονώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, κατά τη διάρκεια επαφών που θα έχει με οικονομικούς παράγοντες του ιδιωτικού τομέα.

Αύριο Πέμπτη, στη μία, ο κ. Παππάς είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, λίγες ώρες αφότου ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Στις, βρέθηκε στην Αθήνα, σε μια έμπρακτη κίνηση επίδειξης ενδιαφέροντος εκ μέρους του Treasury. Ο Υπουργός Επικρατείας αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Λιου για τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ εκτιμάται ότι θα ζητήσει εκ νέου τη δέσμευση των ΗΠΑ για συνέχιση της πίεσης περί ουσιαστικής διευθέτησης του χρέους. Η συγκυρία κατά την οποία γίνονται αυτές οι επαφές είναι μείζονος σημασίας, με δεδομένες τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι από τους Ευρωπαίους γιαδιευθέτηση του χρέους σε τρία στάδια, εξέλιξη που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ενθουσιάζει το ΔΝΤ.
Ο κ. Παππάς, που συνοδεύεται από τον γ.γ. ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο και τον διπλωματικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτός απροόπτου με την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Θέματα Ευρώπης Βικτώρια Νούλαντ, όπου θα θέσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Την Πέμπτη το απόγευμα ο κ. Παππάς θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, με θέμα «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα». Την Παρασκευή το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα, μέσα από τις οποίες θα επιχειρήσει να ενημερώσει επενδυτικά funds και επιχειρηματικούς παράγοντες για τις ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

Το Σάββατο θα παραστεί στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, στη διεύθυνση 800 Third Avenue, NYC. Στα εγκαίνια θα παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος θα τελέσει και τον αγιασμό, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης. Την Κυριακή θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στην «New York Times» και σε ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης. Την Δευτέρα θα αναχωρήσει για την Αθήνα.