Έχοντες και Κατέχοντες

Ακτινογραφία στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών

Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 123

Δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Τετάρτη, με καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για το έτος 2012. Καθυστέρηση που οφείλεται στο εσπευσμένο κλείσιμο της βουλής το 2014, χωρίς να είναι άμοιρος ευθυνών ο τότε πρόεδρός της, Ε. Μεϊμαράκης, που θα έπρεπε να τα είχε δημοσιοποιήσει τουλάχιστον στις αρχές του 2014.

Στη συνέχεια, όλο το 2015 χάθηκε, ελέω Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία συγκρότησε την αρμόδια επιτροπή της βουλής λίγες μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το Μαξίμου επιθυμούσε να καθυστερήσει η δημοσίευση των στοιχείων για να μπορέσει να διευθετήσει ο Γ. Σταθάκης το «θεματάκι» του με το ένα εκατομμύριο ευρώ καταθέσεων που είχε «ξεχάσει» να δηλώσει τον προηγούμενο χρόνο. Η «αδέκαστη» Ζωή, που τώρα με μανία κατακεραυνώνει τον Τσίπρα και την παρέα του Μαξίμου, στο διάστημα της προεδρίας της, μια χαρά έκανε τη δουλειά του Μαξίμου. Τέλος, ο νυν πρόεδρος Νίκος Βούτσης και ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Βαρεμένος, καθυστέρησαν και μαγείρεψαν όσο μπορούσαν τα στοιχεία προκειμένου να βγουν την επομένη των πανηγυρισμών Τσίπρα για τη φοβερή συμφωνία που μας φέρνει. Τουλάχιστον, υπόσχεται ότι οι δηλώσεις για το 2013 θα δοθούν τον Οκτώβριο, αν προλάβουν και δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές.

Κεντρικά πρόσωπα στις δηλώσεις είναι οι υπουργοί Οικονομίας, Γ. Σταθάκης και Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος. Ο πρώτος διέθετε το 2012 καταθέσεις ύψους 1,9 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου –άραγε το κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών το 2013 τον έπιασε ή «μάντεψε σωστά» και τα απέσυρε εγκαίρως; Δηλώνει ακόμα 51 εγγραφές σε ακίνητα (δεν έχει σε όλα την πλήρη κυριότητα) εκ των οποίων 22 διαμερίσματα εμβαδού από 27 τετραγωνικά έως 163 τετραγωνικά και τα υπόλοιπα οικόπεδα με εμβαδόν από 279 τετραγωνικά (το μικρότερο) έως 35 στρέμματα (το μεγαλύτερο). Με αυτά τα διαμερίσματα και τα οικόπεδα, ο υπουργός, αν είχε την καλή διάθεση, θα έδινε μεγάλη βοήθεια στο ζήτημα στέγασης των προσφύγων. Ασχολούνταν και με αγοραπωλησίες μετοχών, πούλησε αμοιβαία κεφάλαια της Blackrok έναντι 54 χιλ. ευρώ, της Sise Euro 29 χιλ. ευρώ και της Morgan Stanley 58 χιλ ευρώ. Διατηρεί αμοιβαία κεφάλαια αξίας 218 χιλ. ευρώ και μετοχές της Hellenic Seaways αξίας κτήσης 81 χιλ. ευρώ.

 

stat-tsak

Οι πιο πλούσιοι υπουργοί… 

Ο Ε. Τσακαλώτος δήλωσε το 2012 μαζί με τη σύζυγό του εισοδήματα 192 χιλ. ευρώ και 7 εγγραφές σε ακίνητα εκ των οποίων ένα σπίτι 432 τ.μ. Ξεχωρίζει για το δαιμόνιό του στην αγοραπωλησία αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων εισπράττοντας 107 χιλ. στερλίνες και 812 χιλ. ευρώ, διατηρεί όμως κάποια ακόμα αξίας 132 χιλ. στερλίνων και 47 χιλ. ευρώ. Δαπάνησε 653 χιλ. ευρώ για την αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων. Οι αγαπημένες του επενδυτικές εταιρείες είναι η Blackrock Templeton Asian Growth, BFG κ.ά. Δήλωσε καταθέσεις 206 χιλ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και 26 χιλ. στερλίνων σε βρετανικές. Παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο με τα όλα τους οι δύο υπουργοί.

Ως προς τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε 69 χιλ. ευρώ εισόδημα (66 χιλ. από την βουλευτική του αποζημίωση) και εμφανίζεται ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 114 τ.μ. Ενδιαφέρον θα είχε όμως να δίνονταν στοιχεία για την περιουσία της οικογένειάς του. Ο Κ. Μητσοτάκης, ως γόνος πλούσιας οικογενείας δήλωσε εισοδήματα ύψους 81 χιλ. ευρώ, εγγραφές σε 21 ακίνητα, καταθέσεις ύψους 162 χιλ. ευρώ. Από τις δηλώσεις των υπολοίπων αρχηγών, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε εισοδήματα 180 χιλ. ευρώ, εγγραφές σε 21 ακίνητα και καταθέσεις 45 χιλ. ευρώ και δύο αμάξια έξι και πέντε χιλιάδων κυβικών – λατρεύει τα Χάμμερ ο Καμμένος. Η Φ. Γεννηματά δήλωσε μεσαίο εισόδημα 70 χιλ. ευρώ (τα 30 χιλ. είναι του συζύγου της), αλλά παρουσίασε και 29 εγγραφές σε ακίνητα. Ο Δ. Κουτσούμπας είναι ο πιο φτωχός, με εισόδημα μαζί με τη σύζυγό του 44 χιλ ευρώ.

zar-mixa

…και το νεόπλουτο ζεύγος  

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του ζεύγους Μιχαλολιάκου-Ζαρούλια: από κοινού δήλωσαν το 2012 εισόδημα 271 χιλ. ευρώ από αυτά οι 87 χιλ. ευρώ είναι από βουλευτικές αποζημιώσεις και τα υπόλοιπα 183 χιλ. ευρώ από «λοιπά εν γένει έσοδα». Έναν χρόνο πριν το ζεύγος είχε δηλώσει μόλις 57 χιλ. ευρώ. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μιχαλολιάκος, στο φιλόξενο γι’ αυτόν Κόντρα, δικαιολόγησε ότι ο σχεδόν πενταπλασιασμός των εσόδων του προέκυψε επειδή το 2012 η εφημερίδα Χρυσή Αυγή από 2 χιλ. φύλλα που πουλούσε την εβδομάδα, εκτοξεύτηκε στις 6 χιλ. και ο Μ. Κουρής, που ήταν παρών, δεν του είπε τι βλακείες είναι αυτές που εκστομίζει. Τέτοια λεφτά από πωλήσεις εφημερίδων δεν βγαίνουν, η Ρήξη που πουλά 700-800 φύλλα στο πρακτορείο Τύπου, όχι μόνο δεν παίρνει τίποτα από το πρακτορείο, αλλά προκύπτουν και χρεωστικά τιμολόγια. Το ζεύγος έχει καταθέσεις 183 χιλ. ευρώ από 27 χιλ τον προηγούμενο χρόνο και 10 εγγραφές ακινήτων. Ο ναζισμός είναι αποδοτική επιχείρηση.

Οι δηλώσεις Μιχαλολιάκου-Ζαρούλια μας κίνησαν την περιέργεια να ψάξουμε και τις δηλώσεις και των υπολοίπων βουλευτών της Χ.Α. το 2012 και βρίσκουμε ότι υπάρχουν και άλλοι με φουσκωμένα πορτοφόλια. Ο Παππάς έχει προτίμηση στα διαμερίσματα (7 έχει στην ιδιοκτησία του), ενώ ο Γερμενής έχει καταθέσεις 214 χιλ. ευρώ και ο Ζησιμόπουλος 223 χιλ. ευρώ και 14 ακίνητα.

Στα λοιπά λαβράκια των δηλώσεων, ίλιγγο προκαλούν οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και της Μαρίας Ρεπούση. Η Μπακογιάννη είχε 26 εγγραφές σε ακίνητα αναρίθμητες μετοχές με αξία κτήσης άνω του εκατομμυρίου και καταθέσεις εκατομμυρίων κυρίως σε ξένες τράπεζες (γερμανικές). Η Ρεπούση δήλωσε για το 2012 εισοδήματα 166 χιλ. ευρώ (εκ των οποίων 43 χιλ. βουλευτική αποζημίωση) 30 εγγραφές σε ακίνητα και αυτή χαρτοφυλάκιο με αναρίθμητες μετοχές και καταθέσεις αξίας 136 χιλ ευρώ. Ακόμα από την ΝΔ Γ. Βαγιωνάς έχει καταθέσεις 2,2 εκατ. ευρώ, ο Δ. Κρεμαστινός 2 εκατ. ευρώ, ο Ε. Βενιζέλος 1,6 εκατ. ευρώ καταθέσεις και 35 ακίνητα, ο Δ. Τσουκαλάς του Σύριζα 980 χιλ ευρώ καταθέσεις, ενώ τα 17 ακίνητα της Μ. Χρυσοβελώνη έχουν αντικειμενική αξία 750 χιλ. ευρώ και διαθέτει και 180 χιλ. ευρώ καταθέσεις. Από αυτούς που δεν βρίσκονται πια στη βουλή, συγκρατούμε τις ύψους 800 χιλ. ευρώ καταθέσεις της Ν. Βαλαβάνη, τις 286 χιλ. ευρώ καταθέσεις του Π. Λαφαζάνη, τα 21 ακίνητα και τις 164 χιλ. καταθέσεις του Γ. Καρατζαφέρη, – φυσικά δεν δήλωσε τις οφ σορ του!

Το πόθεν έσχες των βουλευτών, που τόση φασαρία έγινε μέχρι να δημοσιευτεί για περσινά ξινά σταφύλια είναι προβληματικό και ως προς κάτι ουσιωδέστερο, δηλώνει το κατέχειν, αλλά αποκρύπτει το πιο σημαντικό, που είναι ο τρόπος απόκτησης.

stat-tsak

Οι πιο πλούσιοι υπουργοί…