Nα μην δίνουμε χρήματα σε χώρες που δεν λογοδοτούν σε κανέναν

 

Οι τρίτες χώρες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, οφείλουν να λογοδοτούν σε αυτήν.

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής κοινής αντίληψης για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η παρούσα έκθεση έρχεται και εκείνη με τη σειρά της να αποδείξει ότι η ρίζα όλων των προβλημάτων έγκειται στα κενά που παρουσιάζει η εξωτερική πολιτική της Ένωσης, καταλήγοντας ότι μια καλή αρχή αντιμετώπισης των κρίσεων και μείωσης της παραγωγής προσφύγων και λαθρομεταναστών, θα ήταν η χορήγηση κονδυλίων για την ανάπτυξη των χωρών αυτών σε συνδυασμό με τον παράλληλο έλεγχο και τη λογοδοσία των κυβερνήσεων τους, προς την Ε.Ε.

 

Ακολουθεί η ομιλία:

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με τα προβλήματα στη γειτονιά της Ευρώπης. Προβλήματα που οδηγούν σε κρίσεις, πολέμους και συστηματική παραγωγή προσφύγων και λαθρομεταναστών.

Δεν έχουμε ασχοληθεί με τη ρίζα των προβλημάτων αυτών, γιατί ως συνήθως, αποφεύγουμε να κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Να κάνουμε αυτοκριτική.

Η έκθεση για την ευρωπαϊκή αντίληψη για την ανάπτυξη έρχεται να συμπληρώσει πάγια κενά στην εξωτερική πολιτική της Ένωσης. Η χορήγηση κονδυλίων για την ανάπτυξη των τρίτων και αναπτυσσόμενων χωρών αποτελεί μορφή αναχαίτησης των μεταναστευτικών ροών.

Αυτά τα κονδύλια είναι απαραίτητα για την ενδυνάμωση των κρατών, την οικοδόμηση της ευστάθειας, τη δημιουργία προοπτικών και την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σε συνδυασμό με τον έλεγχο και τη λογοδοσία των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, είναι μια καλή αρχή.

Μην ξεχνάτε ότι τα χρήματα του Ευρωπαϊκού καταπιστευματικού ταμείου εκτάκτου ανάγκης, του Ευρωπαϊκού εξωτερικού επενδυτικού σχεδίου και γενικά του προϋπολογισμού της Ένωσης προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Ειλικρινά πιστεύω ότι η ανάπτυξη, είναι μεταξύ άλλων, αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα.

 

Ευχαριστώ.

Ελευθέριος Συναδινός

Αντιστράτηγος ε.α.

Ευρωβουλευτής

Tο βίντεο που πλαισιώνει την ομιλία στη συνέχεια