Το κάτω σώμα του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε την έγκριση ψηφίσματος, με το οποίο η σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 χαρακτηρίζεται και επισήμως ως «γενοκτονία».

 

 Μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας δήλωσε ότι η έγκριση του ψηφίσματος από τη γερμανική βουλή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι 1,5 εκατ. ομοεθνείς τους έπεσαν θύματα της οθωμανικής βίας στις αγριότητες του 1015, εν μέσω Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το αρμενικό στοιχείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως ορθόδοξο χριστιανικό, είχε συνταχθεί με την τσαρική Ρωσία, αντίπαλο των Οθωμανών στον πόλεμο, καθώς οι Ρώσοι ήταν σύμμαχοι των Άγγλων και των Γάλλων, ενώ οι Τούρκοι των Γερμανών. Περισσότερα από 20 έθνη, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία, ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο πάπας Φραγκίσκος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν βρισκόταν στη Βουλή για την ψηφοφορία, ωστόσο οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) των οποίων ηγείται, καθώς και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι υποστήριξαν το ψήφισμα αυτό. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο εξάλλου για πίεση στους Γερμανούς βουλευτές από Γερμανούς τουρκικής καταγωγής και Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία.

Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Γελοίο» το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τη Μπούντεσταγκ

«Γελοίο» χαρακτήρισε το ψήφισμα που πρόκειται να υιοθετηθεί από το Γερμανικό κοινοβούλιο και αναγνωρίζει ως γενοκτονία, την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε μπαράζ αντιδράσεων, με τον πρόεδρο Ερντογάν να επικοινωνεί προσωπικά με την Γερμανίδα καγκελάριο κάνοντας λόγο για πλήγμα στις διμερείς σχέσεις.

«Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν και να επιδείξουν θάρρος δεν είναι οι βουλευτές. Έτσι και αλλιώς δεν κινδυνεύουμε, όπως εκείνοι που ζουν στην Τουρκία και κάποιες φορές πληρώνουν με τη ζωή τους» τόνισε το μέλος του κόμματος των πρασίνων, Τσεμ Οζντεμίρ.

Τούρκοι διαδηλωτές μάλιστα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μπούντεσταγκ, στο Βερολίνο φωνάζοντας συνθήματα κατά της Άνγκελα Μέρκελ.«Δεν σκοτώσαμε κανέναν, απλά υπερασπιστήκαμε την χώρα μας.»

Η Τουρκία επέκρινε την έγκριση από τους Γερμανούς βουλευτές του ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτιμώντας πως αποτελεί “ιστορικό λάθος” και είναι “άκυρο και κενό περιεχομένου”. “Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως “για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου”. Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου “δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων” που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ως έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.

 

Η Τουρκική ηγεσία υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ οι Αρμένιοι ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων σε 1.500.000.. Στο ψήφισμα η Γερμανία, ως τότε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνει αυτοκριτική για τις ευθύνες της σχετικά με τη σφαγή.

 

 

Πληροφορίες από: Euronews-ΑΜΠΕ