Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός κρίκος για την ανασυγκροτηση της Ελλάδας

Εισήγηση του Πρωθυπουργού σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς του Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο

 

 

 

Σας ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για την παρουσία σας και ιδιαίτερα τους φορείς του νομού Λασιθίου. Είναι φανερό ότι το Λασίθι είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Μια περιοχή, η οποία πρέπει να στηριχθεί. Μια περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και με πολύ σημαντικές δυνατότητες. Η πρόθεσή μας, όπως είπα και πριν στους δημοσιογράφους που ζήτησαν μια δήλωσή μου, είναι να ακούσουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω, σε όσες και όσους θα πάρετε το λόγο, να μη διστάσετε να πείτε και τα παράπονά σας και την κριτική σας, αλλά ταυτόχρονα, πέραν της κριτικής, να ψάξουμε μαζί να βρούμε και λύσεις.

Γιατί αυτό που καλούμαστε σήμερα να κάνουμε, σε μια πολύ δύσκολη ισορροπία, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον και σε ένα εξαιρετικά δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο, είναι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί. Προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, να ξαναγυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για να μπορέσουμε αυτούς να τους διανείμουμε με δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα να βγούμε από την κρίση, αντιμετωπίζοντας και προβλήματα, λύνοντας τα προβλήματα τα οποία μπορούν να λυθούν. Υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν άμεσα, υπάρχουν και άλλα που μπορούν να λυθούν αν υπάρχει πολιτική βούληση και επιμονή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό υπάρχει από τη δική μας πλευρά. Δεν σημαίνει ότι είμαστε αλάθητοι, αλλά επιμονή και πολιτική βούληση υπάρχει.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τους βουλευτές και τους φορείς της περιοχής, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Λασιθίου με τις ιδιαιτερότητές του. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι ήταν πολιτική μας επιλογή, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά την Κρήτη, το 50% σχεδόν, να κατευθυνθεί στο Λασίθι.

Και βεβαίως, θέλω να σας πω ακόμη ότι χθες εξαγγείλαμε την αποφασιστικότητά μας να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας και το όραμά μας, εντός της τετραετίας μας, να ξεκινήσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη την Κρήτη, που βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε εξαγγελίες, δυστυχώς, και στα χαρτιά: Ο βόρειος οδικός άξονας.

Ενημέρωσα και τον Περιφερειάρχη και τους φορείς και στη χθεσινή μου ομιλία στο Ηράκλειο, τοποθετήθηκα πάνω σε αυτό, για τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να υπάρξει μια προοπτική χρηματοδότησης. Το επόμενο διάστημα θα κινηθούμε γοργά σε αυτή την κατεύθυνση, βάζοντας ως στόχο μέσα στο 2017 να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Αν όχι μέσα στο 2017, τουλάχιστον στις αρχές του 2018, ώστε στα μέσα του 2018 να ξεκινήσει το έργο. Δεν χρειάζεται να σας πω εγώ πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο και πόσο θα μικρύνει τις αποστάσεις στο νησί και το πόσο θα συμβάλλει ώστε να ενωθούν τα αστικά κέντρα και άρα να μην αισθάνεται η Σητεία ως το απομακρυσμένο άκρο του νησιού, αλλά και συνολικά το Λασίθι ως κάτι ξεχωριστό από την υπόλοιπη Κρήτη.

Στον τομέα των οδικών έργων, χρηματοδοτούμε επίσης με διαφάνεια, όπως ακούστηκε πιο πριν, την αποπεράτωση της μεγάλης γέφυρας Χαμεζίου. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι στη γέφυρα του Χαμεζίου αντικατοπτρίζεται, με πληρότητα θα έλεγα, το πώς αυτό το όραμα, αυτό το έργο του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης, ολοένα και ανακοινωνόταν ότι θα προχωρήσει, αλλά δεν προχωρούσε και είχε καταντήσει να είναι σαν το γεφύρι της Άρτας. Επί 40 σχεδόν χρόνια κυβερνήσεις προχωρούσαν δήθεν στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά η γέφυρα τελειωμό δεν είχε. Είχαμε μια γέφυρα μήκους 841 μέτρων, αν δεν κάνω λάθος, χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια και τελικά, συνολικά 16,5 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί. Χρειάστηκε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης να υπογράψει στις 3 του περασμένου Οκτώβρη απόφαση χρηματοδότησης με επιπλέον 6 εκατομμύρια, προκειμένου να βγει στον αέρα η διακήρυξη του έργου για την αποκατάσταση των προβλημάτων τής μέχρι τώρα κατασκευής και για την ολοκλήρωσή του.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στη χρηματοδότηση των αρδευτικών έργων του οροπεδίου Λασιθίου με 15 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη για τον προσαγωγό Μύρτους-Δραμιανών, ένα σημαντικό αρδευτικό έργο για την Ιεράπετρα και σύντομα θα ανακοινωθεί η έναρξη της κατασκευής του. Αντιμετωπίσαμε, πιστεύω θετικά, το ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης στους ορεινούς Δήμους, ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για το οροπέδιο Λασιθίου. Ολοκληρώσαμε τον Οργανισμό για το Κέντρο Αποκατάστασης στη Νεάπολη και απομένουν οι τυπικές πλέον διαδικασίες για να ξεκινήσει η μελέτη. Προχωρήσαμε στην παραχώρηση κτηρίου του ΟΑΕΔ στο ΚΕΘΕΑ στην Ιεράπετρα, που μόλις χθες πληροφορήθηκα. Όπως και για ένα επίσης θέμα που μπορεί να λυθεί σε σχέση με την υπηρεσία της ΔΕΗ, στην Ιεράπετρα, και τηλεφώνησα στον διοικητή της ΔΕΗ, ο οποίος μου είπε ότι άμεσα θα δοθεί η σχετική εντολή, ώστε η ΔΕΗ, μιας και είναι και ο Δήμαρχος της Ιεράπετρας εδώ, να παραμείνει στην πόλη και να μην οδηγούμαστε σε παράλογες αποφάσεις που δημιουργούν επιπρόσθετα εμπόδια και προβλήματα στους κατοίκους. Να χρειάζεται, δηλαδή, ένας πολίτης από την Ιεράπετρα να έρθει στον Άγιο Νικόλαο, όχι γιατί δεν είναι ωραίος ο Άγιος Νικόλαος, ωραίος είναι, αλλά δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε τους πολίτες δίχως λόγο. Πόσο δε μάλλον όταν πληροφορήθηκα ότι το κτήριο εκεί ανήκει στη ΔΕΗ.

Προσπαθούμε με δύο λόγια να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να διευθετήσουμε, να αναζητήσουμε λύσεις. Προφανώς, υπάρχουν πολλά και διάφορα θέματα, τα οποία είναι προς αντιμετώπιση. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε. Κοινός μας στόχος είναι η εκτίμηση ότι αυτός ο τόπος, επειδή έχει ιδιαίτερες δυνατότητες, μπορεί να προχωρήσει εάν υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός. Αναφέρθηκα, χθες, στην ομιλία μου γι’ αυτές τις δυνατότητες που αφορούν την Κρήτη και βεβαίως επιμέρους το νομό του Λασιθίου.

Είναι ένας ευλογημένος τόπος η Κρήτη. Ευλογημένος από την τοποθεσία της. Ο τουρισμός μπορεί να δώσει σημαντικές δυνατότητες, αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Η Κρήτη μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής, τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, η δυνατότητα που υπάρχει για συνέργειες ανάμεσα στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, ώστε, πέραν της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της Κρήτης, να γίνει και σημείο για τη διαφήμιση των ποιοτικών διακοπών στην Κρήτη, να είναι το ελκυστικό σημείο για τους τουρίστες τα ποιοτικά προϊόντα διατροφής, η κρητική διατροφή, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα και στους τοπικούς παραγωγούς να έχουν μια σημαντική διέξοδο για τα προϊόντα τους, χωρίς να αναζητούν λύσεις μέσα από τις εξαγωγές και μόνον.

Βεβαίως, υπάρχουν και τα γενικότερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το, δυστυχώς, πολύ σκληρό φορολογικό πλαίσιο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Θα ακούσω και τις αγωνίες των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, ιδιαίτερα του επιχειρηματικού κόσμου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει ό,τι είναι δυνατόν, εξαντλεί κάθε χαραμάδα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, τη συμφωνία αυτή, η οποία ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός για τη χώρα. Όμως, ένας συμβιβασμός που δίνει μια χαραμάδα ελπίδας. Εάν δεν είχε υπογραφεί αυτή η συμφωνία, σήμερα θα ήμασταν υποχρεωμένοι για πλεόνασμα, όπως είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, 4,5%, όχι 0,5%.

Και, βεβαίως, πιστεύω ότι για πρώτη φορά μπορεί να δοθεί, με τη βοήθεια της αναπτυξιακής δυναμικής που αναμένεται το 2017 και το 2018 για 2,8% και 3,1% του ΑΕΠ αντιστοίχως, να μπορέσουμε να πιάσουμε εφικτούς στόχους πλεονασμάτων, ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την επιτροπεία, τα μνημόνια και τη βαθιά κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας αυτά τα τελευταία χρόνια. Και ακολούθως, θα μπορέσουμε σε ενάμιση χρόνο από τώρα, από το 2019 και μετά, να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με ένα πιο ευέλικτο, πιο –αν θέλετε- ελαστικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, με πιο ήπια πλεονάσματα δηλαδή, να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδικίες, να επουλώσουμε πληγές, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε και ένα πιο προσιτό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα.

Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί, αυτό είναι το σχέδιο, αυτό είναι το πλάνο. Είναι ένα πλάνο ρεαλιστικό, κατά την άποψή μου υλοποιήσιμο. Χρειαζόμαστε, όμως, ταυτόχρονα τη συνέργεια και τη συμβολή όλων, ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Βρισκόμαστε όλοι από την ίδια πλευρά, είμαστε στην ίδια βάρκα, αντιμετωπίζουμε την τρικυμία που πρέπει να καταλαγιάσει, πρέπει να δώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεφύγουμε, να μπούμε σε πιο ήρεμα νερά.

Και θέλω, τέλος, να αναφερθώ στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός κρίκος –αν θέλετε- στην αλυσίδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για την έξοδο από την κρίση, καθώς και για την επούλωση των πληγών, αλλά και για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Πιστεύουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε μαζί. Και είμαστε μαζί. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους που είναι σήμερα παρόντες εδώ, τον Αντιπεριφερειάρχη, όλους. Να ζητήσω συγγνώμη από τον Δήμαρχο του Αγίου Νικολάου, γιατί το χρονικό πλαίσιο της περιοδείας μου είναι εξαιρετικά στενό και πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα. Απόψε, έχουμε και μια ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Δεν είχα την ευκαιρία να τον επισκεφθώ στο γραφείο του. Αυτό δεν σημαίνει υποτίμηση. Κάθε άλλο. Θα ήθελα, όμως, να σας πω με ειλικρίνεια πως τούτη την ώρα, αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, αφήστε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις να τις κάνουμε εμείς στη Βουλή, ξέρουμε να το κάνουμε αυτό. Εδώ πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αλλά ταυτόχρονα να ψάξουμε να βρούμε και λύσεις. Θα είναι επ’ ωφελεία όλων μας, αν καταφέρουμε, έστω και κάποια προβλήματα, να τα λύσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία που έχουμε σήμερα εδώ.

Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω και είμαι στη διάθεσή σας να ακούσω τις τοποθετήσεις σας.
Σας ευχαριστώ.