Ομιλία του ευρωβουλετή της Χρυσής Αυγής για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Σύμπλεγμα κατωτερότητας όσοι αναφέρουν την Κωνσταντινούπολη με το όνομα Ινσταμπούλ.


Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι πολλά κράτη μέλη μολονότι έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, παρόλα αυτά έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά στην ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία, καταλήγοντας ότι στην εφαρμογή των μέτρων που θα αποσκοπούν στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων και στη δίωξη των δραστών, το υψηλό κόστος εφαρμογής δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, διότι ο ανθρώπινος πόνος δεν μετριέται με το χρήμα.


Ακολουθεί η ομιλία:

Κυρία Πρόεδρε,

Πριν από όλα θέλω να επισημάνω, το σύμπλεγμα κατωτερότητας και ιστορικής αμάθειας, σε όσους σε αυτή την αίθουσα έχουν αναφερθεί στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Ινσταμπούλ. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης λοιπόν, αναγνωρίζει τη βία κατά των γυναικών, ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Πλέον της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης σε εθνικό και ενωσιακό πλαίσιο, χρειάζονται και μέτρα που να αποσκοπούν στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων και στη δίωξη των δραστών.

Πολλά κράτη μέλη έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, πλην όμως έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά στην ενσωμάτωσή της, στην εθνική νομοθεσία.

Δε θέλω να πιστέψω ότι, ο κυριότερος λόγος που προβάλλουν τα κράτη μέλη για τη μη επικύρωση της Σύμβασης είναι το υψηλό κόστος εφαρμογής της, διότι:

Διότι, αφενός αν μειωθεί η βία, θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση στα απαιτούμενα κονδύλια, κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και αφετέρου, ο ανθρώπινος πόνος δε μετριέται με το χρήμα. Όπως είπε κάποτε και ο Απόστολος Παύλος, ρίζα γαρ πάντων των κακών έστιν η φιλαργυρία.

 

Ευχαριστώ

 

 

Δείτε την ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί