Ανάδοχες Οικογένειες και Ιδρύματα Προστασίας Παιδιών υπό την Καταστολή του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το τουρκικό υπουργείο Οικογενειών και Κοινωνικής Πολιτικής ερευνά περίπου 5000 ανάδοχες οικογένειες για πιθανούς δεσμούς με το δίκτυο επιρροής του Γκιουλέν.(1)

 

Αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε πως ενδείξεις σχέσεων με το συγκεκριμένο δίκτυο θα επέφερε την απομάκρυνση των προστατευόμενων παιδιών από τις οικογένειες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρακολούθησης της ψυχικής τους υγείας.(2)

 

Είναι μία αργή και λεπτομερής διαδικασία πέραν του μέτρου της αναλογικότητας που δεν ευνοεί το περιβάλλον σταθερότητας και το αίσθημα ασφαλείας για τα παιδιά των ανάδοχων οικογενειών.

 

Η τουρκική κυβέρνηση έχει Ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών και ορφανοτροφεία ελέγχονται δυνάμει συσχετισμού με διοικητικές πράξεις αξιωματούχων της τοπικής διοίκησης που στη συνέχεια συνελήφθησαν ή ελέγχθηκαν ως μέλη του δικτύου του Γκιουλέν.

 

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία σκέψης και συνείδησης και η κοινωνική προστασία της οικογένειας αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα. Πρωταρχικής σημασίας είναι το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού όσον αφορά στα δικαιώματα του παιδιού και σε όσες πράξεις τα αφορούν.

 

Ως εκ τούτων, ερωτάται η Επιτροπή εάν τα ανωτέρω τελούν εν γνώσει αυτής και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί με δεδομένο το εν ισχύ προενταξιακό καθεστώς της Τουρκίας και τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την προστασία των παιδιών;

 

 

(1) http://www.yenisafak.com/en/news/foster-families-investigated-under-feto-probe-2571382