Από τον Scott Stewart, Αντιπρόεδρο της Τακτικής Ανάλυσης του Stratfor

Την ώρα ακριβώς που οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μοιάζουν να έχουν πιάσει πάτο, καταφέρνουν τελικά να φτάνουν ακόμα πιο χαμηλά. Είναι κάτι που παρακολουθούμε την τελευταία δεκαετία, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας έχουν γίνει πιο επιθετικές στην τακτική τους. Και είναι αρκετά σίγουρο ότι οι εντάσεις φούντωσαν για άλλη μια φορά μετά την επίθεση στον Σεργκέι Σκρίπαλ, πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, ο οποίος, μαζί με την κόρη του, δηλητηριάστηκαν στο Λονδίνο στις 4 Μαρτίου. Από τότε η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν της ομάδας novichok, – μια ουσία από  το πρόγραμμα χημικών όπλων της Ρωσίας που αναπτύχθηκε για να παρακάμψει τους περιορισμούς της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, που υπέγραψε η Μόσχα το 1993. Η χρήση της ουσίας αυτής πιθανώς να αποτελούσε προειδοποίηση από τη ρωσική κυβέρνηση προς τους σημερινούς αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών να μην στραφούν εναντίον της πατρίδας τους, όπως έκανε ο Σκριπάλ.

Μετά την αποκάλυψη για το novichok, η βρετανίδα Πρωθυπουργός TheresaMayανακοίνωσε την απέλαση από το Λονδίνο 23 ρωσικών διπλωματών που πιστεύεται ότι είναι πράκτορες. Η βρετανική κυβέρνηση συζητά επίσης τη δυνατότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Μόσχα, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αλλά το Κρεμλίνο δεν θα δεχθεί τις κινήσεις αυτές, χωρίς να αντιδράσει. Η Μόσχα έχει ήδη διώξει 23 Βρετανούς αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών από τη Ρωσία και αναμφισβήτητα θα απαντήσει άμεσα στις νέες κυρώσεις με δικά της μέτρα, όπως έπραξε ως απάντηση στις κυρώσεις για την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Οι κλιμακούμενες εχθροπραξίες κάνουν ακόμα δυσκολότερο το ταξίδι και την εργασία για τις δυτικές εταιρείες και τους υπαλλήλους τους.

Εχθρικοί οικοδεσπότες

Οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης έχουν ψυχρανθεί αρκετά από τότε που εξελέγη πρόεδρος ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2000 και η εχθρότητα αυτή γίνεται ολοφάνερη. Ένας φίλος που έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη τη Ρωσία, σε ένα από τα τελευταία του ταξίδια στις αρχές του μήνα αναφέρθηκε πώς αισθάνθηκε ασυνήθιστη εχθρότητα από τους απλούς Ρώσους στο δρόμο. Όταν ρώτησε έναν υπεύθυνο ασφαλείας γιατί οι ντόπιοι τον αντιμετώπιζαν με αυτόν τον τρόπο, ο αξιωματικός απάντησε ότι ήταν επειδή οι Αμερικανοί είχαν σκοτώσει περισσότερους Ρώσους στη Συρία από ό, τι κατά τη διάρκεια όλου του Ψυχρού Πολέμου. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε αναφορές για αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Deirel-Zourπου σκότωσαν στις 7 Φεβρουαρίου δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ρώσους στρατιωτικούς όταν οι δυνάμεις, ευθυγραμμισμένες με τη συριακή κυβέρνηση επιχείρησαν να καταλάβουν ένα σημείο που έχει πετρέλαιο. |

Αν και η ακρίβεια της δήλωσης του αξιωματικού ασφαλείας είναι αμφισβητήσιμη – ειδικά αν κάποιος εξηγήσει την αμερικανική στήριξη στους μουτζαχεντίν κατά τη διάρκεια του πολέμου Σοβιετικής Ένωσης-Αφγανιστάν- η σύγκρουση στη Συρία φαίνεται να εξηγεί την όποια εχθρότητα. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ασχολήθηκαν με την αιματηρή μάχη και την αμερικανική συνεισφορά στον συνολικό αριθμό των θυμάτων, να αναζωπυρώσει τον εθνικισμό και να ενισχύσει την υποστήριξη του Πούτιν στην πορεία προς την επανεκλογή του. Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας ως απάντηση στο θάνατο του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, στην εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και στις παρεμβάσεις της στις προεδρικές αμερικανικές εκλογές το 2016, τροφοδότησαν μόνο τις κακόβουλες επικρίσεις της ρωσικής κοινής γνώμης. Και δεν απευθύνεται μόνο στην κυβέρνηση ή τον στρατό των Η.Π.Α., όπως απεικονίζεται στον ανεπίσημο λογαριασμό του φίλου μου.

BusinessasUsual?

Για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, των μπερδεμένων και ενίοτε αντικρουόμενων νόμων και κανονισμών, και του οργανωμένου εγκλήματος, η Ρωσία αποτελεί από καιρό ένα δύσκολο περιβάλλον για τις ξένες επιχειρήσεις. Η άμεση απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, οι θάνατοι στο πεδίο της μάχης στη Συρία θα προσθέσει ένα ακόμα δύσκολο σημείο για τις ξένες επιχειρήσεις και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Πέραν των επιπτώσεων στις καθημερινές εργασίες, η αυξανόμενη πίεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης θα μπορούσε να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τους εκτιμώμενους 1 εκατομμύριο θεατές, χορηγούς σε επιχειρήσεις και αθλητές που θα κατευθυνθούν στη Ρωσία αυτό το καλοκαίρι για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες, μετά από όλα, θα έρχονται από τη Δύση.

Πριν από την επίθεση στη Skripal και τον επακόλουθο θάνατο ενός ρωσικού επιχειρηματία και επικριτή της κυβέρνησης στο Λονδίνο, προειδοποιήσαμε για την απειλή που θα δημιουργήσει η βιομηχανική κατασκοπεία στις δυτικές εταιρείες και τα στελέχη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά και οι επιπτώσεις τους θα κάνουν αναμφισβήτητα τη Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών ακόμη πιο επιθετική απέναντι στους Δυτικούς που ζουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία.

Το 2016, οι Ρώσοι βουλευτές πέρασαν τον νόμο Yarovaya, απαιτώντας από εταιρείες τεχνολογίας που λειτουργούν στη χώρα, όπως το Twitter και το LinkedIn, να αποθηκεύουν τα δεδομένα χρήστη, να περιορίσουν την κρυπτογράφηση και να βοηθούν την FSB να αποκρυπτογραφεί κρυπτογραφημένα μηνύματα. Από τότε οι Ρυθμιστικές Αρχές στη Ρωσία χρησιμοποίησαν τον νόμο για να περιορίσουν τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα ή τα VPN, τα οποία οι ξένες εταιρείες συχνά χρησιμοποιούν για την προστασία δεδομένων. Υπό το πρίσμα αυτών των περιορισμών, οι επισκέπτες της χώρας πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα δεδομένα που φέρνουν μαζί τους. Μπορούν να υποθέσουν ότι θέτουν σε κίνδυνο ό, τι φέρνουν μαζί τους. Οι τουρίστες ή οι επαγγελματίες ταξιδιώτες μπορούν επίσης να εξετάσουν τη χρήση μεμονωμένων τηλεφώνων ή υπολογιστών – προπληρωμένων συσκευών μίας χρήσης που ποτέ δεν θα συνδεθούν με εταιρικό ή οικιακό δίκτυο – για όλη τη διάρκεια της διαμονής τους. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων υψηλής ποιότητας στη Ρωσία είναι καλωδιωμένα για ήχο και βίντεο.

Επικίνδυνοςζήλος

Πέρα από την αυξημένη προσοχή στις πληροφορίες, οι δυτικές εταιρείες και οι ταξιδιώτες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη απειλή βίας από τους Ρώσους εθνικιστές και τις εθνικιστικές συμμορίες. Οι μειονότητες και οι αλλοδαποί στη Ρωσία αποτελούν επί μακρόν στόχους επιθέσεων από εθνικιστικές ομάδες και ιδιώτες. Η αυξανόμενη εχθρότητα προς τη Δύση θα ενθαρρύνει μόνο αυτά τα περιστατικά. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Πούτιν ενεργεί τόσο επιθετικά στην παγκόσμια σκηνή είναι ότι οι εκδηλώσεις της ψευτομαγκιάς του – όπως η προσάρτηση της Κριμαίας – συνδυάζονται με την μεγάλη στήριξη της κοινής γνώμης. Στην πραγματικότητα, όσο πιο αναίσχυντα συμπεριφέρεται, τόσο υψηλότερά ποσοστά αποδοχής έχει. Η διεθνής αντίδραση στις ενέργειές του, εξάλλου, συμβάλλει στην ενίσχυση του αφηγήματός του ότι άλλες χώρες επιθυμούν να κρατήσουν πίσω τη Ρωσία, η οποία, με τη σειρά της, διαιωνίζει την υποψία και την αντιπάθεια απέναντι στους ξένους.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, και ιδιαίτερα ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία ήταν συχνά ένας δύσκολος τόπος για ξένες εταιρείες να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αλλά οι τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης μόνο θα επιδεινώσουν τα πράγματα – ειδικά για τις βρετανικές και τις αμερικανικές εταιρείες, τις ΜΚΟ και τους δημοσιογράφους.