“Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η κρίση είναι ακόμα μαζί μας” είπε σε συνέντευξή της στο CNBC

“Νομίζω ότι τα χειρότερα για την Ελλάδα πέρασαν”, δήλωσε σε συνέντευξή της στο CNBC, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, κάνοντας λόγο για επιστροφή της πολιτικής σταθερότητας.

Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν πρέπει να ωραιοποιούμε την κατάσταση. Όπως είπε “Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι με πολλά προβλήματα, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα τον μηνά, οι συντάξεις έχουν κοπεί, οι μισθοί έχουν κοπεί, έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ και η ανεργία είναι ακόμα στο 24-25%. Έτσι η κρίση είναι ακόμα μαζί μας, και το πολιτικό σύστημα πρέπει να δει πως μπορεί να απαλύνει αυτή την κατάσταση για πολλούς από τους συμπολίτες μας”.

Η ίδια πρόσθεσε πως το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν επίσης ευθύνη στην διαχείριση της κρίσης και ότι θα πρέπει  “να χρησιμοποιήσουν τα περιθώρια που έχουν για να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία, ειδικότερα για τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα”.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, η κα Κατσέλη δήλωσε ότι “έχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε τα NPLs . Ας μην ξεχνάμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 4,5% του συνόλου των δανείων πριν το 2007-2008 και τώρα είναι στο 43%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρίσης και της μειωμένης ζήτησης. Βασική μας προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και η τόνωση της ανάπτυξης. Έτσι πρωταρχικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας ώστε και τα κόκκινα δάνεια να αρχίσουν να υποχωρούν”. Σημαντικές κατά την κα Κατσέλη είναι επίσης και οι ενεργές πολιτικές. Οι τράπεζες έχουν επενδύσει σε ειδικές κατηγορίες παγίων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα δάνεια λιανικής και τα στεγαστικά δάνεια, δήλωσε η ίδια διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν. 

Δείτε τη συνέντευξη εδω

capital.gr