Η εναλλακτική οικονομική στρατηγική για την Ελλάδα 

 

Στις 2 & 3 Δεκεμβρίου το Διεθνές Συνέδριο του ΕΔΕΚΟΠ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής) στο Παρίσι.

Η εκλογή του Τραμπ, το Brexit, η δημοσκοπική άνοδος της Λεπέν, η συνεχής άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – οι παγκόσμιες πολιτικές αλλαγές είναι πλέον κατακλυσμιαίες. Ποιό είναι το στρατηγικό πλάνο εξόδου από αυτό τον φαύλο κι επικίνδυνο κύκλο;

Στις 2 & 3 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (ερευνητικό δίκτυο με βάση το Λονδίνο και γραφεία στην Ελλάδα) διοργανώνει διεθνές συνέδριο στο Παρίσι με θέμα «Η Γαλλία και η Ευρώπη μετά το Brexit». Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε δυναμικά στην πολιτική συζήτηση που αυτή τη στιγμή ανοίγει στην Ευρώπη.

Συμμετέχουν αναγνωρισμένοι πολιτικοί και επιστήμονες από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς: Jean-Luc Mélenchon, Stefano Fassina, Κώστας Λαπαβίτσας, Heiner Flassbeck, Fabio De Masi, Miguel Urbán Crespo, Eric Toussaint, Jeanne Chevalier, Josep Maria Antentas, Στάθης Κουβελάκης και άλλοι.

Βασικός άξονας της συζήτησης θα είναι το γεγονός ότι η ρόδινη περίοδος της παγκοσμιοποίησης, της ανεξέλεγκτης κυριαρχίας της χρηματιστικοποίησης και της τυφλής προσήλωσης στις αγορές φτάνει πια στο τέλος της. Την ίδια στιγμή η επαναφορά του δημοσίου ελέγχου, η ανασύνταξη του κράτους-έθνους, η τόνωση του κοινωνικού περιεχομένου της οικονομίας είναι επί θύραις.

Θα γίνει επίσης η πρώτη παρουσίαση της εναλλακτικής οικονομικής στρατηγικής για την Ελλάδα που επιμελήθηκε το ΕΔΕΚΟΠ.

Το ΕΔΕΚΟΠ φέρνει σε επαφή εμπειρογνώμονες από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων. Θα συνεχίσει να παράγει προτάσεις πολιτικής, οι οποίες θα προσφέρουν συγκεκριμένες και λειτουργικές εναλλακτικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στις μέρες μας.