Ευρωπαϊκή Σύνοδος κατά της Τρομοκρατίας-Σούλτς: Δεν θα εγκαταλείψουμε τις αξίες μας

Έναρξη συνόδου: Η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη όπλα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Ο Πρόεδρος Σουλτς επανέλαβε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν ως όπλα για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη, η φιλία και η ανθρωπιά. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σομαλία, ως τα τελευταία παραδείγματα μιας μάστιγας που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ΕΚ προς τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων όλων αυτών των τραγωδιών.

 

Οι προσπάθειες των τρομοκρατών να σπείρουν τον φόβο μεταξύ των λαών και των κοινωνιών, πρέπει να αναχαιτιστούν μέσω της επιβεβαίωσης των αξιών της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης, της φιλίας και της ανθρωπιάς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΚ, σημειώνοντας ότι παρότι αυτό είναι πιο δύσκολο από τη ρίψη βομβών, αξίζει να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες. «Αν εγκαταλείψουμε τον αγώνα υπεράσπισης αυτών των αξιών, τότε οι τρομοκράτες θα έχουν νικήσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Ο κ. Σουλτς σημείωσε επίσης ότι έστειλε επιστολές στις κυβερνήσεις της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου σχετικά με τις περιπτώσεις των Ibrahim Hawala και Merera Gudina.

 

Ο Ibrahim Hawala συνελήφθη όταν ήταν ανήλικος για τη συμμετοχή τους σε μία διαδήλωση στην Αίγυπτο και τώρα είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, ενώ ο Merera Gudina συνελήφθη κατά την επιστροφή του στην Αιθιοπία μετά την ενημέρωση που παρείχε στο ΕΚ σχετικά με την πολιτική κρίση στη χώρα.

 

Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

 

Ο Pablo Zalba Bidegain (ΕΛΚ, Ισπανία) αποχώρησε από το ΕΚ και η έδρα του κηρύχθηκε κενή από τις 18 Νοεμβρίου 2016.

 

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

 

Τρίτη

 

Προστέθηκε συζήτηση το πρωί της Τρίτης, σχετικά με τη γενική αναθεώρηση του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, ως δεύτερο σημείο στην ημερήσια διάταξη μετά τη δήλωση της Επιτροπής σχετικά με το νομοθετικό πακέτο για την «καθαρή ενέργεια για όλους».

 

Η δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την «κατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Πολωνία» μετακινήθηκε από την Τρίτη και προστέθηκε στις απογευματινές συζητήσεις της Τετάρτης.

 

Τετάρτη

 

Η δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την «κατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Πολωνία» θα λάβει χώρα μετά τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».

 

Η δήλωση της Επιτροπής με τίτλο «σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης της Τουρκίας στην ΕΕ και της αποκατάστασης των μεταφορών του Δουβλίνου» προστέθηκε στις απογευματινές συζητήσεις (τρίτο σημείο).

 

Μια Δήλωση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής  και  Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας σχετικά με την επίθεση εναντίον του καθεδρικού ναού των Κοπτών στο Κάιρο προστέθηκε ως έβδομο σημείο στην ατζέντα των απογευματινών συζητήσεων της Τετάρτης.