Ο ομογενής Τζορτζ Παπαδόπουλος συμβούλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ
Τζορτζ Παπαδόπουλος: Γέννημα-θρέμμα του Ελληνισμού της διασποράς στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ
Του Νίκου Σταματάκη

Ο ομογενής Τζορτζ Παπαδόπουλος που είναι νεαρότατος στην ηλικία (γύρω στα 30) από τον Μάρτιο φέτος είναι ένας από τους 5 συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ και με τη διαφαινόμενη εκλογή του τελευταίου στην προεδρία πιθανότατα θα έχει κάποια αξιόλογη θέση στη νέα κυβέρνηση.  Γεννημένος στο Σικάγο, γιός του γνωστού γιατρού και πρώην Προέδρου της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής-Καναδά, ο Τζόρτζ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο (Univ. College London, and London School of Economics) μεειδίκευσηστιςδιεθνείςσχέσεις.

Εργάστηκε κατόπιν στην Ουάσιγκτον σε διάφορα thinktanksμεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε το ομογενειακό AmericanHellenicInstitute(AHI) και το εξαιρετικό συντηρητικό ίδρυμα HudsonInstitute.  Στη συνεργασία του με το τελευταίο ο Τζορτζ Παπαδόπουλος εξειδικεύθηκε σε θέματα ενέργειας στη Μ.Ανατολή και ειδικεύθηκε στο αναπτυσσόμενο τρίγωνο στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο οποίο προστέθηκε και η Αίγυπτος.  Επισκέφτηκε την περιοχή επανειλημμένα, έγραψε άρθρα και έδωσε ομιλίες και συνεντεύξεις για τα παραπάνω θέματα τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ουάσιγκτον. 

Πέρυσι προσελήφθη ως σύμβουλος στην εκστρατεία του γιατρού Μπεν Κάρσον και όταν τον Μάρτιο φέτος ο Κάρσον αποσύρθηκε δηλώνοντας παράλληλα την υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τράμπ, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος προσελήφθη από την εκστρατεία του κ.Τραμπ στην θέση του συμβούλου εξωτ. πολιτικής.  Εχει πολλές φορές εκφράσει την απογοήτευση του ίδιου αλλά και του κ.Τραμπ για την απαράδεκτη στάση δήθεν «φίλων» και «συμμάχων» των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία και έχει υποστηρίξει θέσεις που ευνοούν τη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Νέα Υόρκη, 15 Οκτωβρίου 2016             n.stamatakis@aol.com

*Ο Νίκος Σταματάκης είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, διεθνολόγος και επιχειρηματίας που ζει και εργάζεται στη Ν.Υόρκη.