Τελευταίο δεκανίκι τα Wikileaks;

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

Τα Wikileaks, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον… Ολα μπερδεύονται «γλυκά» στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

Ενα μήνα προτού ανοίξει η κάλπη κι ενώ οι απανωτές χοντράδες του Τραμπ προκαλούν την αποστασία ολοένα περισσότερων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τα τελευταία γκάλοπ μάλιστα να δίνουν διψήφιο προβάδισμα στην αντίπαλό του, ο μεγιστάνας των ακινήτων προσπαθεί -μάλλον ανεπιτυχώς- να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα εκμεταλλευόμενος τις αποκαλύψεις των Wikileaks, προκαλώντας σύγκρυο στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Τα Wikileaks δημοσιοποίησαν τη Δευτέρα άλλα 2.000 emails τα οποία εμφανίζονται να προέρχονται από τον ηλεκτρονικό λογαριασμό του Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Πρόκειται για τη δεύτερη φουρνιά μέσα σε τέσσερις μέρες από τα 50.000 και πλέον ηλεκτρονικά μηνύματα από τον λογαριασμό του Ποντέστα που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή της η αποκαλυπτική ιστοσελίδα.

Τα μηνύματα αυτά αφορούν κυρίως το 2015 και καλύπτουν μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις στρατηγικής μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οδηγίες για τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν τα ΜΜΕ, αλλά και την έκδοση του βιβλίου με τον τίτλο «Clinton Cash» που υπονοεί ύποπτες δραστηριότητες του ομώνυμου Ιδρύματος της οικογένειας.

Υπάρχει, μεταξύ άλλων, κι ένα μήνυμα του Ντουκ Μπαντ, συμβούλου της Κλίντον για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο χαρακτηρίζει την κόρη της Τσέλσι «κακομαθημένο κολεγιόπαιδο».

Αν και ίσως τα πιο ενδιαφέροντα μηνύματα είναι αυτά που δείχνουν τις αντιφάσεις στον πολιτικό λόγο της Χίλαρι Κλίντον. Αποσπάσματα από ομιλίες της σε στελέχη τραπεζών τη δείχνουν να εξαίρει το ελεύθερο εμπόριο, τις ακρότητες του οποίου αντίθετα κατακεραυνώνει στην προεκλογική της εκστρατεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε προεκλογική συγκέντρωση τη Δευτέρα στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια, έπλεξε το εγκώμιο της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας του Τζούλιαν Ασάνζ. «Wikileaks, λατρεύω τα Wikileaks», είπε ενώπιον ενός πλήθους το οποίο φώναζε, μεταξύ άλλων, συνθήματα όπως «Κλείσε τη (Χίλαρι) στη φυλακή».

Το προεκλογικό επιτελείο της Δημοκρατικής υποψήφιας, όπως ήταν επόμενο, αντέδρασε τόσο στη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων όσο και στην εκμετάλλευσή τους από το αντίπαλο στρατόπεδο.

«Είναι απαράδεκτο για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ να επιχαίρει για τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ενορχηστρώθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να παρέμβει στον προεκλογικό αγώνα.

»Ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε την άσκηση μεγαλύτερης κατασκοπευτικής δράσης μέσα στο καλοκαίρι, ενώ συνέχιζε να μην παραδέχεται την ηλεκτρονική υποκλοπή, ακόμη και όταν αυτή τέθηκε στην τηλεοπτική αντιπαράθεση της Κυριακής», δήλωσε ο Γκλεν Κάπλι, εκπρόσωπος της καμπάνιας της Κλίντον.

Οι ισχυρισμοί του επιτελείου της Χίλαρι βασίζονται σε πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκαν πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία επιχειρεί να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ υποκλέπτοντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία πολιτικών οργανισμών και προσώπων, ανάμεσά τους και της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Δεν είστε μέσο ενημέρωσης. Είστε προπαγανδιστικό όπλο της ρωσικής κυβέρνησης κι επιχειρείτε να παρέμβετε υπέρ του αγαπημένου της υποψηφίου, του Τραμπ», απάντησε στα Wikileaks μέσω τουίτερ ο εκπρόσωπος Τύπου της Χίλαρι Κλίντον, Μπράιαν Φάλον.

Συνεχίζοντας μάλιστα την καμπάνια του από το ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποίησε τους δημοσιογράφους που θα ασχοληθούν με το υλικό διαρροής από τα Wikileaks να αναφέρουν ότι «αποτελεί προϊόν παράνομης υποκλοπής από ξένη κυβέρνηση». Εξέφρασε μάλιστα την απορία γιατί η ιστοσελίδα δεν μπήκε στον κόπο να εντοπίσει τα «περιζήτητα» εκκαθαριστικά της Εφορίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι μέχρι στιγμής τα Wikileaks δεν έχουν βγάλει κάτι συγκλονιστικά επιβαρυντικό για τη Χίλαρι Κλίντον. Το περιεχόμενο των επόμενων emails που θα δημοσιοποιηθούν είναι ακόμα άγνωστο.

Οπως άγνωστο είναι και το αν θα καταφέρουν να πλήξουν πραγματικά την υποψήφια των Δημοκρατικών και να ανακόψουν την ελεύθερη πτώση του Ντόναλντ Τραμπ.

Προς το παρόν, αυτό που έχει καταφέρει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είναι να τον εγκαταλείψει ακόμα και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, καθώς και να κερδίσει τον τίτλο της «μαριονέτας του Πούτιν» από τη Washington Post.

Πηγή