Μάρδας-Σοκολόβ: Αξιόλογη πρόοδος στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας

 

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας μετά την 9η Σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Σότσι, κατέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαξίμ Σοκολόβ.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω επίσκεψης, στις 13 Μαΐου 2016, στη Θεσσαλονίκη, έλαβε χώρα συνάντηση των δύο Συμπροέδρων, με αντικείμενο την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορους τομείς της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, μετά την 9η Σύνοδο της ΜΔΕ, στο Σότσι τον Νοέμβριο 2015. Διαπιστώθηκε η επίτευξη αξιόλογης προόδου στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των μεταφορών, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του τουρισμού, καθώς και στον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, οι δύο Συμπρόεδροι συζήτησαν την κατάσταση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, εξέτασαν τους τομείς προτεραιότητας της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και τα προβλήματα που καθυστερούν την υλοποίησή τους. Ακόμη, επεξεργάσθηκαν κοινές θέσεις για την ενίσχυση των ελληνορωσικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της γεωλογικής έρευνας, στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Τα δύο Μέρη συμφώνησαν να επιταχύνουν τις ενέργειες για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου της διμερούς συνεργασίας και να προετοιμαστούν για την υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών.

Οι κύριοι Υπουργοί συμφώνησαν ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες ανάπτυξης και παρά τη μείωση του όγκου του διμερούς εμπορίου, οι χώρες μας παραμένουν σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι, ενώ παράλληλα εξήραν τις πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που χρονολογούνται σε πάνω από χίλια χρόνια.

Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, της επόμενης, 10ης Συνόδου της ελληνορωσικής ΜΔΕ για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, η οποία ανήκει στις βασικές εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Εκτός από τη συνάντηση με τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Μάρδα, συμπρόεδρο της ΜΔΕ, ο Ρώσος Υπουργός είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Ελλάδας κ. Χρ. Σπίρτζη, στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν τα επίκαιρα θέματα της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών.