Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά για τις περιπτώσεις του βραβευθέντα με το βραβείο Νόμπελ Liu Xiaobo και του Lee Ming-che.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κυρία Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι στην Κίνα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η φυλάκιση, με αόριστες και γενικόλογες κατηγορίες, δύο ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, του Κινέζου Liú Xiǎobō, που έχει τιμηθεί και με βραβείο Νόμπελ, και του Ταϊβανού Li Ming-Che. Μάλιστα, ο πρώτος πάσχει από καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο και δεν του επιτρέπεται να βγει από τη φυλακή ούτε για να πάει στο σπίτι του ούτε σε νοσοκομείο άλλης χώρας για θεραπεία.

Τον προηγούμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με την οποία καταδικαζόταν η Κίνα για καταστολή των αντιφρονούντων και των ακτιβιστών, με αποτέλεσμα η επιστολή αυτή να μη δοθεί. Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δεν με παραξένεψε. Πρόσφατα, με αφορμή ένα ασήμαντο περιστατικό, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγόρευσε σε όλους τους βουλευτές του κόμματός μου, της Χρυσής Αυγής, τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας, να συμμετάσχουν στις εθνικές αντιπροσωπείες της Βουλής. Με τον τρόπο αυτόν η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι διακατέχεται από ολοκληρωτική νοοτροπία, υιοθετεί την απαράδεκτη αρχή της συλλογικής ευθύνης και σκοτώνει τη δημοκρατία στη χώρα στην οποία γεννήθηκε.

Είμαι βέβαιος ότι καταδικάζετε και εσείς τη στάση της κυβέρνησης της Κίνας στην περίπτωση των δύο ακτιβιστών. Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκετε κάποιο ελαφρυντικό;