Απειλή πανδημίας του ιού Η5Ν8 μέσω των τροφίμων-Είναι έτοιμη η Κομισιόν ώστε να ενεργήσει προς αρωγή των κρατών μελών;

 

Την 6 Φεβρουαρίου 2017 ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός υπέβαλλε την κάτωθι ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα:

 

Προετοιμασία έναντι απειλής πανδημίας του Η5Ν8

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, ο ιός Η5Ν8 έχει εντοπισθεί σε εκτρεφόμενα πουλερικά και άγρια πτηνά τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκών χωρών τους τελευταίους μήνες, επιπλέον των υποτύπων Η7Ν7 και Η5 που είναι υψηλής παθογονικότητας και οδηγούν επίσης σε λοιμώδη ιογενή νόσο.(1)(2)

Μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα πτηνά ή προϊόντα αυτών και επομένως μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα κράτος μέλος στο άλλο ή σε τρίτες χώρες μέσω του εμπορίου ζώντων πτηνών ή των προϊόντων τους και της μετανάστευσης των πτηνών.

Με δεδομένο ότι σε περίπτωση υπόνοιας ή επιβεβαίωσης της νόσου εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπισή της (ενδεχόμενη καταστροφή σμηνών), η εν λόγω νόσος μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας. Επιπλέον, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.

Στα πλαίσια της επαγρύπνησης για σοβαρές διασυνοριακές απειλές και την καταπολέμηση αυτών σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 168 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ και την, κατά τα φαινόμενα, απειλή πανδημίας, ερωτάται η Επιτροπή εάν υφίσταται η κατάλληλη προετοιμασία και εάν είναι έτοιμη ώστε να ενεργήσει προς αρωγή των κρατών μελών και συμπλήρωση των δράσεών τους.

 

(1) http://www.kathimerini.gr/892279/article/epikairothta/ellada/oie-kroysmata-ths-griphs-twn-pthnwn-h5n8-se-farma-sth-notia-ellada