Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μετά τη χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, αλλάζουν το πρόγραμμα Ομπάμα

Αιφνιδιαστική εξέλιξη στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα την ερχομένη εβδομάδα, με ακύρωση της ομιλίας στην Πνύκα. Η ομιλία θα γινόταν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που και σήμερα έκαναν αυτοψία στην Πνύκα για να λάβουν τα κατάλλληλα μέτρα προστασίας, ειδοποιήθηκαν από τους ανωτέρους τους ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση με τον Μπαράκ Ομπάμα ακυρώνεται. Η τρομοκρατική ενέργεια με χειροβομβίδα στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας δεν θορύβησε μόνο τους Γάλλους αλλά και τους Αμερικανούς.

Αν και επισήμως γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να επικρατήσουν κακές καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ή να ματαιώσουν την ομιλία Ομπάμα στον χώρο της Πνύκας, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι το χτύπημα στη γαλλική πρεσβεία έχει εντείνει τους φόβους των Αμερικανών και γι’ αυτό θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας το κρίσιμο διήμερο και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα δώσει ομιλία σε ανοιχτό χώρο. 

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προχωρά από χθες σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αστυνόμευσης γύρω από πρεσβείες και στόχους ξένων συμφερόντων. Αλλαγές γίνονται και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των μηχανοκίνητων περιπολιών, προκειμένου λιγότερες στατικές δυνάμεις να μπορούν να γίνουν στόχος τρομοκρατών αλλά και να υπάρχει δυνατότητα καταδίωξης.

Απόρρητη διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούσε από τις αρχές Οκτωβρίου 2016 τις αστυνομικές υπηρεσίες για επικείμενο χτύπημα σε αστυνομικό στόχο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι τρομοκράτες είχαν χθες διπλό στόχο. Ο ένας ήταν η πρεσβεία της Γαλλίας και ο δεύτερος ήταν ο αστυνομικός-σκοπός. Ίσως να μην είναι τυχαίο άλλωστε ότι έριξαν τη χειροβομβίδα δίπλα στο κουβούκλιο του αστυνομικού και όχι εντός της πρεσβείας.

Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., γίνονται συνεχείς συσκέψεις μεταξύ των Ελλήνων αξιωματικών της Αστυνομίας και υπαλλήλων της ΕΥΠ, με επιτελικό κλιμάκιο Αμερικανών πρακτόρων όλων των «ειδικοτήτων», οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ προκειμένου να ετοιμάσουν τα πάντα για την ασφάλεια του κ. Ομπάμα – καθώς και αξιωματούχων της Αμερικανικής πρεσβείας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μέτρων, οι Αμερικανοί πράκτορες ελέγχουν εξονυχιστικά μαζί με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, χώρους, κτίρια και διαδρομές, φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, ενώ σταδιακά θα φτάσουν και οι επιχειρησιακές ομάδες που θα συνοδεύουν παντού τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στα μέτρα ασφαλείας του απερχόμενου προέδρου υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 300 Αμερικανοί πράκτορες, αρκετοί από τους οποίους (περί τους 60 σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις) βρίσκονται ήδη εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στην πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας «κατόπτευση» περιοχών της. Αντίστοιχα, επί ποδός για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται περίπου 3.000 αστυνομικοί.

 

Ακυρώνει την ομιλία του στην Πνύκα ο Ομπάμα, για λόγους ασφαλείας
Προς ακύρωση η ομιλία Ομπάμα στην Πνύκα υπό τον φόβο νέας τρομοκρατικής επίθεσης
Η χειροβομβίδα “τίναξε” στον αέρα τον σχεδιασμό για την επίσκεψη Ομπάμα!
Πυρετός στην ΕΛΑΣ για το διήμερο Ομπάμα στην Αθήνα
Όχι στην Πνύκα αλλά σε εσωτερικό χώρο, για λόγους ασφαλείας, η ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα
Ακυρώνεται η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Πνύκα για λόγους ασφαλείας
Δεν θα μιλήσει στην Πνύκα ο Ομπάμα

Αμερικανοί πράκτορες και ΕΛΑΣ επανεκτιμούν το πού θα μιλήσει ο Ομπάμα στην Αθήνα

Στο Ίδρυμα Νιάρχου η ομιλία Ομπάμα
Επίσκεψη Ομπάμα: Ακυρώνεται η ομιλία του Αμερικανού προέδρου στην Πνύκα
Ακυρώθηκε η ομιλία Ομπάμα στην Πνύκα
Ακυρώνεται η ομιλία Ομπάμα στην Πνύκα για λόγους ασφαλείας
Ματαιώθηκε η ομιλία Ομπάμα στη Πνύκα για λόγους ασφαλείας-Θα γίνει στο Ιδρυμα Νιάρχος
Ακυρώνει την ομιλία του στην Πνύκα ο Μπαράκ Ομπάμα
Συναγερμός στην Αθήνα – ακυρώνει την ομιλία στην Πνύκα ο Ομπάμα
Ακυρώνεται για λόγους ασφαλείας η ομιλία του Ομπάμα στην Πνύκα
Ακυρώνει την ομιλία του στην Πνύκα ο Ομπάμα