Ελικόπτερο της Τουρκικής Αστυνομίας με επτά στρατιωτικούς και έναν πολίτη βρίσκεται προσγειωμένο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. 

Εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ πετούσε κοντά στα ελληνικά σύνορα και έλαβε άδεια προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη συνοδευόμενο από ζεύγος F-16.

Επικαλούμενο βλάβη, το τουρκικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk της αστυνομίας ζήτησε να περάσει εντός ελληνικού εναέριου χώρου. Από το ελικόπτερο κατέβηκαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων επτά στρατιωτικοί και ένας με πολιτικά ρούχα.

Αμέσως μόλις κατέβηκαν στο ελληνικό έδαφος ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξαδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».

Το τουρκικό ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν 8 άτομα (τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ), ζήτησε άδεια εκτάκτου προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη, επικαλούμενο τεχνική βλάβη. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για πραξικοπηματίες.

Την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών στην Τουρκία ζήτησε η Άγκυρα

Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος απαιτεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε: “Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο”, και πρόσθεσε ότι “οι οκτώ επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο κατηγορούνται στη χώρα τους για παράβαση της συνταγματικής νομιμότητας και για απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας”.

Ολόκληρη η Δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου

Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης.

Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή  δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Εκεί η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους 8 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές.

 

Σε ότι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.