Μια καταγραφή των όσων γράφτηκαν

Το μήνυμα ότι η «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» και ότι αυτό πρέπει να σταλεί σε ολόκληρο τον κόσμο, έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή για την οργάνωση του Συλλαλητηρίου της Κυριακής στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Ξενοδοχείο Τιτάνια. Κάνοντας σαφές (για πολλοστή φορά) ότι η μεγάλη υπό προετοιμασία συγκέντρωση δεν φέρει καμία κομματική ταυτότητα, το μόνο που ζήτησαν οι Συντονιστές ήταν η πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών που θα βρίσκονται την Κυριακή στο Σύνταγμα.

Παρουσία δημοσιογράφων τόσο από ελληνικά, όσο και από ξένα μέσα ενημέρωσης, η Επιτροπή έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν, (ζητήματα οργανωτικής φύσεως, οικονομικής, κλπ), παρέχοντας στους εκπροσώπους των μέσων αρκετό χρήσιμο υλικό για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Από πλευράς ελληνικών ΜΜΕ, τη συνέντευξη τύπου κάλυψαν από το News247.gr, το newsbeast.gr, τον Ελεύθερο Τύπο, το protothema.gr, το Έθνος, την εκπομπή Livenewsαπό το κανάλι Epsilon, τα Παραπολιτικά, τη Δημοκρατία, το in.gr, το τηλεοπτικό σταθμό Star, το Κανάλι 1 & το Δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά, τον ΣΚΑΙ, το iefimerida.gr, τον Αθήνα 9,84, τον ANT1, τον Ριζοσπάστης, την ΕΡΤ, την RealNews& το Real.gr, την Εφημερίδα των Συντακτών, την Eurokinissi, ενώ από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, το Γαλλικό πρακτορείο, το AlJazeeraEnglish, το Associated Press, το RFI, το EUROIRIDA, το RIA NOVOSTI, το NOS News, το Netherlands Public Broadcasting και το Teramatter. Το παρών έδωσαν επίσης και freelance δημοσιογράφοι, καθώς και δημοσιογράφοι που δεν θέλησαν να δώσουν την ταυτότητά τους.  

Ας δούμε πώς παρουσίασαν τα διάφορα ΜΜΕ, έντυπα και διαδικτυακά την χθεσινή συνέντευξη τύπου, μια παρουσίαση, η οποία απορρέει και από την συνολικότερα στάση του έναντι του συλλαλητηρίου της Κυριακής.

Το protothema.gr με εκτενές ρεπορτάζ κατέγραψε ό,τι συνέβη και ό,τι ειπώθηκε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, -η οποία συμειωτέον μεταδίδόταν ζωντανά και από την ιστοσελίδα και μέρη αυτής από το ραδίοφωνο- επικεντρώνοντας σε μεγάλο βαθμό στις εκκλήσεις των διοργανωτών για λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το protothema.gr από την ανακοίνωση της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα με συνεχή ρεπορτάζ καλύπτει την κάθε εξέλιξη, παίζοντας το θέμα πολύ ψηλά.

Το ρεπορτάζ είχε ως εξής: 

Για ακομμάτιστη συγκέντρωση έκαναν λόγο οι διοργανωτές που ζήτησαν την προστασία των αρχών για τους πολίτες που θα διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας – Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις απειλές Ρουβίκωνα

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, θα επιδοθεί το ψήφισμα που θ’ αναγνωσθεί και θα εγκριθεί στο τέλος του συλλαλητηρίου της Κυριακής -για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων- στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε το μέλος της Συντονικής Επιτροπής Μιχάλης Πατσίκας, θα επιδιωχθεί άμεσα, ίσως και την Δευτέρα, συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο,  προκειμένου να του παραδοθεί το ψήφισμα της «λαϊκής συνέλευσης», όπως χαρακτήρισε το συλλαλητήριο, για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, το οποίο –όπως και στη Θεσσαλονίκη που προηγήθηκε-  θα προειδοποιεί ότι : «Η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή του Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει τη Δημοκρατία».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε. θα επιδιωχθεί να παραδοθεί το ψήφισμα τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον πρόεδρο της βουλής Νίκο Βούτση.

Συνέντευξη Τύπου

Με συνέντευξη τύπου την Δευτέρα, που παρακολούθησαν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής:

Επεσήμαναν πως το συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστο και υπεράνω κομμάτων.

Εκτίμησαν πως η συμμετοχή του κόσμου θα είναι τριπλάσια σε σχέση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Ζήτησαν από τις Αρχές να προστατεύουν κάθε πολίτη που θα θελήσει να διαδηλώσει ειρηνικά για την Μακεδονία.

Επιτέθηκαν κατά του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, χαρακτηρίζοντάς τον «μη αμερόληπτο».

Κατήγγειλαν την προσπάθεια φιλοσκοπιανών κύκλων, να αλλοιώσουν την παράδοση των γηγενών Μακεδόνων στην Βόρεια Ελλάδα.

Ανακοίνωσαν νέες κινητοποιήσεις της ομογένειας

Επανέλαβαν το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου ο λαός να εγκρίνει πιθανή συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

Τελευταίες λεπτομέρειες και η … εξέδρα

Αυτές τις ώρες ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να είναι όλα έτοιμα για το «μεγαλειώδες», όπως το χαρακτήρισαν οι διοργανωτές στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, συλλαλητήριο της Κυριακής, που φιλοδοξία τους είναι να ξεπεράσει το 1 εκ. του 1992 στο Πεδίον του Άρεως και να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός συνόρων» επεσήμαναν οι διοργανωτές, κάνοντας λόγο για τριπλάσιο μέγεθος διαδηλωτών από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε.

Όπως ανακοινώθηκε θα υπάρχει ομάδα περιφρούρησης από εθελοντές γύρω από την κεντρική εξέδρα, ενώ ήδη η ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιείται, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το συλλαλητήριο και να μην υπάρξουν επεισόδια από ακραία στοιχεία που τυχόν παρεισφρήσουν στη διαδήλωση. Επίσης θα αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια αντιεξουσιαστών, να προσεγγίσουν το χώρο του συλλαλητηρίου.

Όπως έγινε γνωστό, τα έξοδα της διοργάνωσης, για το στήσιμο της εξέδρας, τις ηχητικές εγκαταστάσεις κ.α, θα καλυφθούν με την υποστήριξη οργανώσεων Μακεδόνων από την Ελλάδα και την ομογένεια, καθώς και από ενισχύσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων που στηρίζουν την προσπάθεια

Εμπλοκή παραλίγο να υπάρξει την Πέμπτη για το σημείο στησίματος της εξέδρας. Αν και η Συντονιστική Επιτροπή αιτήθηκε να τοποθετηθεί στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, υποδείχθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων το σημείο που βρίσκεται το μαρμάρινο σιντριβάνι. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις, δόθηκε το τελικό «ΟΚ» για την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Η μεταλλική εξέδρα θα στηθεί από το απόγευμα του Σαββάτου και –όπως και στη Θεσσαλονίκη- στο φόντο θα αναγράφεται «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Οι ομιλητές

Η συντονιστική Επιτροπή ξεκαθάρισε πως δύο θα είναι οι βασικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου, με στόχο να μην υπάρξει κόπωση στο πλήθος.  Τον λόγο θα πάρουν ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης,  ενώ ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, περιστοιχιζόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Σύντομους χαιρετισμούς,  θα απευθύνουν  εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη.     

 

Επίσης σε δεύτερο ρεπορτάζ γίνεται μια ανακεφαλαίωση των όσων έγιναν χθες στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.     

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι το συλλαλητήριο θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της Θεσσαλονίκης – Θα εκδοθεί ψήφισμα που θα επιχειρήσουν να παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην γίνουν επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή απηύθυναν οι διοργανωτές, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Μετά και τις απειλές που διατύπωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του Ρουβίκωνα, οι διοργανωτές πολλές φορές ζήτησαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην αμαυρωθεί η ειρηνική διαμαρτυρία του κόσμου.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής χαρακτήρισαν το συλλαλητήριο «ακομμάτιστο» και εκτιμούν ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι τριπλάσια από αυτή που υπήρξε στη Θεσσαλονίκη.

Ομιλητές θα είναι ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων και άλλων φορέων.

Μετά τις ομιλίες, θα υπάρξει ψήφισμα ανάλογο με αυτό της Θεσσαλονίκης. Οι διοργανωτές θα επιχειρήσουν να το παραδώσουν τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Αφερέγγυος ο Νίμιτς»

Η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, εξαπέλυσε επίθεση κατά του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που χαρακτήρισε «αφερέγγυο», καθώς, σε αντίθεση με όσα έλεγε, η πρόταση που κατέθεσε περιλαμβάνει ονόματα, που εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τάτσιος προειδοποίησε ότι «παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» ανοίγει κινδύνους που θα βρούμε μπροστά μας».

Παράλληλα, πρόεδροι ομογενειακών οργανώσεων επισήμαναν ότι η ομογένεια θα συνεχίσει να δίδει το «παρών» και να στηρίζει κάθε κινητοποίηση και κάθε εκδήλωση που έχει ως στόχο να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, στη σημερινή συνέντευξη τύπου εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον δημοσιογράφων που προέρχονται από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην δική του ανταπόκριση έδωσε άχρωμα την είδηση, καταγράφοντας τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους των ομιλητών του πάνελ. 

Το μήνυμα ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» θέλησαν να στείλουν εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, προέβησαν στην εκτίμηση ότι η συμμετοχή του κόσμου «προβλέπεται τουλάχιστον τριπλάσια από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης», εξηγώντας ότι «πολλοί παμμακεδονικοί και εκκλησιαστικοί σύλλογοι τοποθετούν λεωφορεία για να διευκολύνουν τον κόσμο να πάρει μέρος».

Η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη είπε ότι «το συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστο γιατί είμαστε υπεράνω κομμάτων».

Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Μιχάλης Πατσίκας ανέφερε ότι «το συλλαλητήριο θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας» και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές «να κάνουν το καθήκον τους και να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες που θα διαδηλώσουν ειρηνικά».

Ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης Μίλτος Κοτζαγερίδης γνωστοποίησε ότι «οι οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια». Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, συμπλήρωσε, «για τα έξοδα της διοργάνωσης, όπως την τοποθέτηση εξέδρας και ηχητικής εγκατάστασης». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για σχόλιο που έκανε το πρωί ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας ότι στη Θεσσαλονίκη τον τόνο έδωσαν ακροδεξιά στοιχεία, ο κ. Κοτζαγερίδης αρνήθηκε να απαντήσει.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, εξέφρασε «αγωνία ότι αν υπάρξει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία θα ζητηθεί η αυτονόμησή της. Το έδαφος προετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια γι΄ αυτό». Πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν τραγικά λάθη. Δεν είμαστε εδώ για να απολογηθούμε για κανένα κόμμα ή κυβέρνηση. Είμαστε εδώ ως εκπρόσωποι φορέων για να εκφράσουμε την αγωνία μας».

Από την πλευρά του, ο ιερέας Ιωάννης Διώτης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, πήρε το λόγο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι προδοτικό και πρέπει να καταδικαστεί το γεγονός ότι οι αρμόδιοι κρατικοί της Ελλάδας διαπραγματεύονται επί ίσοις όροις την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας» και ζήτησε «τα ονόματα αυτών που θα διαπραγματευτούν να γραφτούν στον Τύπο και στο διαδίκτυο για να τους μαυρίσει ο ελληνικός λαός».

Ομιλητές στο συλλαλητήριο της Κυριακής, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα είναι ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, και οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Το News247.gr μετέδιδε σε απευθείας σύνδεση τη συνέντευξη τύπου, ενώ στο ρεπορτάζ του κατέγραψε συνοπτικά τα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα του ΤΙΤΑΝΙΑ.  

Διοργανωτές συλλαλητηρίου για τη ‘Μακεδονία’: Να περιφρουρηθεί η διοργάνωση

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας θα είναι οι ομιλητές στο κυριακάτικο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές του.

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, οι οποίοι επιχείρησαν να ξεκαθαρίσουν πως δεν υπάρχει κανένας κομματικός χρωματισμός στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Στην συνέντευξη που συντόνιζε ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης, Μίλτος Κοτζαγερίδης και στην οποία την μετάφραση για τα διεθνή ΜΜΕ έκανε μια γυναίκα ντυμένη με παραδοσιακή στολή, η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, τόνισε πως «είναι δικαίωμα όλων να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και για τον λόγο αυτό περιμένουν πως η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη». Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον Μάθιου Νίμιτς, αποκαλώντας τον «δήθεν ανεξάρτητο». Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Πατσίκας, από το συντονιστικό της Θεσσαλονίκης, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να κάνουν το καθήκον τους ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ασφαλείας, ενώ ο Γιώργος Τάτσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε προπαγανδιστές που κυκλοφορούν στα χωριά της βορειοδυτικής Μακεδονίας, και επιχειρούν να πείσουν του δίγλωσσους κατοίκους να αντικαταστήσουν την ελληνική γλώσσα «με την σλάβικη που εκείνοι αποκαλούν δήθεν μακεδονική».

Μιλώντας για την χρηματοδότηση, οι διοργανωτές είπαν πως στηρίζονται από «όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια». Σύμφωνα με τους ίδιους, τα χρήματα θα διατεθούν για την εξέδρα που θα στηθεί αλλά και για τις ηχητικές εγκαταστάσεις.

Το παρών στη συνέντευξη τύπου έδωσε και ο εκπρόσωπος του ιερού συνδέσμου κληρικών Ελλάδας, ιερέας Ιωάννης Διώτης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «είναι προδοτικό και πρέπει να καταδικαστεί το γεγονός ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς της Ελλάδας διαπραγματεύονται αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας» ζητώντας μάλιστα τα ονόματα αυτών που θα διαπραγματευτούν να γραφτούν στον Τύπο και στο διαδίκτυο για να τους μαυρίσει ο ελληνικός λαός.

Οι διοργανωτές, ενημέρωσαν πως μετά το συλλαλητήριο, θα εκδώσουν ψήφισμα, το οποίο και θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Thecaller, με ένα καταγραφικό ρεπορτάζ για τη συνέντευξη τύπου

Μ. Θεοδωράκης, Γ. Κασσιμάτης και Ιεράρχες θα μιλήσουν στο συλλαλητήριο! Ζητάνε προστασία από τους αναρχικούς οι διοργανωτές

Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, όπως και Ιεράρχες μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές στο συλλαλητήριο της Κυριακής, στο Σύνταγμα, για τη Μακεδονία όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη τύπου σχετικά με τη διοργάνωση.

Παράλληλα, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έκαναν έκκληση στις Αρχές να προστατεύσουν όσους βρεθούν στο συλλαλητήριο, στον απόηχο των απειλών που εκτόξευσαν μέλη του «Ρουβίκωνα».

Οπός ανέφερε η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, «είναι δικαίωμα όλων να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό». «Και η συμμετοχή», πρόσθεσε «θα είναι πολύ μεγάλη αφού τα πούλμαν από την περιφέρεια θα είναι τριπλάσια σε σχέση με την Θεσσαλονίκη». Ο Μιχάλης Πάτσικας δήλωσε από την πλευρά του ότι «το συλλαλητήριο θα στείλει ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι ακομμάτιστο».

Ο Μίλτος Γκοτζαγενίδης, υπεύθυνος οικονομικών της διοργάνωσης, σημείωσε ότι «τα χρήματα που δαπανώνται για το συλλαλητήριο καλύπτονται από την ομογένεια και ειδικά από τους ομογενείς των ΗΠΑ αλλά και από Μακεδόνες Έλληνες». «Υπάρχουν», είπε, «και εταιρείες που έχουν συνεισφέρει χρήματα».

Το Real.gr, πέρα από το εκτενές ρεπορτάζ για την χθεσινή συνέντευξη τύπου, μεταδίδει και την συνέντευξη του Μ. Πατσίκα στον realfm, ο οποίος καλεί τον κόσμο να μην φοβηθεί και να πάει στο συλλαλητήριο της Κυριακής 

«Ασπίδα» για το συλλαλητήριο ζητούν οι διοργανωτές – Περιμένουν 1.500.000 διαδηλωτές!

Συνέντευξη τύπου ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής στην Αθήνα και την πλατεία Συντάγματος έδωσαν οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής, οι οποίοι θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Οι διοργανωτές έκαναν την εκτίμηση ότι η συμμετοχή του κόσμου «προβλέπεται τουλάχιστον τριπλάσια από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης», εξηγώντας ότι «πολλοί παμμακεδονικοί και εκκλησιαστικοί σύλλογοι τοποθετούν λεωφορεία για να διευκολύνουν τον κόσμο να πάρει μέρος».

Η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, είπε εκ μέρους των διοργανωτών ότι «το συλλαλητήριο είναι ακομμάτιστο γιατί είμαστε υπεράνω κομμάτων». Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Μιχάλης Πατσίκας, ανέφερε ότι «το συλλαλητήριο θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας» και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές «να κάνουν το καθήκον τους και να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες που θα διαδηλώσουν ειρηνικά».

Ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης, Μίλτος Κοτζαγερίδης γνωστοποίησε ότι «οι οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια». Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, συμπλήρωσε, «για τα έξοδα της διοργάνωσης, όπως την τοποθέτηση εξέδρας και ηχητικής εγκατάστασης». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για σχόλιο που έκανε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ότι στη Θεσσαλονίκη τον τόνο έδωσαν ακροδεξιά στοιχεία, ο κ. Κοτζαγερίδης αρνήθηκε να απαντήσει.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσιος, εξέφρασε «αγωνία ότι αν υπάρξει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία θα ζητηθεί η αυτονόμησή της. Το έδαφος προετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια γι΄ αυτό». Ο ίδιος σχολίασε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν τραγικά λάθη. Δεν είμαστε εδώ για να απολογηθούμε για κανένα κόμμα ή κυβέρνηση. Είμαστε εδώ ως εκπρόσωποι φορέων για να εκφράσουμε την αγωνία μας».

Από την πλευρά του, ο ιερέας Ιωάννης Διώτης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, πήρε το λόγο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι προδοτικό και πρέπει να καταδικαστεί το γεγονός ότι οι αρμόδιοι κρατικοί της Ελλάδας διαπραγματεύονται επί ίσοις όροις την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας» και ζήτησε «τα ονόματα αυτών που θα διαπραγματευτούν να γραφτούν στον Τύπο και στο διαδίκτυο για να τους μαυρίσει ο ελληνικός λαός».

Ομιλητές στο συλλαλητήριο της Κυριακής, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα είναι ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, και οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ένα ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

Συντονιστής συλλαλητηρίου στον realfm: Περιμένουμε πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες – Δεν φοβάμαι προβοκάτσια

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, ο Μιχάλης Πατσίκας ανέφερε ότι δεν φοβάται προβοκάτσια, λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι δεν φοβόμαστε τίποτα. Να κατέβουν όλοι χωρίς φόβο».

Σχολιάζοντας το μήνυμα από μέλος του Ρουβίκωνα, ο ίδιος είπε: «Δεν χρειάζεται καμία ακρότητα, το θέμα είναι εθνικό και πρέπει να πάμε ενωμένοι».

Για την συμμετοχή του κόσμου, ο συντονιστής του συλλαλητηρίου, έκανε την εκτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατομμύριο πολίτες».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΤΣΙΚΑ

Τα Parapolitika.gr, στο δικό τους ρεπορτάζ καλύπτουν τα όσα ειπώθηκαν από τα μέλη του Συντονιστικού, ενώ δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στον “Συναγερμό της ΕΛΑΣ”, για αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά.  

Κορυφώνονται οι ετοιμασίες για το συλλαλητήριο της Κυριακής

Ποιοι θα μιλήσουν. Οι εκτιμήσεις των διοργανωτών

Η αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα έχει ξεκινήσει. Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκινούν και οι τεχνικές προετοιμασίες, όπως η εγκατάσταση των μεγαφώνων, αλλά και της εξέδρας από την οποία θα μιλήσει ο Μίκης Θεοδωράκης -εφόσον τελικά είναι παρών και δεν υπάρξει ηχογραφημένο μήνυμα-, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και εκπρόσωποι φορέων.

Από την πλευρά της και η Εκκλησία θα δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση. Εκτός του μηνύματος του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, η Εκκλησία θα μετέχει με τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, που θα διαβάσει την ανακοίνωση της ΔΙΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Χίου Μάρκος, αρκεί να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης, χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς, όπως είπαν σε συνάντηση που είχαν με τους διοργανωτές.

Όπως όλα δείχνουν, η κεντρική εξέδρα θα τοποθετηθεί εντός της πλατείας στο σημείο που είναι το γνωστό συντριβάνι.

«Δεν θα έχει κομματικό χρώμα»

Δεν θα έχει κομματικό χρώμα το συλλαλητήριο της Κυριακής, σύμφωνα με τη συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι στη συγκέντρωση θα προσέλθει τριπλάσιος κόσμος από ό,τι σε αυτή της Θεσσαλονίκης. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, η κυρία Γκατζούλη εξαπέλυσε επίθεση κατά του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο χαρακτήρισε «αναξιόπιστο» αφού και οι πέντε προτάσεις σύνθετης ονομασίας που κατέθεσε για τα Σκόπια περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία». 

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Τάτσιος προειδοποίησε ότι «η παραχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” ανοίγει κινδύνους που θα βρούμε μπροστά μας». 

 Στη συνέντευξη ειπώθηκε ότι θα υπάρχει περιφρούρηση και ασφάλεια και από την πλευρά των διοργανωτών, ενώ σε ερώτημα που τέθηκε για τη χρηματοδότηση του συλλαλητηρίου ο κ. Μίλτος Γκατζογενίδης σχολίασε πως τα χρήματα για την οργάνωση του συλλαλητηρίου ήρθαν από ομογενείς και μακεδονικές οργανώσεις κυρίως της Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ο «Ρουβίκωνας» έδωσε στη δημοσιότητα μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία τοποθετείται για το συλλαλητήριο και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ανακοινώνει επίσης πως την Κυριακή δεν θα έχει παρουσία κοντά στο συλλαλητήριο, αλλά θα βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και στο αντιφασιστικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Δίστομο. 

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ

Μεγάλη θα είναι η κινητοποίηση της αστυνομίας για το συλλαλητήριο, ενώ εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ. Τα πούλμαν που αναμένονται να φτάσουν με κόσμο που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο από την επαρχία θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, εκτός Αθήνας, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την αστυνομία είναι πως την ίδια ημέρα στις 19:30 υπάρχει και το ποδοσφαιρικό ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Το ματς θα γίνει στο Φάληρο και έχουν επίσης προγραμματίσει αυστηρά μέτρα, απασχολώντας αρκετούς αστυνομικούς. Αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το συλλαλητήριο και χωρίς προβλήματα, καθώς το ματς ξεκινά στις 19:30 και θέλουν να διασφαλίσουν κι εκεί την ήρεμη διεξαγωγή του αγώνα.

Τα μέτρα της αστυνομίας όμως θα είναι αυστηρά και το Σάββατο. Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις για την επέτειο των Ιμίων. Η μία, με αντιφασιστικό χαρακτήρα, θα πραγματοποιηθεί από διάφορες συλλογικότητες στη Ρηγίλλης, στις 6 το απόγευμα, με σκοπό να μην μπορέσει η Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει τη δική της συγκέντρωση στο μνημείο. Το ακροδεξιό κόμμα ωστόσο θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του στη λεωφόρο Μεσογείων.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στη Ρηγίλλης έχουν προαναγγείλει ότι θα κάνουν πορεία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, η οποία επίσης έχει πει για δική της πορεία, χωρίς να αναφέρει προορισμό. Οι δύο συγκεντρώσεις θα παρακολουθούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Για την εφαρμογή των μέτρων, Σάββατο και Κυριακή, θα είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ, ενώ θα ενισχυθεί και με αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς.

Σημειώνεται οτι την Κυριακή θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου και Ομόνοιας, με εντολή της αστυνομίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο. 

Και ο Ελεύθερος Τύπος κάλυψε τη συέντευξη Τύπου, περιγράφοντας τα όσα ειπώθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου, ενώ στο ίδιο ρεπορτάζ εντάσσεται και η εντολή του εισαγγελέα για προκαταρκτική έρευνα για την ανάρτηση μέλους του Ρουβίκωνα.  

Τριπλάσιος κόσμος από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ήτοι άνω του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών, εκτιμά η οργανωτική επιτροπή ότι θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Κυριακής, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το παλλαϊκό συλλαλητήριο έχει ειρηνικό και συλλογικό χαρακτήρα χωρίς κόμματα και θέλουν να μετατραπεί σε μία μεγάλη γιορτή που θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον αλυτρωτισμό που επιδεικνύουν τα Σκόπια.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα, με περιορισμένο όμως αριθμό.

Ψήφισμα

Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ένα ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής. Η οργανωτική επιτροπή λαμβάνει μηνύματα από πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού για τις χιλιάδες κόσμου που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, ενώ τα μέλη της ξεκαθαρίζουν ότι έχουν μιλήσει με τις ελληνικές αρχές και έχουν εμπιστοσύνη στη Αστυνομία. «Εχουμε εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά. Εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε, ωστόσο θα έχουμε μικρές ομάδες περιφρούρησης κοντά στην εξέδρα για την προστασία των ομιλητών», είπε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Μιχάλης Πιατσίκας ,και συνέχισε ότι «το συλλαλητήριο θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσιος, εξέφρασε «αγωνία ότι αν υπάρξει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία θα ζητηθεί η αυτονόμησή της. Το έδαφος προετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτό». Ο ίδιος σχολίασε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν τραγικά λάθη. Δεν είμαστε εδώ για να απολογηθούμε για κανένα κόμμα ή κυβέρνηση. Είμαστε εδώ ως εκπρόσωποι φορέων για να εκφράσουμε την αγωνία μας».

Τα έξοδα

Ο υπεύθυνος για τα οικονομικά ζητήματα, Μίλτος Κοτζαγερίδης, σημείωσε ότι «οι οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τα έξοδα της διοργάνωσης, όπως την τοποθέτηση εξέδρας και ηχητικής εγκατάστασης, η οποία θα προσπαθήσει να έχει καλή ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων, στη Σταδίου». Τα λεωφορεία που θα διατεθούν για τη μεταφορά των ενδιαφερόμενων θα πληρωθούν από εκκλησιαστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Σύμφωνα με την Τροχαία, τα λεωφορεία θα αποβιβάσουν τον κόσμο στα αρκετά προστατευμένα πάρκινγκ στο Μπάντμιντον, στο Τάε Κβον Ντο και στο ΟΑΚΑ, χωρητικότητας μέχρι και 1.000 οχημάτων.

Εισαγγελέας

Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με την ανάρτηση ενός από τα ιδρυτικά μέλη του Ρουβίκωνα στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο. Στη σχετική ανάρτηση το μέλος του Ρουβίκωνα προειδοποιεί ότι την ερχόμενη Κυριακή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό «μπορεί να χυθεί αίμα». Ειδικότερα, στην ανάρτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στις 4 Φλεβάρη μπορεί να χυθεί αίμα. Κάποιοι θα κρατάνε «σφουγγαρίστρες» και κάποιοι άλλοι μαχαίρια. Αλλοι θεωρούν ότι «θα είναι η μέρα τους» και κάποιοι άλλοι θέλουν «να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες». Θα δείξει. Με πολύ θόρυβο και μάλλον με μεγάλο κόστος για όλους».

Ο Ρουβίκωνας

Λίγο αργότερα, κι ενώ η πρώτη επίμαχη ανάρτηση έκανε το γύρο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, το μέλος του Ρουβίκωνα επανήλθε με δεύτερη ανάρτηση, στην οποία ανέφερε: «Απασφάλισαν τα μίντια με την τελευταία ανάρτηση που έκανα. Τι δεν καταλαβαίνετε; Στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη φασίστες μπροστά στα ματ που παρακολουθούσαν χωρίς να κάνουν τίποτα έκαψαν μια κατάληψη και έκαναν επιθέσεις. Εαν μας έρθουν και εδώ, δεν θα κάτσουμε να τους κοιτάμε να μας βάζουν φωτιά, ούτε θα κάτσουμε να μας μαχαιρώσουν. Κατανοητό;».

Ο Ρουβίκωνας επανήλθε χθες το απόγευμα με νέα ανακοίνωση για το συλλαλητήριο της Κυριακής, τονίζοντας πως θα είναι εκεί ενάντια στο «εθνικιστικό παραλήρημα» που «συμπαρασύρει χιλιάδες».

Συνεχίζοντας την κάλυψη του θέματος, το Iefimerida.gr, πέρα από το γεγονός ότι μετέδιδε ζωντανά τη συνέντευξη τύπου από το ΤΙΤΑΝΙΑ, μετέφερε τα όσα ειπώθηκαν από τα μέλη του Συντονιστικού.  

«Προστατεύστε το συλλαλητήριο από τους αναρχικούς» -Τι ζήτησαν οι διοργανωτές

Με έκκληση στις αρχές, να προστατεύσουν όσους βρεθούν στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία την Κυριακή στο Σύνταγμα, ύστερα απο τις απειλές που εκτόξευσαν μέλη του Ρουβίκωνα, ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου των διοργανωτών του συλλαλητηρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

Ομιλητές του συλλαλητηρίου θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασσιμάτης καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου.

Το παρών θα δώσουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας.

Οπως ανέφερε η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη, είναι δικαίωμα όλων να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Και η συμμετοχή πρόσθεσε θα είναι πολύ μεγάλη αφού τα πούλμαν απο την περιφέρεια θα ειναι τριπλάσια σε σχέση με την Θεσσαλονίκη.

Ο Μιχάλης Πάτσικας δήλωσε από την πλευρά του ότι το συλλαλητήριο θα στείλει ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος, ενω πρόσθεσε οτι είναι ακομμάτιστο.

Ο Μίλτος Γκοτζαγενίδης, υπεύθνος οικονομικών της διοργάνωσης, σημείωσε οτι τα χρήματα που δαπανώνται για το συλλαλητήριο καλύπτονται από την ομογένεια και ειδικά απο τους ομογενείς των ΗΠΑ αλλά και από Μακεδόνες Έλληνες. Υπάρχουν είπε και εταιρείες που έχουν συνεισφέρει χρήματα.

Καταγραφικό ήταν επίσης και το ρεπορτάζ του In.gr

Ακομμάτιστο το συλλαλητήριο λένε οι διοργανωτές

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στην Αθηνα. 

Η συντονίστρια Νίνα Γκατζουλη τόνισε πως το συλλαλητήριο θα είναι ακομμάτιστο και πως το μόνο που εκπροσωπεί είναι η φωνή του Ελληνικού λαού.

Όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου, οι προβλέψεις των διοργανωτών είναι πως ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετάσχει θα είναι τριπλάσιος από αυτόν της Θεσσαλονίκης, ενώ ειδικές εγκαταστάσεις ακουστικής θα εγκατασταθούν σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο στο Σύνταγμα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πως θα καλυφθούν τα έξοδα της διοργάνωσης οι διοργανωτές απάντησαν πως πολλές οργανώσεις Μακεδόνων από την Ελλάδα και την ομογένεια έχουν στηρίξει σε αυτο.

Αρκετοί ήταν και οι δημοσιογράφοι και από ξένα Μέσα ενημέρωσης κάτι που δίνει αισιοδοξία στους διοργανωτές πως το μήνυμα τους θα μεταδοθεί διεθνώς.

Όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών που θα θελήσουν να βρεθούν στο Σύνταγμα μετά τη δημοσίευση μέλους του Ρουβίκωνα στο Facebook πως «μπορεί να χυθεί και αίμα» εκείνοι δήλωσαν πως έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ όμως θα λάβουν και τα δικά τους μέτρα περιφρούρησης.

Το newsbeast.gr παρακολουθεί το θέμα με συνεχή ρεπορτάζ. Για την χθεσινή συνέντευξη τύπου κατέγραψε τα όσα ειπώθηκαν, δίνοντας παράλληλα και το σκεπτικό που στηρίχθηκε η επιτροπή για τη διοργάνωσή του.  

Συνέντευξη Τύπου, που σκοπό είχε την ενημέρωση των ΜΜΕ, σχετικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής (04/02) για το Σκοπιανό, στο Σύνταγμα, παρέθεσαν σήμερα στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ οι διοργανωτές του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών, μέσω του σκεπτικού του συλλαλητηρίου, «στόχος της διοργάνωσης είναι η εμφάνιση του κυρίαρχου λαού στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία».

Όπως τονίζεται, «ο όρος “Μακεδονία” δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει το ιερό όνομα της Μακεδονίας αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Η Ελλάδα δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα χρηματοοικονομικά πλούτη της, αλλά για τις άυλες αξίες της φιλοσοφίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, που δώρισε στην ανθρωπότητα. Αυτές τις αξίες, οι σημερινοί Έλληνες και Ελληνίδες δείχνουν πως είναι έτοιμοι να τις υπερασπισθούν, στις σύγχρονες Θερμοπύλες».

Ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου ήταν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής: Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Μιχάλης Πατσίκας, εκπρόσωπος Συντονιστικού και Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

«Ψάχνουμε να δούμε ποιος θα λείπει, όχι ποιος θα είναι»

«Δεν υπάρχουν κόμματα, δεν υπάρχουν χρώματα, είμαστε όλοι ενωμένοι στο συλλαλητήριο της Κυριακής», ήταν το βασικό σύνθημα των ομιλητών.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι από Μακεδονικούς Συλλόγους και ομογενειακές οργανώσεις.

Οι ομιλητές απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι έχουν εμπιστοσύνη στις αστυνομικές Αρχές και δεν φοβούνται την ύπαρξη επεισοδίων. Ωστόσο, επισήμαναν ότι θα υπάρχει αρκετά καλή περιφρούρηση τόσο από τις Αρχές όπως και από την πλευρά τους για να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Όπως είπαν, κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης. Από την πλευρά της, η Εκκλησία θα δώσει και εκείνη ηχηρό «παρών», αφού χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Μητροπολίτες Σύρου, Χίου Ηλιουπόλεως και Δράμας, μεταξύ των άλλων εκπροσώπων φορέων .

Οι τελευταίες προβλέψεις για τη συμμετοχή του κόσμου, κάνουν λόγο για τριπλάσια λεωφορεία από αυτά της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί ήταν οι Παμμακεδονικοί και εκκλησιαστικοί σύλλογοι/σωματεία που ναύλωσαν λεωφορεία για να διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών.

Τέλος, μια ακόμη ατάκα που ακούστηκε, είναι: «Ψάχνουμε να δούμε ποιος θα λείπει, όχι ποιος θα είναι».

Με εκτενές ρεπορτάζ, το Star.gr, πέρα από την κάλυψη όσων ειπώθηκαν στη Συνέντευξη τύπου,  έδωσε μια συγκεντρωτική εικόνα για το συλλαλητήριο της Κυριακής. Αντίστοιχο ήταν και το ρεπορτάζ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων

Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα

Λίγα μόλις 24ωρα μένουν μέχρι το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό, εν μέσω ενός εκρηκτικού κλίματος, καθώς από τη μια μέλη του «Ρουβίκωνα» απειλούν με… αίμα αν δεχθούν επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία και από την άλλη οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια ακομμάτιστη συγκέντρωση.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου εκτιμούν ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι τριπλάσια σε σχέση με το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ενώ ζήτησαν την παρέμβαση των αρχών για την προστασία κάθε πολίτη που θα θελήσει να κατέβει στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Φιλοδοξία τους είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο του 1992, ώστε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα.

Εθελοντές θα περιφρουρούν την κεντρική εξέδρα που θα στηθεί στην αρχή της οδού Ερμού, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια αντιεξουσιαστών να προσεγγίσουν το χώρο του συλλαλητηρίου.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των πούλμαν που θα έρθουν στην Αθήνα από τη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει τις 4.000, ενώ μαζική αναμένεται η συμμετοχή και από την υπόλοιπη χώρα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ επίσης θα μιλήσουν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών, Κρητών, κ.α.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα θέσει σε εφαρμογή την Κυριακή η ΕΛΑΣ, ώστε να μην αμαυρωθεί το συλλαλητήριο από επεισόδια.

Αυτό που προβληματίζει τους αξιωματικούς της αστυνομίας είναι οι απειλές που εκτόξευσε την Τετάρτη ο Ρουβίκωνας, ενώ φοβάται ότι ο εμπρησμός του κτιρίου της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη έχει δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν επίσης φόβοι μήπως αντιεξουσιαστές από τη Βόρεια Ελλάδα έρθουν την Κυριακή στην Αθήνα και ενωθούν με ομάδες των Εξαρχείων, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.

Έντονη είναι ακόμα η ανησυχία εξαιτίας της αντισυγκέντρωσης που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή στις 12:00 στα Προπύλαια αντιφασιστικές ομάδες, καθώς οι αρχές θεωρούν ότι θα δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα λίγο πριν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Κυβερνητικά κτίρια και στόχοι υψηλού κινδύνου θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας θα περιπολούν και θα κατοπτεύουν από αέρος την πρωτεύουσα.

Σε στενό κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες, ενώ αναζητούνται δύο μεγάλοι υπαίθριοι χώροι, ο ένας κοντά στη λεωφόρο Αθηνών και ο δεύτερος κοντά στην παραλιακή όπου θα σταθμεύσουν και θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την περιφέρεια τον κόσμο που θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο.

Kλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου και Ομόνοιας, με εντολή της αστυνομίας, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις από την Τροχαία σε όλο το κέντρο.

Επίσης στο Star

Με αρκετές αναφορές για το Μακεδονικό ζήτημα ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου των διοργανωτών του συλλαλητηρίου.

«Θα είναι ένα μαζικό, τεράστιο, τριπλάσιο σε αριθμό συμμετεχόντων από αυτό της Θεσσαλονίκης. Το κυριότερο είναι ότι αυτό το συλλαλητήριο θα είναι μακριά από κάθε κόμμα» είπαν και κατέληξαν:

«Θα συμμετέχει μόνο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός».

Η εξέδρα θα στηθεί στην αρχή της Ερμού και θα υπάρχουν εγκαταστάσεις για να καλύψουν περίπου για ένα εκατομμύριο κόσμου, δηλαδή σε όλη την οδό Φιλελλήνων, στα μέσα της Σταδίου, στα μέσα της Συγγρού και τα μέσα της Πανεπιστημίου. Φυσικά και σε όλη την πλατεία Συντάγματος που χωρά 300.000 κόσμου.

Οι ίδιοι ζητούν τη βοήθεια των αρχών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και τέλος επεσήμαναν ότι τα έξοδα εξασφαλίστηκαν από τη συνδρομή ομογενών, κυρίως από την Αμερική.

Δείτε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κολοβάτσιου στο Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR

 

Δείτε ολόκληρο το Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου εδώ

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ μετέδωσε ζωντανά αποσπάσματα της συνέντευξης τύπου. Όλες αυτές της ημέρες ο σταθμός καλύπτει το θέμα του συλλαλητηρίου και στηρίζει την όλη διοργάνωση.  

H ΕΡΤ από την πλευρά της στο σύντομνο ρεπορτάζ της μέσω -κυρίως- εικόνων που δεν παραπέμπουν στην πραγματική εικόνα της διοργάνωσης έδωσε την δική της οπτική για το συλλαλητήριο της Κυριακής…

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου σχετικά με το Πανεθνικό – Παλλαϊκο Συλλαλητήριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018 στην πλατεία Συντάγματος. Όπως δήλωσαν οι διοργανωτές θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα»Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία για την περιφρούρηση του συλλαλητηρίου.

Οι διοργανωτές τόνισαν ότι «το συλλαλητήριο θα είναι μια μεγάλη γιορτή» και πρόσθεσαν ότι «το πρώτο βήμα έγινε στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο θα γίνει στην Αθήνα με το σύνθημα η «Μακεδονία είναι Ελλάδα«.

Ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, η φυσική παρουσία του οποίου θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, οι Μητροπολίτες Δράμας, Χίου και Σύρου, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.

Πλήθη που θα καταλήξουν στην πλατεία Συντάγματος από όλη τη χώρα όπως διατείνονται οι οργανωτές του, ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για να διαδηλώσουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Σύνδεσμοι αποστράτων, μητροπόλεις, ομάδες πολιτών, συνωθούνται σε ΚΤΕΛ και τουριστικά γραφεία, για να δηλώσουν συμμετοχή αφού το κόμιστρο σύμφωνα με πληροφορίες είναι χαμηλό.

Εκπτώσεις στα εισιτήρια και των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ενώ έχει εξασφαλιστεί μέσω ταξιδιωτικών πακέτων και διανυκτέρευση στην Αθήνα.

Ενδεικτικές τιμές:

  • Λάρισα: 5€ οι φοιτητές και 15€-25€ με ταξιδιωτικό γραφείο
  • Αμύνταιο Φλώρινας: 25€
  • Λευκάδα: 20€
  • Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης: 30€
  • Ξάνθη: 50€ με διανυκτέρευση
  • Τρίπολη: 15€
  • Χανιά: 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά
  • Ρίο: 30€
  • Λασίθι: 50% έκπτωση στα ΚΤΕΛ και 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά

Από 5 ευρώ για φοιτητές έως 20 και 25 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή αναχώρησης.

Για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Β. Ελλάδας οι τιμές διαμορφώνονται από 30 ως 40 ευρώ. Ειδικές τιμές γίνονται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για γκρουπ άνω των 20 ατόμων.
Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.

Ενώ σήμερα, μετά από έντονο παρασκήνιο, η κα Γκατζούλη ήταν ζωντανά στην πρωινή εκπομπή “Πρώτη Είδηση”, την ώρα που στην ιστοσελίδα της κρατικής ΕΡΤ όπου αναρτήθηκε το συγκεκριμένο απόσπασμα με την συνέντευξη, το ρεπορτάζ τελείωνε ότι την Κυριακή υπάρχει ενδεχόμενο βροχής…

Η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη μίλησε στην «Πρώτη Είδηση».

Εκπτώσεις και προσφορές προσφέρουν ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα για την κάθοδο στο συλλαλητήριο.

Ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής.

Συνεχή και εκτενή ρεπορτάζ καθημερινά για το συλλαλητήριο της Κυριακής φιλοξενεί και ο ΑΝΤ1 καταγράφοντας όλες τις εξελίξεις. 

Πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου εκτιμούν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Κυριακής στην Αθήνα ότι θα συμμετάσχει σε αυτό.

‘Όπως εξήγησε μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα ο υπεύθυνος ασφαλείας του συλλαλητηρίου, Χρήστος Κονταρίδης, η εξέδρα θα στηθεί στην πλατεία Συντάγματος και ο κόσμος θα αναπτυχθεί προς το Χίλτον, τη Λεωφόρο Αμαλίας και τη Λεωφόρου Συγγρού, δηλαδή περιμετρικά της πλατείας, αλλά όχι όμως προς τα Προπύλαια, όπου έχει προγραμματιστεί παράλληλα αντισυγκέντρωση από αντιεξουσιαστές.

Η περιοχή του Κολωνακίου, μεταξύ της οδού Ομήρου και Αμερικής θα είναι «νεκρή ζώνη» φυλασσόμενη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «άψογη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία».

Σχετικά με τα πάνω από 2500 λεωφορεία που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, είπε πως κάποια θα αφήσουν τον κόσμο στο Τάε Κβο Ντο και θα σταθμεύσουν κατά μήκος της Συγγρού, άλλα θα σταθμεύσουν στα διόδια των Αφιδνών, άλλα στο Μπάτμινγκτον κι άλλα στο ΟΑΚΑ.

«Όλα τα λεωφορεία θα φυλάσσονται από την ΕΛΑΣ», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως η Ελληνική Αστυνομία θα φροντίσει για τη φύλαξη τόσο των λεωφορείων, όσο και του κόσμου που θα συγκεντρωθεί στην Αθήνα. 

Δείτε και το χθεσινό ρεπορτάζ στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ΕΔΩ

“Η Μακεδονία είναι… ελληνοαμερικανική” με αυτόν τον τίτλο η Εφημερίδα των Συντακτών δίνει το δικό της στίγμα για το πώς αντιλαμβάνεται το συλλαλητήριο της Κυριακής. Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τους οργανωτές του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Στο πλάι του θα έχει τον Γιώργο Κασιμάτη και τρεις ιεράρχες, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Θεόδωρο. Αυτή τη φορά στη συνέντευξη των ποικίλων «παμμακεδονικών» υπερατλαντικών οργανώσεων βρέθηκαν εκπρόσωποι από πολλά ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ασφαλώς η επιτυχία της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη κέντρισε και το δικό τους ενδιαφέρον. Οι οργανωτές είναι πλέον πολυπληθείς και το πάνελ της συνέντευξης ασυνήθιστα μεγάλο. Οχτώ ομιλητές, δύο συντονιστές και μια ανώνυμη κοπέλα με τοπική ενδυμασία για τη διερμηνεία στα αγγλικά.

Το γεγονός ότι η οργανωτική επιτροπή συγκροτήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες προκάλεσε κάποιες στιγμές αμηχανίας. Ο συντονιστής, λ.χ., της συνέντευξης, Μιλτιάδης Κοτζαγερίδης, επέμενε να αποκαλεί Γκατζούλα (αντί του ορθού Γκατζούλη ή έστω Gatzoulis) τη «Γενική Συντονίστρια Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου». Και μόλις κάποιος από τους ομιλητές τόλμησε να μιλήσει για «Μακεδονικό Ζήτημα», οι ομοτράπεζοί του τον διέκοψαν εξοργισμένοι: «Δεν υπάρχει Μακεδονικό, μόνο Σκοπιανό…». Εντρομος εκείνος ανακάλεσε αμέσως.

Σε σύγκριση με την πρώτη συνέντευξη (18.1.2018), στην οποία μετείχαν οι βασικοί και του χτεσινού πάνελ (Γκατζούλη-Τάτσιος), οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν αυτή τη φορά προσανατολισμένες αποκλειστικά στον «εσωτερικό εχθρό».

Σε άλλους τόνους και σίγουρα χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπ’ όιψιν τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου για τον ακομμάτιστο χαρακτήρα του συλλαλητηρίου το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη καταθέστει την δική του άποψη. 

Αλλη μια επιβεβαίωση έδωσε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών του συλλαλητηρίου της Κυριακής, με αίτημα να μην αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ με σύνθετο όνομα που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ότι η «εμμονή» με το ονοματολογικό αποκρύβει τα κρίσιμα ζητήματα που τροφοδοτούν την έξαρση των αλυτρωτισμών και φυσικά τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, που κάθε άλλο παρά αμφισβητούν οι διοργανωτές.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι διαφόρων «Παμμακεδονικών Συλλόγων» σε Ελλάδα και Εξωτερικό, που παρουσιάζονται ως οι επίσημοι διοργανωτές, ενώ παρά τα περί «ακομμάτιστου» συλλαλητηρίου στο οποίο αναφέρθηκε η «συντονίστρια των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Υφηλίου», Νίνα Γκατζούλη, ανάμεσα στη λίστα που δόθηκε με τις δεκάδες εθνικιστικές, ακροδεξιές κινήσεις και μορφώματα, μητροπολίτες με γνωστές αντικομμουνιστικές απόψεις, «χορηγούς επικοινωνίας» που αναπαράγουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, ως φορείς που «συμπαρίστανται και συμμετέχουν», μοστράρει και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, μαζί με άλλα κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων, το ΛΑΟΣ και το μόρφωμα Βελόπουλου.

Κατά τ’ άλλα, στη συνέντευξη λανσαρίστηκε το σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελλάδα», ενώ οι λογής «ιστορικές» αναλύσεις περί αρχαίας Μακεδονίας κ.τ.λ. αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης, που παρουσιάζει τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία πρωτοστατεί για λογαριασμό της αστικής τάξης, με το μανδύα του «κοσμοπολιτισμού» και της κάλπικης «προοδευτικότητας».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας, χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ενώ μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ψήφισμα το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Ο συντονιστής της διοργάνωσης, Μίλτος Κοτζαγερίδης, ανέφερε επίσης ότι «οι οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια».

Δείτε επίσης το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Ε

 

Συλλαλητήριο: Τρεις Μητροπολίτες και δύο ομιλητές την Κυριακή στο Σύνταγμα

Ομάδες αποστράτων ανέλαβαν την «περιφρούρηση» του συλλαλητηρίου

Συλλαλητήριο Αθήνα: «Έλληνες, κατεβείτε άφοβα στο Σύνταγμα» (vid)