Όπλα στη Λιβύη κατά του ΙΚ

 

Τι αποφάσισαν χθες οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη Βιένη
Στήριξη στην αραβική χώρα εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, μετά τη συνάντηση κατά την οποία εξετάστηκαν οι τρόποι παροχής βοήθειας στην Τρίπολη

Οι ΗΠΑ και άλλες ξένες χώρες εμφανίζονται έτοιμες να εξοπλίσουν την κυβέρνηση της Λιβύης, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος. Μιλώντας στη Βιένη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι οι ξένες δυνάμεις θα στηρίξουν τη Λιβύη, που αναζητά εξαίρεση από εμπάργκο του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι «μια νέα απειλή στη Λιβύη» και ότι είναι «κρίσιμης σημασίας» να το σταματήσουν.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εάν κάποιος δεν τους εμποδίσει σύντομα. Ο Τζον Κέρι είπε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης -την οποία στηρίζει ο ΟΗΕ- είναι η μόνη που μπορεί να ενώσει τη χώρα. «Είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι σημαντικοί θεσμοί θα εμπίπτουν σε μια αντιπροσωπευτική και αναγνωρισμένη Αρχή», σημείωσε. «Είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί η απαραίτητη συνοχή για να ηττηθεί το Νταές» τόνισε, αναφερόμενος σε άλλη ονομασία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η χθεσινή συνάντηση
Σημειώνεται πως, οι Υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και κρατών που γειτονεύουν με τη Λιβύη συναντήθηκαν χθες στη Βιένη για να συζητήσουν σχετικά με τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα -ακόμη διαιρεμένη και με ζωντανή την απειλή της τζιχαντιστικής ISIS. Της συνάντησης προήδρευσαν οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ιταλίας, με τη δεύτερη να επείγεται ιδιαίτερα για τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης. Η συνάντηση συγκλήθηκε ενώ αφενός η ISIS επεκτείνει τον έλεγχό της πέραν της Σύρτης, της λιβυκής πόλης που ελέγχουν από τον Ιούνιο του 2015, και αφετέρου η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει, ενάμιση μήνα με την ανάληψη καθηκόντων, να εδραιώσει την εξουσία της.

Συνεχίζεται η επέλαση
Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα την κοινότητα Αμπού Γκράιν, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Σύρτης, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Είναι η πρώτη φορά που η εξτρεμιστική οργάνωση κατάφερε να επεκτείνει τον έλεγχό της στα δυτικά της πόλης. Οι πολιτικές διαφωνίες και το κενό ασφάλειας διευκόλυναν από το 2014 την εμφάνιση της ISIS στη Λιβύη, που χαρακτηρίζεται άμεση απειλή για τις γειτονικές της χώρας αλλά και για την Ευρώπη. Αξιωματούχοι και διπλωμάτες των ΗΠΑ δήλωσαν την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, όταν είχε ξεσπάσει η εξέγερση εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, για να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ISIS.

Το άλλο μέτωπο
Πέραν των πιο πάνω, σημειώνεται ότι ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών βρίσκεται στο επίκεντρο άλλης μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εκείνες της παράλληλης κυβέρνησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που διοικεί ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ. Οι δύο αντίπαλες Αρχές επισπεύδουν τις διαδικασίες για να εξαπολύσουν η καθεμιά τη δική της επιχείρηση για την εκδίωξη της ISIS από τη Σύρτη, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο να απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική της συμφιλίωσης αλλά και της επικράτησης επί των τζιχαντιστών, σύμφωνα με την άποψη ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

«Ο αγώνας δρόμου» για την απελευθέρωση της Σύρτης «είναι ένα λάθος (…) και δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πλέον αυτή τη διαίρεση», επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της ιταλικής Γερουσίας Νικόλα Λατόρε. Κατά τον ίδιο, η σύνοδος της Βιένης δίνει μια ευκαιρία να χαραχθεί μια ενιαία στρατηγική στη Λιβύη, να τεθούν οι βάσεις για μια κοινή δράση. «Μια στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση της Σύρτης προϋποθέτει μεγαλύτερο συντονισμό των δυνάμεων ασφαλείας για τακτικούς και για πολιτικούς λόγους», εκτίμησε η Κλαούντια Γκαζίνι, αναλύτρια του International Crisis Group. Σημειώνεται, τέλος, πως, η ISIS εκτιμάται ότι διαθέτει 3.000 ως 4.000 μαχητές στη Λιβύη και προσπαθεί να προσελκύσει εκατοντάδες μαχητές από το εξωτερικό, σύμφωνα με πηγές στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

 

Πηγή