Το έμμεσο αλλά ξεκάθαρο μηνυμα του Αρχιεπισκόπου

 

Έμμεσες αιχμές Ιερώνυμου προς Τσίπρα από τον Αη Στράτη

Το ταξίδι στον Αη Στράτη ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου δεν φαίνεται να έφερε ιδιαίτερα πιο κοντά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε αιχμηρά μεν, αλλά σε χαμηλούς τόνους δε, μηνύματα προς τον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να προσεγγίσει τον κ. Ιερώνυμο υπογραμμίζοντας τα κοινά του χριστιανισμού και της αριστεράς, λέγοντας ότι ο πυρήνας των ιδεών της ορθοδοξίας έχει κοινό σημείο αναφοράς με όσους αγωνίζονται για κοινωνική απελευθέρωση, την αγάπη για τον άνθρωπο. «Εσείς λέτε αγαπάτε αλλήλους, εμείς λέμε αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε το δικό του έμμεσο μήνυμα στον πρωθυπουργό λέγοντας:
«Κύριε πρωθυπουργέ υπάρχει αναβρασμός και πρέπει να προλάβουμε, να δουλέψουμε όλοι μας, να βάλουμε πλάτη. Δεν είναι καιρός ο ένας να υπονομεύει τον άλλο».

Σε μια έμμεση αναφορά στην κόντρα του με τον Νίκο Φίλη και το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε: «Δεν πρέπει να αφήσουμε πείσματα, πράγματα που μας έχουν πληγώσει και μας πληγώνουν και που όταν τα σκεφτεί κανείς είναι χωρίς σοβαρότητα».

Όσον αφορά στα περί χωρισμού Εκκλησίας – κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε να συζητηθούν σε κάποια άλλη πιο ήρεμη στιγμή, χρησιμοποιώντας μια μεταφορά: «Η εγχείριση γίνεται όταν δεν υπάρχει πυρετός. Ο γιατρός αφήνει να περάσει πρώτα ο πυρετός αυτός».

Πηγή