Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών

 

Η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε τη νίκη της, δηλώνοντας ότι:  «μαζί εξασφαλίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος» σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα της καμπάνιας της.  Η Χίλαρι Κλίντον νίκησε στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον υπερίσχυσε του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές στο Νιού Τζέρσεϊ και το Νιού Μέξικο την Τρίτη, σύμφωνα με τις προβολές των μέσων ενημέρωσης, ενισχύοντας το προβάδισμά της μια μέρα μετά από τη συμπλήρωση του αριθμού των εκλεκτόρων που χρειάζεται ένας υποψήφιος για να λάβει το χρίσμα του κόμματος για την υποψηφιότητα στην αμερικανική προεδρία.

Η κ. Κλίντον τόνισε ότι η εκλογή μιας γυναίκας να είναι προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελεί ορόσημο, ενώ δήλωσε επίσης, ότι θέλει να δώσει συγχαρητήρια στον Μπέρνι Σάντερς για τη διεξαγωγή της πρεκλογικής εκστρατείας.

Παράλληλα η ίδια, επισήμανε ότι η συζήτηση που άνοιξε ο Σάντερς για την ανισότητα των εισοδημάτων, ήταν καλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Χάρη σε εσάς φτάσαμε σε ένα ορόσημο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους μας μια γυναίκα θα είναι υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ. Μην γελιέστε, ο γερουσιαστής Σάντερς, η εκστρατεία του και τα ντιμπέιτ που είχαμε για την αύξηση των εισοδημάτων, τη μείωση της ανισότητας και την αύξηση της κινητικότητας ήταν πολύ καλά για το Δημοκρατικό Κόμμα και για τις ΗΠΑ» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.

 

 

Γιατι κέρδισε η Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν ούτως ή άλλως του ανθυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς κατά τρία εκατομμύρια ψήφους και 243 εκλέκτορες, βάσει των αθροιστικών αποτελεσμάτων των προκριματικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί μέχρι χθες το πρωί. Δεν είχε όμως εξασφαλίσει ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία των εκλεκτόρων που θα ανακηρύξουν επίσημα τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στην εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια, τον επόμενο μήνα. Η πλάστιγγα έγειρε οριστικά προς το μέρος της, όταν τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς της ένας ορισμένος αριθμός «αριστίνδην εκλεκτόρων» (superdelegates) – μελών του Κογκρέσου, ηγετικών στελεχών του κόμματος και άλλων προσωπικοτήτων– οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Σύμφωνα με καταμέτρηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press που μεταδίδει η Καθημερινή και αρκετών τηλεοπτικών δικτύων, η Χίλαρι Κλίντον έφτασε τους 2.383 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

 

Ο Σάντερς δεν μπορεί να καλύψει την απόσταση


Σύμμφωνα με ειδησεογραφικά μέσα, η Κλίντον είχε ήδη συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων ώστε να κερδίσει το χρίσμα στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της Τρίτης. 

Όπως μεταδίδουν τα Νέα διευθυντής της εκλογικής της ομάδας Ρόμπι Μουκ είπε όμως ότι ζητά από τους ψηφοφόρους και τους εθελοντές να «επιμείνουν» για τις αναμετρήσεις του Νιού Τζέρσεϊ, της Μοντάνα, της Βόρειας Ντακότα, της Νότιας Ντακότα, του Νιού Μέξικο και της Καλιφόρνια, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά άτομα που θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα πάνε να ψηφίσουν σήμερα (την Τρίτη). Δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι υπάρχει κάποια ψήφος που δεν μετράει».

Ακόμα και αν ο Σάντερς κερδίσει την αναμέτρηση στην Καλιφόρνια, που είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, δεν θα μπορέσει να καλύψει την μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την Κλίντον σε αριθμό εκλεκτόρων, αλλά μια νίκη στην πολιτεία αυτή θα τον ενθαρρύνει να παραμείνει στον αγώνα μέχρι το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιούλιο.

 

Ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε χθες στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να τη συγχαρεί για τη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Η ιστορική προεκλογική εκστρατεία της αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι προέκταση του αγώνα που κάνει μια ζωή, για τις οικογένειες και τα παιδιά της μεσαίας τάξης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

 

Συνάντηση Ομπάμα-Σάντερς

Ο Πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε επίσης, με τον συνυποψήφιο της Χίλαρι Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστή από το Βερμόντ, ενώ θα συναντηθούν αύριο στον Λευκό Οίκο, μετά από αίτημα του Σάντερς. «Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον γερουσιαστή Σάντερς για τη δραστηριοποίηση εκατομμυρίων Αμερικανών μέσω της δέσμευσής του, σε θέματα όπως η καταπολέμηση των ανισοτήτων στα εισοδήματα, αλλά και η επιρροή ειδικού ενδιαφέροντος που άσκησε ο Σάντερς στην αμερικανική πολιτική ζωή» τόνισε ο Έρνεστ.

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τις κινήσεις του Πρόεδρου Ομπάμα στη δραστηριοποίησή του προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

Στηρίζει Χίλαρυ η Λέχη Μπιλντεμπεργκ

Κατά του Brexit και υπέρ της Χίλαρι τάσσεται η 64η συνεδρίαση της Λέσχης Bilderberg, οι εργασίας της οποίας ξεκινούν αύριο στη Δρέσδη της Γερμανίας με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες είναι πώς να αποτρέψουν τον Αμερικανό Μίδα, Ντόναλντ Τραμπ από το να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, την πιθανότητα μαζικών λαϊκών εξεγέρσεων ως αποτέλεσμα της ακραίας ανισότητας του πλούτου, η απειλή της τρομοκρατίας καθώς και το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία σχετικά με το αν θα παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit).

Οπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η συμμετοχή του γερουσιαστή Λίντσει Γκράχαμ – του επονομαζόμενου αντι- Τραμπ – δείχνει ότι, η λέσχη Bilderberg θα σχεδιάσει τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ από το να νικήσει την αγαπημένη υποψήφιο της Λέσχης και πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος που διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα, Χίλαρι Κλίντον.

 

Πηγές:

Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών

Η Χ. Κλίντον εξασφάλισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ

Ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών

Ολοκληρώθηκαν οι προκριματικές εκλογές στις πολιτείες των ΗΠΑ

Η Χίλαρι Κλίντον υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Κλίντον «κλείδωσε» το χρίσμα

Χίλαρι: Η πρώτη γυναίκα υποψήφια για τον Λευκό Οίκο – Το ανακοίνωσε η ίδια

Λέσχη Bilderberg: Ψηφίζουν Χίλαρι, δεν θέλουν Τραμπ