Προβληματίζει η νίκη Σάντερς στη Βιρτζίνια – Στην Ουάσιγκτον αύριο ο Ντόναλντ Τραμπ

 

Ενδεικτική της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει η Χίλαρι Κλίντον στις βιομηχανικές περιοχές των ΗΠΑ στις εκλογές είναι η χθεσινή νίκη του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές. Η εξέλιξη αυτή επιβραδύνει την πορεία της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προς την τελική επιλογή της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ η ίδια διαθέτει ουσιαστική αριθμητική πλειοψηφία σε αριθμό εκλεκτόρων έναντι του Σάντερς.

Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν τις δυσκολίες που θα έχει η Κλίντον κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών την 8η Νοεμβρίου καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους της εργατικής τάξης, σε πολιτείες όπως, το Οχάιο, αλλά και η Πενσιλβανία.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ο 69χρονος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στη Δυτική Βιρτζίνια και τη Νεμπράσκα χθες, αφού είναι πλέον ο μοναδικός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ενώ για αύριο έχει προγραμματισμένα ραντεβού στην Ουάσιγκτον με τους ηγέτες του κόμματος στο Κογκρέσο, αλλά και το Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν.

Μετά τη δήλωση που έκανε ο Ράιαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν ήταν έτοιμος να στηρίξει τον Τραμπ, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δήλωσε την Κυριακή, ότι θα πρέπει ν’ αποφασίσει εάν θα ήθελε τον Ράιαν πρόεδρο στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο. Εν όψει των αυριανών κρίσιμων ραντεβού που θα έχει στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ ανασκεύασε την κυριακάτικη δήλωσή του, χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, τονίζοντας ότι θα ήθελε τον Ράιαν στην προεδρία της κεντρικής διάσκεψης, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. «Είναι καλός άνθρωπος και θέλει το καλό του κόμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Στο επίκεντρο των καυστικών σχολίων του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, βρέθηκε για άλλη μια φορά η Χίλαρι Κλίντον και κυρίως η έκβαση του προεκλογικού της αγώνας έναντι του Μπέρνι Σάντερς 74χρονου Γερουσιαστή από το Βερμόντ. «Δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα και ν’ αποκλείσει τον Σάντερς», σχολίασε καυστικά ο Τραμπ, καθώς αρχίζει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ν’ αντιμετωπίσει την Κλίντον στην τελική προεκλογική κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Η 68χρονη Κλίντον είναι αντιμέτωπη με τον Μπέρνι Σάντερς στην προκριματική κούρσα των Δημοκρατικών από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ έχει δηλώσει ότι θ’ αγνοήσει τα προσωπικά καυστικά σχόλια του Τραμπ, αλλά και το προσβλητικό παρατσούκλι που της έχει προσδώσει, καθώς την αποκαλεί «διεφθαρμένη Χίλαρι». Αντίθετα, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ φέρεται αποφασισμένη ν’ ασκεί ζωηρή κριτική στις πολιτικές εξαγγελίες του Τραμπ.

Αναφορικά με τα χθεσινά αποτελέσματα στη Δυτική Βιρτζίνια για τους Δημοκρατικούς, ο Μπέρνι Σάντερς εξασφάλισε 16 εκλέκτορες και ποσοστό 51,4% των ψήφων. Η Χίλαρι Κλίντον πήρε 11 εκλέκτορες και ποσοστό 36% των ψήφων. Το Δημοκρατικό Κόμμα εφαρμόζει αναλογικό σύστημα συλλογής των εκλεκτόρων στον προκριματικό κύκλο επί τη βάσει της αρχικής πλειοψηφίας. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον έχασε στη Δυτική Βιρτζίνια, εξασφάλισε έναν ικανοποιητικό αριθμό εκλεκτόρων.

Στους Ρεπουμπλικάνους, ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε την υποστήριξη 3 εκλεκτόρων κερδίζοντας το 76,9% των ψήφων, ενώ ποσοστό 9% και 6,8% πήραν οι Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ που έχουν αποσυρθεί από την προκριματική κούρσα.

Αναφορικά με το συνολικό αποτελέσμα σε αριθμό εκλεκτόρων, για τους Δημοκρατικούς απαιτούνται 2.383 εκλέκτορες. Η Χίλαρι Κλίντον έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη 2.239 (συμπεριλαμβανομένων 523 υπερεκλεκτόρων). Ο Μπέρνι Σάντερς έχει την υποστήριξη 1.469 συμπεριλαμβανομένων 39 υπερεκλεκτόρων.

Για την εκλογή στο προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικών απαιτούνται 1.237 εκλέκτορες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει εξασφαλίσει 1.107 εκλέκτορες.

Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στο χθεσινό προκριματικό κύκλο στη Δυτική Βιρτζίνια και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας είχαν καθοριστικό χαρακτήρα στις επιλογές που έκαναν οι ψηφοφόροι. Περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους δήλωσαν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μέσα στα επόμενα χρόνια. Το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων (60%) δήλωσαν ότι η οικονομία και οι θέσεις εργασίας είναι τα πιο σημαντικά θέματα που τους απασχολούν αναφορικά με τον υποψήφιο που θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα δημοσκόπησης του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Ένα σχόλιο που είχε κάνει η Χίλαρι Κλίντον στο Οχάιο, το Μάρτιο, αναφορικά με το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός λειτουργίας ορυχεία άνθρακα, έπληξε ουσιαστικά το πολιτικό προφίλ της, σε πολιτείες που έχουν ορυχεία, όπως, η Δυτική Βιρτζίνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Κλίντον στο Οχάιο, αλλά και τη Δυτική Βιρτζίνια την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησε επανειλημμένα συγνώμη για τις δηλώσεις της που άφηναν να εννοηθεί ότι θα γίνουν απολύσεις ανθρακωρύχων, υποστηρίζοντας ότι αυτές είχαν αποσπαστεί από το συνολικό πλαίσιο της ομιλίας της. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις προτάσεις της για την επανεκπαίδευση των ανθρακωρύχων σε αντικείμενα που σχετίζονται με τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα αναμετρηθεί εκλογικά με τον Σάντερς στον επόμενο προκριματικό γύρο που θα διεξαχθεί στις 17 Μαίου, ενώ το ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον προκρικατικό κύκλο που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου όπου και θα κριθεί η εκλογή 700 εκλεκτόρων, με τους 475 από αυτούς να εκλέγονται στην Καλιφόρνια, όπου και επικεντρώνει τις προσπάθειές του, ο Μπέρνι Σάντερς. Ο 74χρονος Γερουσιαστής δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει την προκριματική κούρσα μέχρι το κεντρικό συνέδριο του κόμματος στις 25-28 Ιουλίου στην Φιλαδέλφεια, όπου και θέλει να έχει ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών πολιτικών εξελίξεων για τους Δημοκρατικούς, πριν τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Σάντερς επαναλαμβάνει στις ομιλίες του τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, σύμφωνα τα οποία μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ με ποσοστό μεγαλύτερο, από αυτό της Χίλαρι Κλίντον.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ αρχίζει να διαμορφώνει τις τελικές επιλογές του, ενώ σύμφωνα με χθεσινή δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, έχει καταλήξει σε πέντε πιθανούς υποψηφίους για την αντιπροεδρία του, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιλέξει τον πρώην συνυποψήφιό του, κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, ο οποίος αποσύρθηκε από την προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων τον Φεβρουάριο. Ο Κρίστι, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Τραμπ και συμμετέχει στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ έχει οριστεί επικεφαλής της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ για το Λευκό Οίκο.

Κατά το γενικότερο πολιτικό συμπέρασμα οι συζητήσεις που θα έχει αύριο ο Τραμπ στην Ουάσιγκτον με τους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων θα έχουν καθοριστική σημασία για την πορεία του μέχρι το συνέδριο, αλλά και για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία. Οι επιλογές του κινούνται μεταξύ του να παραμείνει «αντισυστημικός» ή να να γίνει περισσότερο «προεδρικός» προσαρμόζοντας τις εξαγγελίες του στις παραδοσιακές θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στους Δημοκρατικούς, ο Μπέρνι Σάντερς μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική πολιτική πρόκληση για τη Χίλαρι Κλίντον, αν προσαρμόσει μεθοδικά τον «αντισυστημικό» χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του, στις πραγματικές ανάγκες της αμερικανικής οικονομίας, ενισχύοντας το συναρπαστικό χαρακτήρα της προκριματικής κούρσας.
 

Πηγή