Η αποχώρηση καμμένου από την Κυβέρνηση, η ψήφος εμπιστοσύνης, οι “πρόθυμοι” βουλευτές & η επόμενη μέρα- Κορυφαίο θέμα σε Έντυπο και ηλεκτρονικό τύποΟι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου όπως είναι φυσικό έχουν κυρίαρχη θέση στη σημερινή ειδησεογραφία, έντυπη και ηλεκτρονική. Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, η επικείμενη ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, οι νέες ισορροπίες, τα πρόσωπα-κλειδιά κυριαρχούν στις σημερινές πολιτικές αναλύσεις.

Το capital.gr στο ρεπορτάζ του χαρακτηρίζει “φωτιά” την εβδομάδα που διανύουμε, σημειώνοντας ότι “Ο Τσίπρας ψάχνει 151 “ναι”- Αμέσως μετά έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών” και αναφέρει τα εξής:

Το προαναγγελθέν διαζύγιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ήταν πολύ πιο ήσυχο απ ό,τι υποσχόταν η ένταση και τα παζάρια που λάμβαναν χώρα δημοσίως επί επτά ημέρες, μεταξύ του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού του εταίρου.

Ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε τελικώς από την Κυβέρνηση, με όρους που διευκολύνουν τους σχεδιασμούς Τσίπρα τόσο στο να βγει κερδισμένος από την πρωτοβουλία του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή όσο και για να επιδιώξει πλέον απαλλαγμένος από το βαρίδι των ΑΝΕΛ, την άλωση και του χώρου της Κεντροαριστεράς, κάνοντας ρετούς στο προφίλ της Κυβέρνησής του με πρόσωπα πλέον προερχόμενα από τον κεντροαριστερό και κεντρώο χώρο.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου, ότι δεν πρόλαβε να φύγει ο Π. Καμμένος από την Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας έσπευσε μόλις λίγες ώρες μετά να απευθύνει προσκλητήριο εκλογικής συμπόρευσης στις “προοδευτικές δυνάμεις” , με “όχημα” τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τόσο βολικά ήρθε για τους Τσίπρα- Καμμένο το διαζύγιο τούτο, που η αντιπολίτευση βρήκε το παιχνίδι εντελώς σικέ και η εκτίμηση ότι οι δυο μέχρι σήμερα εταίροι είχαν εδώ και μήνες συμφωνήσει σε ένα win win σενάριο μεταξύ τους, να ευοδώνεται από την πραγματικότητα.

Οι εξελίξεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένονται ραγδαίες: Αύριο θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Βουλή επί της πρότασης Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης, αμέσως μετά έρχεται για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών και στο ενδιάμεσο αναμένονται και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για το εάν και τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει στο υπουργικό σχήμα.

Θα περιοριστεί σε αντικαταστάσεις κενών θέσεων ή θα επιχειρήσει ευρύτερο ανασχηματισμό που θα επισφραγίσει και τον στόχο του για προεκλογικά ανοίγματα προς το κέντρο;

151 με “πλάτες” από Καμμένο

Το βράδυ της Τετάρτης ( εάν γίνει δεκτή η εισήγηση του Νίκου Βούτση προς τη Διάσκεψη των Προέδρων), θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή, την οποία ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κερδίσει με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών με τη βοήθεια βουλευτών των ΑΝΕΛ και του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη.

Συγκεκριμένα, στους 145 βουλευτές που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να προστεθεί και το “ναι” των: Κατερίνας Παπακώστα, Έλενας Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρι, Θανάση Παπαχριστόπουλου και Σπύρου Δανέλλη.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες ότι η ψήφος εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές είναι πρόκριμα και αναγκαία συνθήκη για τον ίδιο, προκειμένου να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της που λήγει τον προσεχή Οκτώβριο.

Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, θα σημαίνει για τον ίδιο, εντολή για πρόωρες κάλπες, με ορίζοντα πρακτικά, τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Α. Τσίπρα έχουν τις “ευλογίες” του Π. Καμμένου, καθώς δεν “απειλούνται” με κομματικές κυρώσεις.

Αυτοί που προτίθεται να διαγράψει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι οι Κουντουρά- Κόκκαλης, διασώζωντας την κοινοβουλευτική του ομάδα ως τις εκλογές, η οποία θα μετρά πλέον πέντε βουλευτές ( το κατώτατο προβλεπόμενο όριο για να μη χάσει τα κοινοβουλευτικά του προνόμια το εναπομείναν κόμμα).

Συμφωνία Πρεσπών

Και αν ο κ. Τσίπρας θα δώσει την Τετάρτη τη “μάχη” της ψήφου εμπιστοσύνης για να βρει 151 βουλευτές, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, θα γίνει – βάσει των υπολογισμών- με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Τη Συμφωνία των Πρεσπών εξάλλου, αναμένεται να ψηφίσουν: 145 ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και ίσως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ( που συνεργάζεται με το ΚΙΝΑΛ).

Χθες, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα “Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για την επίτευξή της και αποφασισμένος να την περάσει κόντρα σε εθνικιστικές και μισαλλόδοξες δυνάμεις, όπως χαρακτήρισε μεγάλη μερίδα αυτών που αντιδρούν.

Ανασχηματισμός

Το τρίπτυχο των εξελίξεων του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να επισφραγιστεί και από τις οριστικές αποφάσεις Τσίπρα για ανασχηματισμό.

Καταρχάς, χρεία για άμεσες αλλαγές, δεν υπάρχει από τη στιγμή που η βασική θέση που “άδειασε” χθες, του ΥΠΕΘΑ, καλύφθηκε “στο φτερό” από τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα κενά που θα αφήσουν οι Κόλλια Τσαρουχά στο ΥΠΕΣ και ο κ. Μαυραγάνης στο Υποδομών, δεν είναι τέτοιας σημασίας που να απαιτούν άμεσης αντικατάστασης.

Παραμένει ωστόσο σε εκκρεμότητα η “αποδέσμευση” των Ν. Ηλιόπουλου και Κ. Νοτοπούλου από το Εργασίας και Μακεδονίας- Θράκης αντίστοιχα, προκειμένου να “τρέξουν” τις καμπάνιες τους για τις Δημοτικές εκλογές.

Αυτό που μένει να απαντηθεί από τον Πρωθυπουργό είναι το εάν ο ανασχηματισμός αυτός θα έχει χαρακτήρα “εκλογικού σχήματος”. Εάν δηλαδή θα εντάξει στο υπουργικό Συμβούλιο πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο ή θα αφήσει αυτά τα ανοίγματα, για αργότερα.

Σε άρθρο της η “Καθημερινή” με τον τίτλο “Οι δύο πλειοψηφίες στη Βουλή που αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου”

Δύο διαφορετικές πλειοψηφίες, ικανές τόσο για την επικύρωση των Πρεσπών όσο και για την ψήφο εμπιστοσύνης –και άρα σε κάθε περίπτωση ικανές να διατηρήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο– θεωρούν πως διαθέτουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει περίπτωση διαρροών, υπολογίζεται πως προστίθενται διαφορετικοί βουλευτές ώστε να υπερκαλυφθεί και στις δύο ψηφοφορίες το όριο των 151.

Οσον αφορά τη σίγουρη ψηφοφορία, αυτή για τη συμφωνία των Πρεσπών, η «σύνθεση» των βουλευτών που προτίθεται να υπερψηφίσει έχει ως εξής: Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται σίγουρα τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού. Ο πρόεδρος Στ. Θεοδωράκης, ο αντιπρόεδρος Γ. Μαυρωτάς, ο Σπ. Λυκούδης και ο Σπ. Δανέλλης θα στηρίξουν «για εθνικούς λόγους» τη συμφωνία, ανεβάζοντας τον αριθμό στο 149. Ο Θαν. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ είναι σίγουρα ο 150ός, ενώ η κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έχει δηλώσει πως «θα ζυγίσει το εθνικό συμφέρον» και θα πράξει ανάλογα, θεωρείται πως θα υπερψηφίσει δίνοντας την απαραίτητη πλειοψηφία των 151. Ο αριθμός δυνητικά μπορεί να ανέβει και άλλο. Για παράδειγμα η κ. Κουντουρά, η οποία πάντως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, φέρεται πολύ κοντά στο να υπερψηφίσει. Στις θετικές ψήφους πρέπει να προσμετρηθεί και ο Θαν. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξαρχής είχε εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία. Στον απόηχο πάντως αυτής της απόφασης, η οποία δημιούργησε ρωγμές με το ΚΙΝΑΛ, αναπτύχθηκε μία παραφιλολογία ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μπορεί να στηρίξει και την κυβέρνηση σε μία διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά εντός της εβδομάδας.

Οσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως θα την υπερψηφίσει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπακώστα. Η πεποίθηση εδράζεται όχι μόνο στο γεγονός πως είναι μέλος της κυβέρνησης, αλλά και βάσει των δηλώσεών της οι οποίες είναι όλες υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης. Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους διαθέτουν επτά βουλευτές, πολλοί από τους οποίους διαφοροποιούνται σε σχέση με τις Πρέσπες. Βέβαιο πως θα υπερψηφίσει και σε αυτή την περίπτωση είναι ο Θαν. Παπαχριστόπουλος, κάτι που το έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό.

Οι υπουργοί

Στην ίδια λογική κινούνται και τα δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου Ελενα Κουντουρά και Βασ. Κόκκαλης. Η μεν υπουργός Τουρισμού, με τη στάση της να απέχει ουσιαστικά από όλες τις κομματικές συσκέψεις, δείχνει πως έχει αποκοπεί από τον κορμό των ΑΝΕΛ. Το γεγονός δε, πως ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνέντευξή του εκθείασε δημοσίως τα αποτελέσματα στον τουρισμό, δείχνει πως ο πρωθυπουργός τη θεωρεί πετυχημένη υπουργό και σημαντική μονάδα της κυβέρνησής του. Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης –που σημειωτέον είναι κατά των Πρεσπών– παρά τις επίμονες προσπάθειες στην πρόσφατη Κ.Ο. να δηλώσει πως θα αποχωρήσει από το υπουργικό συμβούλιο, δεν δεσμεύθηκε για τίποτα, ενδεικτικό πως και αυτός είναι συνδεδεμένος με το άρμα της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες λένε πως διατηρεί εδώ και καιρό αγαστές σχέσεις με τον υπουργό Ν. Παππά. Στο άθροισμα εκείνων πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση προστίθεται και ο Κ. Ζουράρις, που είναι της ίδιας λογικής: Καταψηφίζει τις Πρέσπες, στηρίζει όμως την κυβέρνηση, ανεβάζοντας τον αριθμό στο 150. Ο κ. Κατσίκης από την άλλη έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, ενώ η κ. Κόλλια-Τσαρουχά θεωρείται βέβαιο πως θα πράξει ό,τι και ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος.

Η κυβέρνηση, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τους ανεξάρτητους βουλευτές, δεν διαθέτει άλλες δεξαμενές, με αποτέλεσμα όλα τα φώτα να πέφτουν αναπόφευκτα πάνω στον Σπ. Δανέλλη, ο οποίος έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Τα τελευταία όμως 24ωρα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αλλάξει στάση. Πιέσεις που αυξάνονται από την πιθανότητα να κρέμεται από εκείνον η πτώση ή όχι της κυβέρνησης. Ο βουλευτής του Ποταμιού είχε εκφράσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο την άποψη πως από τη στιγμή που μία ψήφος εμπιστοσύνης συνδέεται με το Μακεδονικό, είναι θέμα αρχών για εκείνον να την υπερψηφίσει. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αλλεπάλληλες επαφές με τον κ. Θεοδωράκη, χωρίς αυτήν την ώρα να είναι βέβαιο τι θα πράξει ο βουλευτής εάν ο κ. Τσίπρας ζητήσει εμπιστοσύνη από την Εθνική Αντιπροσωπεία. Η μόνη περίπτωση να φύγει αυτό το βάρος από τις πλάτες του κ. Δανέλλη, είναι εάν ο ίδιος ο κ. Καμμένος αποφασίσει, όπως δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς την Παρασκευή μέσω Τwitter, πως Πρέσπες και ψήφος εμπιστοσύνης είναι δύο διαφορετικά πράγματα και μαζί με την κ. Τσαρουχά στηρίξουν τελικά την κυβέρνηση. Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς πως η κυβέρνηση περνά με βεβαιότητα την συμφωνία των Πρεσπών με μίνιμουμ 153 βουλευτές.

Αντιθέτως, σε μία πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης, αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται από 150 έως ιδανικά 153 βουλευτές, καθιστώντας επισφαλές το αποτέλεσμα.

Στην καθημερινή επίσης υπάρχουν τρεις ακόμα ενδιαφέρουσες πολιτικές αναλύσεις, η κάθε μια εκ των οποίων δίνει τη δική της οπτική στα όσα συμβαίνουν.

Ο Πάσχος Μανδραβέλης  γράφει “Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης”

Σαν πολύ σίγουρος δεν ήταν ο κ. Πάνος Καμμένος όταν είπε (δύο φορές μάλιστα) στη συνέντευξη Τύπου ότι θα υπάρξουν νομοσχέδια της κυβέρνησης που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα υπερψηφίσουν; Όχι σε ό,τι αφορά την πρόθεση στήριξης μελλοντικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, αν και με τον πρώην υπουργό ποτέ δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος αν αυτά που λέει θα τα εφαρμόσει κιόλας· οι «παραιτήσεις» του έχουν γίνει ανέκδοτο στην πολιτική πιάτσα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η σιγουριά του ότι θα υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δική του αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία θα κατεβάζει νομοσχέδια τα οποία ο ίδιος μπορεί να υπερψηφίζει.

Η σιγουριά του αυτή δείχνει ότι όταν αφού τα είπαν με τον πρωθυπουργό μάλλον εκτίμησαν ότι τα «κουκιά βγαίνουν» και η κυβέρνηση δεν θα πέσει. Η δική του «ηρωική έξοδος» είναι για το θεαθήναι των ψηφοφόρων του 2019. Και η πίτα της εμπιστοσύνης ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος από εθνική υπερηφάνεια…

Έτσι τα υπολογίζουν, ξεχνώντας βέβαια ότι ο νόμος του Μέρφι -«αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει»- λειτουργεί στο μέγιστο όταν οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε αποδρομή, για τον απλό λόγο ότι τα περιθώρια αντίδρασης στη «στραβή» μειώνονται δραματικά. Είναι λιγότεροι όσοι την πιστεύουν κι ακόμη πιο λίγοι εκείνοι που την στηρίζουν, ακόμη κι αν την πιστεύουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η ανακίνηση του Μακεδονικού και η συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε με την εκτίμηση περί «αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού», η οποία έγινε, αλλά όχι στην κατεύθυνση που ήλπιζε το Μαξίμου. Τα «φαινόμενα ρευστοποίησης πολιτικών δυνάμεων», που προέβλεψε ο κ. Νίκος Βούτσης (22.9.2018), υπάρχουν, αλλά με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος του Μέρφι: αντί της ΝΔ ρευστοποιείται ο κυβερνητικός εταίρος.

Το πρόβλημα είναι πως ο νόμος του Μέρφι δεν λειτουργεί ενισχυμένα μόνο για τις κυβερνήσεις σε αποδρομή, αλλά και για χώρες στις οποίες όλες οι δομές «λειτουργούν στα κόκκινα». Η οικονομία είναι σε πορεία εκτροχιασμού και μια πυρκαγιά που ξεκινά από το Νταού Πεντέλης μπορεί να σκοτώσει εκατό ανθρώπους στο Μάτι. Και επειδή «ό,τι μπορεί να πάει στραβά στην Ελλάδα, θα πάει» χρειάζεται μια κυβέρνηση με μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης απ’ ότι αυτή που έχουμε…

Στην δική του ανάλυση για το «βολικό» διαζύγιο και για τους δύο ο Σταύρος Παπαντωνίου αναφέρει:

Μπορεί από την σημερινή εξέλιξη, που μοιάζει με σύγκρουση κορυφής και «ανατροπή δεδομένων», να είναι τελικά ευχαριστημένοι και οι δύο εταίροι; Τα δεδομένα δείχνουν πως ναι. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επέλεξαν να χωρίσουν τους δρόμους τους έπειτα από 4 χρόνια κοινής πορείας με έναν τρόπο που αυτή την στιγμή δείχνει να βολεύει τους σχεδιασμούς και των δύο πλευρών. Ο μεν πρωθυπουργός, που εντός των επόμενων ημερών έχει μπροστά του δύο πολύ κρίσιμες διαδικασίες, την ψήφο εμπιστοσύνης και την συμφωνία των Πρεσπών, παίρνει την απαραίτητη χείρα βοηθείας από στελέχη των ΑΝΕΛ. Ειδικά για την ψήφο εμπιστοσύνης, που έρχεται άμεσα, την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας χρειάζεται οπωσδήποτε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να συνεχιστεί ο κυβερνητικός βίος. Και θα τους έχει.

Φάνηκε από την αποστροφή του Πάνου Καμμένου όταν είπε πως «εγώ, η κ. Κόλλια Τσαρουχά και ο κ. Κατσίκης θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση» που σημαίνει πως ήδη ο πρωθυπουργός μπορεί να μετρά στην δική του κυβερνητική πλειοψηφία τους υπόλοιπους 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ:  την κ. Κουντουρά, τον κ. Κοκκαλη – στους οποίους σημειωτέον επιτέθηκε ο κ. Καμμένος – που μαζί με τον κ. Παπαχριστόπουλο και τον κ. Ζουράρι, ανεβάζουν τον αριθμό των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο 149, με το Μαξίμου να αναζητά μόλις δύο ακόμα βουλευτές, εκ των οποίων η μία είναι βέβαιο πως θα είναι η κ. Παπακώστα. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει μετά από αυτή την εξέλιξη να ξεδιπλώσει πλέον «πιο καθαρά» και το κεντρικό του αφήγημα περί «κεντροαριστεράς», αποδευσμευμένος από έναν αμιγώς δεξιό εταίρο.

Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας αντλεί από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ τους απαραίτητους βουλευτές, το διαζύγιο δείχνει όχι μόνο να βολεύει, αλλά να αποτελεί «οξυγόνο» και για τον κ. Καμμένο. Σε ένα χρονικό σημείο, όπου το φάσμα να βρεθούν οι ΑΝΕΛ εκτός Βουλής είναι πιο ορατό από ποτέ, ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσει, όπως ήδη το έκανε, να πάει σε εκλογές, έχοντας το επιχείρημα πως άφησε την «καρέκλα» για το ονοματολογικό. Η περαιτέρω συμπόρευση του κ. Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο πως δεν είχε να του προσφέρει απολύτως τίποτα, αντίθετα θα εξαέρωνε οριστικά το κόμμα του. Πλέον, αποχωρώντας έχει την ευχέρεια να «ανεβάσει τους τόνους» προσπαθώντας να επαναπατρίσει ψήφους, αφού «αποδεσμεύτηκε από την κυβέρνηση των Πρεσπών» και να συνδεθεί εκ νέου με ένα κοινό, που από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ήρθε η συμφωνία των Πρεσπών, αποχώρησε μαζικά από το κόμμα του.

Συνεπώς με το διαζύγιο, που φαινομενικά μοιάζει με σύγκρουση, ουσιαστικά οι δυο κυβερνητικού εταίροι, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, εξυπηρετούν αμφότεροι τις πολιτικές επιδιώξεις τους.

Το γεγονός άλλωστε πως ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας, ανέφερε πως καταψηφίζει μόνο τις Πρέσπες και στο μέλλον, σε άλλα νομοσχέδια ενδεχομένως να αθροιστεί και πάλι με την πλειοψηφία, επαληθεύει την λαική ρήση: μαζί μπορεί να μην κάνανε άλλο, αλλά και χώρια δεν μπορούνε.

Τέλος η Αριστοτελία Πελώνη εξηγεί γιατί “O,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο…”

Η καλή μέρα απ΄το πρωί φαίνεται… Η έπαρση σημαίας στο πρωινό tweet του συγκυβερνήτη οριοθέτησε εξαρχής το σκηνοθετικό και αφηγηματικό ύφος. Αυτό συμπληρώθηκε με την Θεία Κοινωνία στη Μητρόπολη και ολοκληρώθηκε με τον απολογισμό του θεάρεστου έργου του συγκυβερνώντος κόμματος σε μελοδραματικούς τόνους που συνοδεύτηκαν από προφητείες για τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η «έντιμη» και «ειλικρινής» συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων φτάνει στο τέλος της, σχεδόν όπως άρχισε: Εντελώς θεατρικά, αλλά όχι το ίδιο θριαμβευτικά. Ό,τι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο. Και η πίκρα του αρχηγού των ΑΝΕΛ δεν κρυβόταν. Αποχωρεί από την κυβέρνηση με όσους ακολουθήσουν, αφού είναι προφανές ότι δεν ελέγχει πλέον τα στελέχη του, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν την καταψηφίζει γενικώς και αορίστως (!), δεν δέχεται καμία πτυχή των Πρεσπών, εμμένοντας στην αρχική μαξιμαλιστική θέση περί μη συμπερίληψης του όρου Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ, σπεύδοντας να τονίσει ότι η ΝΔ δέχεται το «Βόρεια Μακεδονία» και άρα δεν έχει αρκετά σκληρή θέση.

Οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος  απεφάνθησαν με στόμφο ότι επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι της συγκυβέρνησης. Πλην ενός: της παρουσίας των ΑΝΕΛ – ή ό,τι απέμεινε απ΄αυτούς-  στην επόμενη Βουλή. Οι υπόλοιποι, προφανώς θα διαγραφούν, όπως προανήγγειλε ο αρχηγός τους, καθώς θα προτιμήσουν το «ναι» στις Πρέσπες με αντάλλαγμα την ασφάλεια της εκλογικής λίστας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ομολογουμένως κωμικοτραγικό το «ήρθε η ώρα να σπάσουμε την καρέκλα»…Και ποια είναι ακριβώς ή σύνδεση  ανάμεσα στις αιχμές για το ταξίδι δύο στελεχών των ΑΝΕΛ στην Κίνα ότι έχουν «πουληθεί» στον εχθρό (είναι ο Τσίπρας ο εχθρός;) με την αποστροφή ότι «πονάμε την κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από τα Μνημόνια;». Η ίδια με τη σύνδεση των «προθύμων»  που θα στηρίξουν μια κυβερνητική πλειοψηφία ο καθένας με τα δικά του κίνητρα.

Όσο θλιβερό κι αν είναι το θέαμα, ίσως να μην είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει στη Βουλή κατά την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Η ειρωνεία είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μοιάζει εξίσου εύθραυστη και όσο και…πυρίκαυστος. Όσοι θεωρούσαν αλλοπρόσαλλη τη μέχρι σήμερα συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, θα πρέπει να βρουν καινούριο νόημα στις λέξεις για τη νέα πλειοψηφία που ενδεχομένως διαμορφωθεί (σκηνές από τα προσεχώς απόψε στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση στήριξης στη Συμφωνία των Πρεσπών).

«Οι ΑΝΕΛ είναι Λερναία Ύδρα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Καμμένος. Μένει να φανεί στην κάλπη. Για την ώρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι το  κυβερνητικό αφήγημα μένει πιστό σε δράκους και άλλα παραμύθια.

To in.gr με κεντρικό άρθρο γράφει για τη “ζωή μετά τον Καμμένο με προσκλητήριο Τσίπρα στα «ρετάλια» της Κεντροαριστεράς”, σημειώνοντας τα εξής:

Οι τακτικισμοί κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες έτσι ώστε να διαμορφωθεί –κατά το Μαξίμου- «μια ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων που θα αντισταθεί στην εξάπλωση της ακροδεξιάς»

Μετά τα «ρετάλια» του Πάνου Καμμένου που στηρίζουν την κυβέρνηση – κουρελού, σειρά παίρνουν και τα «ρετάλια» της Κεντροαριστεράς σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανοίγματος που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι τακτικισμοί κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες έτσι ώστε να διαμορφωθεί –κατά το Μαξίμου- «μια ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων που θα αντισταθεί στην εξάπλωση της ακροδεξιάς».

Αυτό είναι το μήνυμα που θα εκπέμπουν από εδώ και στο εξής τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός, κάτι που έκανε άλλωστε και το βράδυ της Κυριακής στην εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα πανηγυρίζει για την εν λόγω εκδήλωση εκτιμώντας ότι είναι η απαρχή μιας γενικότερης στροφής της Κεντροαριστεράς προς το κόμμα ώστε να επιτευχθεί το «μέτωπο κατά της ΝΔ».

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι με την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση αίρεται το επιχείρημα που είχαν ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι για να μην συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μετεκλογικά κι όποτε τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα.

Το παιχνίδι με τον Καμμένο;

Ωστόσο, πώς να εξηγήσουν το απίστευτο πολιτικό παιχνίδι που παίζουν με ιδιαίτερο κυνισμό τις τελευταίες ημέρες; Πώς να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζεται στους βουλευτές που ο Πάνος Καμμένος άφησε να ψηφίσουν και δεν τους διαγράφει μάλιστα από τους ΑΝΕΛ για να μη χάσει τον μαγικό αριθμό «5» που χρειάζεται για να είναι πολιτικός αρχηγός;

Και πώς η Φώφη Γεννηματά ή ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έμπαιναν στο διάλογο για μια συμμαχία των «προοδευτικών δυνάμεων» όταν και οι δύο γνωρίζουν ότι παίχτηκε ένα πολύ βρόμικο παιχνίδι προκειμένου να διατηρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία;

Τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το Ποτάμι έχουν ξεκαθαρίσει ότι μόνος δρόμος για τον Τσίπρα είναι οι εκλογές και τις ζητούν με κάθε ευκαιρία. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ασκούνται ευρύτερες πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν κατ’ αρχήν συμμαχίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και μετά τις εθνικές εκλογές να γίνει συζήτηση και για ευρύτερη συνεργασία απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Κεντροαριστερά τονίζουν ότι θα ήταν πολιτική αυτοκτονία στην παρούσα φάση έστω και να συζητήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα για ευρύτερες συμμαχίες. Επισημαίνουν ότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση οι βουλευτές και τα στελέχη από ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι να γίνουν οι «ρεπατζήδες» του Πάνου Καμμένου και να αντικαταστήσουν την «αριστεροδεξιά» συμμαχία με κάτι διαφορετικό.

Και λένε με νόημα: «Αν ήθελε ο κ. Τσίπρας θα έκανε προοδευτικές συμμαχίες το 2015. Είχε την ευκαιρία δύο φορές να το κάνει αλλά επέλεξε τον ακροδεξιό Καμμένο προκειμένου να συγκροτήσει δύο φορές κυβέρνηση μετά από εκλογές. Και μάλιστα να διατηρεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ παρά τα όσα τραγικά ή κωμικά έχουν συμβεί με τις ομοφοβικές δηλώσεις του Καμμένου, τις «δουλίτσες» με τα εξοπλιστικά, τις θεωρίες συνωμοσίας που κατά καιρούς ανακάλυπτε, τις αήθεις επιθέσεις κατά στελεχών της Κεντροαριστεράς».

Βεβαίως, η επίσημη θέση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς δεν εμποδίζει στελέχη που προέρχονται από αυτόν το χώρο να επιδιώκουν να γεμίσουν τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι ΑΝΕΛ. Να μετατραπούν σε… υλικά από την κατεδάφιση προκειμένου να φτιάξει ο Αλέξης Τσίπρας ένα νέο πολιτικό σχηματισμό στον οποίο ο ίδιος θα ηγείται.

Αλλωστε, βασικός στόχος του Μαξίμου είναι να διαλύσει τα μικρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς έτσι ώστε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μοναδικό ισχυρό κόμμα που «υποχρεωτικά» οι υπόλοιποι θα γινουν τα δεκανίκια του προκειμένου να συγκροτηθεί ο πόλος κατά της Δεξιάς.

Το προσκλητήριο Τσίπρα
Οι αναφορές του πρωθυπουργού στη χθεσινή ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής (κι ενώ απ’ έξω έκαναν προληπτικές προσαγωγές διαδηλωτών) έχουν ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί αυτοί που πήγαν στην εκδήλωση να μην έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος (Μπίστης, Σταθόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Δανέλλης αλλά και… Κουίκ που έγινε αίφνης Τσιπρικός) όμως ο στόχος του Τσίπρα είναι σίγουρα η πίεση που θα ασκηθεί σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι.

«Ολες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο….που ασκούμε κριτική για την αποτυχία και τις κοινωνικές συνέπειες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου…Όσοι και όσες θέλουμε να ξαναχτίσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση στη βάση ενός νέου, βιώσιμου κοινωνικού και περιβαλλοντικού συμβολαίου. Έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη», είπε ο Τσίπρας και χρησιμοποίησε και μια φράση που θα χρησιμοποιεί πιο συχνά: «Εχει παρέλθει προ πολλού η πολυτέλεια της βολικής για κάποιους σιωπής».

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει αρχικά να προχωρήσει σε ευρύτερες συμμαχίες στην Αυτοδιοίκηση που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεβάζει επίσημα υποψήφιους αλλά στηρίζει υπογείως ώστε να εμφανίζεται ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο που θα κερδίσει τους δεξιούς υποψήφιους.

Στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και στη συνεδρίαση για τη συμφωνία των Πρεσπών λένε οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ξανά προσκλητήριο στις δημοκρατικές δυνάμεις τονίζοντάς τους την ανάγκη να αποσοβηθεί η επάνοδος της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας. Μιας ΝΔ που ο ΣΥΡΙΖΑ θα την ταυτίζει συνεχώς με περιπτώσεις όπως ο Σαλβίνι ή ο Ορμπαν θέλοντας να αναδείξει τις διαφορές με τον προοδευτικό χώρο του ο οποίος αυτός θέλει να ηγηθεί.

Διαγράφοντας βεβαίως με περισσή ευκολία την τετραετή διακυβέρνηση της χώρας, την φαρσοκωμωδία που στήθηκε με τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου.

Το ΒΗΜΑ και ο Άγγελος Κωβαίος επισημαίνει ότι Τσίπρας-Καμμένος είναι  “Δέσμιοι των εκβιασμών τους” και αναφέρει:

Από την έκβαση των εκατέρωθεν εκβιασμών μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου εξαρτώνται πλέον η τύχη της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική τάξη και, εν πολλοίς, η ομαλή πορεία της χώρας προς τις εκλογές.

Στο φόντο των πρωτοφανών μεθοδεύσεων και των αθέμιτων πρακτικών, δεσπόζουν οι προσωπικές αγωνίες και αδυναμίες μεμονωμένων βουλευτών, οι οποίοι άβουλοι και εξαρτώμενοι από τους δύο συγκυβερνώντες, άγονται και φέρονται, προσπαθώντας να διαπραγματευτούν τους όρους της πολιτικής τους επιβίωσης.

Στο οριακό σημείο όπου έχει φτάσει το παιχνίδι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές πού σταματούν η πολιτική μπλόφα και η σκηνοθεσία και πού αρχίζει η αληθινή συζήτηση.

Από τα μέσα της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός με μία από τις γνωστές, ασυνήθιστες και οριακά αθέμιτες επιλογές του, επιχείρησε να εκβιάσει ανοιχτά τον κυβερνητικό του εταίρο.

Η πρόκληση με τους 151

Δηλώνοντας βέβαιος ότι διαθέτει στήριξη 151 βουλευτών στη Βουλή, ανακοίνωσε μέσω μιας τηλεοπτικής συνέντευξης ότι αν από τη συζήτησή του με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ προκύψει ότι αυτός αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, θα κινήσει τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ηταν μιας σαφής πρόκληση προς τον μέχρι πρότινος πιστό συνοδοιπόρο του, προς τον οποίο θέλησε να διαμηνύσει ότι στην ουσία τού έχει «κλέψει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κατά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, εφόσον από αυτή τη διαδικασία εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, στη συνέχεια θα φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι και η τελευταία αποστολή της κυβέρνησής του.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε έναν διπλό εκβιασμό. Μέσω της απειλής της ψήφου εμπιστοσύνης προς τον Πάνο Καμμένο και μέσω της συνακόλουθης διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών προς τους μεμονωμένους δηλωμένους υποστηρικτές της και κυρίως προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Μαυρωτά.

Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα, το πολιτικό αλαλούμ της χώρας ξεδιπλώνεται καθημερινώς και αναλόγως των διαθέσεων ή των πιέσεων τις οποίες υφίστανται οι πολλαπλώς αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές.

Το σάλτο μορτάλε Καμμένου

Εχοντας περιέλθει πλέον σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, ο υπουργός Αμυνας επιχειρεί αλλεπάλληλους, αδέξιους και απεγνωσμένους, ελιγμούς. Πιθανώς όμως και να αποδειχθούν βολικοί, εφόσον στόχος του κ. Τσίπρα είναι η παραμονή στην κυβέρνηση και η ψήφιση της συμφωνίας για την πΓΔΜ.

Αντιμετωπίζοντας λίγο-πολύ την περιφρόνηση και των βουλευτών του, ο κ. Καμμένος απέτυχε την Παρασκευή να αποσπάσει τη συμφωνία τους για παραίτηση όσων έχουν κυβερνητικές θέσεις και άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Οταν συνάντησε την άρνησή τους, με την εξαίρεση των δύο πιστών του, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και Κώστα Κατσίκη, έσπευσε να ανακοινώσει μέσω Twitter ότι σχεδόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική συνεργασία.

Οπως έγραψε, με μια σύνταξη που δικαιολογεί την απορία ως προς το τι ακριβώς εννοεί: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον Πρωθυπουργό».

Νωρίτερα είχε δηλώσει: «Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει εγώ πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση». Παρά ταύτα, την προηγούμενη ημέρα στο Πεντάγωνο αποχαιρετούσε την ηγεσία των ΕΔ.

Σε αυτό το περιβάλλον και με επίφαση την εκκρεμότητα της διαδικασίας στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, ο Πάνος Καμμένος ανέβαλε τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η οποία είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής.

Και δεδομένου ότι εκκρεμεί η εξ αναβολής συνεδρίαση της Επιτροπής για τα εξοπλιστικά τη Δευτέρα, για την τροπολογία των αντισταθμιστικών των F-16, εκτιμάται ότι τουλάχιστον έως τότε ο υπουργός Αμυνας θα βρίσκεται στη θέση του.

Τι θα κάνει ο Τσίπρας

Το παιχνίδι πλέον βρίσκεται και πάλι στο γήπεδο του κ. Τσίπρα – αν και από την ανάρτηση του Πάνου Καμμένου της Παρασκευής ορισμένοι συμπεραίνουν ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα του συναινετικού διαζυγίου.

Το ζήτημα που εκκρεμεί είναι αν ο κ. Τσίπρας θα κινήσει ούτως ή άλλως τις επόμενες ημέρες τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Υψηλόβαθμη κοινοβουλευτική πηγή ανέφερε πάντως την Παρασκευή το μεσημέρι ότι η ενεργοποίηση της διαδικασίας αυτής ήταν συνάρτηση του αν ο κ. Καμμένος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του ή όχι.

Αφότου ο υπουργός Αμυνας «απάντησε» στον Πρωθυπουργό μέσω Twitter ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης, φάνηκε ότι ζητεί απλώς να αποσυνδεθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την τύχη της κυβέρνησης – και τη δική του. Κατά την ανάλυση αυτή και κατά τα όσα μεταδίδουν κάποιες πηγές κοντά στους ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος επιχειρεί να διαμηνύσει ότι δεν θα άρει εν τέλει την εμπιστοσύνη του, αλλά ότι επιμένει στην απομάκρυνση των υπουργών του από την κυβέρνηση και ενδεχομένως υπό αυτούς τους όρους ότι αποδέχεται την ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών του.

Το θέμα είναι αν ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί αυτή την εκδοχή και δεν θα προχωρήσει ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Ομως κάτι τέτοιο προσκρούει στα «αιτήματα» άλλων υπό διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων. Οπως του Ποταμιού, όπου οι διαφωνούντες με τον Σταύρο Θεοδωράκη για το θέμα της πΓΔΜ επιμένουν πρώτα να υπάρξει η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης και να ακολουθήσει η ψηφοφορία της συμφωνίας.

Ολα αυτά καλείται πλέον να συγκεράσει ο κ. Τσίπρας και κατά την κυρίαρχη εκτίμηση, η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα είναι αναπόφευκτη.

Αλαλούμ και παζάρια με βουλευτές

Παρά ταύτα, το κύρος της κυβέρνησης έχει πληγεί για μια ακόμη φορά βαριά. Δεν φαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη παράμετρος προβληματίζει ιδιαιτέρως τον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα. Εξ ου και ο χωρισμός τους αποδεικνύεται μέχρι στιγμής πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα από ό,τι ο πολιτικός τους γάμος και ο χρόνος παραμονής τους στην εξουσία απροσδιόριστος.

Το πολιτικό παζάρι του παρασκηνίου και η διακίνηση πάσης φύσεως πληροφορίας, φήμης και εικασίας έχουν, ούτως ή άλλως, διαμορφώσει ένα βαρύ και τοξικό πολιτικό περιβάλλον. Βουλευτές οι οποίοι παραμένουν σε κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση (Σπ. Δανέλλης), άλλοι της συμπολίτευσης αρνούνται να ακολουθήσουν τις εντολές του αρχηγού τους (σχεδόν σύσσωμοι οι ΑΝΕΛ), άλλοι μιλούν για διπλά παζάρια και συζητήσεις βουλευτών, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ, και έπεται συνέχεια.

Τα ΝΕΑ στο δικό του ρεπορτάζ “Τι θα γίνει με την κυβέρνηση μετά τη φαρσοκωμωδία Τσίπρα – Καμμένου” αναφέρει:

Τα όσα έγιναν χθες ήταν απλά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού χωρισμού δύο εταίρων που κρατήθηκαν αγκαλιασμένοι για τέσσερα χρόνια. Και που μπορεί να φαίνεται ότι… χώρισαν τα τσανάκια τους, αλλά επί της ουσίας είναι σφιχταγκαλιασμένοι

Η αρχή του τέλους της κυβέρνηση σήμανε χθες μετά το σκηνοθετημένο διαζύγιο μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Ακόμη κι αν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, που θεωρεί σίγουρη, έμπειροι κοινοβουλευτικοί λένε ότι πολύ δύσκολα ο πρωθυπουργός θα φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο και οι κάλπες τον Μάιο έρχονται όλο και πιο κοντά.

Τα όσα έγιναν χθες ήταν απλά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού χωρισμού δύο εταίρων που κρατήθηκαν αγκαλιασμένοι για τέσσερα χρόνια. Και που μπορεί να φαίνεται ότι… χώρισαν τα τσανάκια τους, αλλά επί της ουσίας είναι σφιχταγκαλιασμένοι. Η συμφωνία που έγινε ήταν απλή: Ο Τσίπρας να παραμείνει πρωθυπουργός και ο Καμμένος να παραμείνει αρχηγός κόμματος χωρίς να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια».

Το κόλπο ήταν απλό. Διαγράφει δύο (Κουντουρά, Κόκκαλη) αν στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά δεν διαγράφει άλλους δύο (Παπαχριστόπουλο, Ζουράρι) που θα κάνουν ακριβώς το ίδιο με τη δικαιολογία ότι δεν αντάλλαξαν υπουργική καρέκλα. Ετσι ο Τσίπρας βρίσκει τους 151 και ο Καμμένος διατηρεί την πεντάδα που τον κάνει αρχηγό κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ποιοι πάνε μαζί

Τα δεδομένα έχουν ως εξής σύμφωνα με τα «ΝΕΑ»: Η πρόθεση του Καμμένου να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αναδιαμόρφωνε μέχρι αργά χθες το νέο πλήρωμα ή τους οριστικούς πρόθυμους βουλευτές που θα βάλουν πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα. Με δεδομένους τους 145 συριζαίους βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου, και χθες αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, έκανε ασκήσεις επί χάρτου για το ποιοι θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου του ότι από την Παρασκευή διέρρεε πως τελικά ο Καμμένος θα καταψήφιζε την κυβέρνηση αφού πρώτα αποχωρούσε από αυτήν – όπως κι έγινε. Από κει και πέρα η συζήτηση είχε μετακινηθεί στο γήπεδο των άλλων κομμάτων, για την ακρίβεια στο ποιοι από τους ΑΝΕΛ δεν θα πάνε με τη γραμμή του αρχηγού τους, κάτι που ουσιαστικά παραδέχθηκε ο ίδιος ο Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου του.

Ολα δείχνουν ότι εδώ υπάρχουν τέσσερα ονόματα που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που από την αρχή είχε πει πως θα ψήφιζε και τη συμφωνία των Πρεσπών και την κυβέρνηση, κάτι που δεν άλλαξε τις προηγούμενες ημέρες. Η Ελενα Κουντουρά επίσης, που δεν είχε μέχρι τώρα αποκαλύψει τα χαρτιά της και απλώς επαναλάμβανε πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση – κάτι που πλέον γέρνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς εκλόγιμη θέση στο νέο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο Κώστας Ζουράρις που είχε πει εδώ και καιρό πως δεν θα έριχνε ποτέ μια «αριστερή κυβέρνηση», παρότι τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Χθες το επιβεβαίωσε και μάλιστα είπε πως, παρότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, δεν θα ψηφίσει την εν λόγω συμφωνία. Ο Βασίλης Κόκκαλης επίσης ανήκει στους πρόθυμους της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας – και η ρήξη του με τον Καμμένο έγινε μόλις πρόσφατα.

Η «ανεξάρτητη» Κατερίνα Παπακώστα, που πληροφορίες τη φέρνουν να αναβαθμίζεται και να γίνεται υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον επικείμενο ανασχηματισμό, επίσης στηρίζει την κυβέρνηση. Τέλος, ο Σπύρος Δανέλλης από Το Ποτάμι, σταθερός υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών, μέχρι χθες φερόταν ως η χρήσιμη ψήφος για τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Πάντως ο Γιάννης Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων, όπως είχε πει, αν ερχόταν πρώτα η ψήφος εμπιστοσύνης συνδεόμενη με τη συμφωνία, δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης και τελικά δεν καταγράφεται στις 151.

Σε ανοικτή γραμμή

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», τις τελευταίες 72 ώρες υπήρξαν αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το κύριο ζήτημα ήταν ο τρόπος του διαζυγίου και βέβαια η επόμενη μέρα για το κόμμα Καμμένου, καθώς ο ίδιος ζήτησε να βρεθούν εκτός κυβέρνησης και να μη συμπεριληφθούν ενδεχομένως στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη και βουλευτές των ΑΝΕΛ. Το αίτημα αυτό του Καμμένου δεν έγινε δεκτό από τον Τσίπρα που είχε ήδη αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το απόγευμα του Σαββάτου. Από τότε ήταν βέβαιοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα στήριζε την κυβέρνηση και θα πορευόταν με όσους τον ακολουθούσαν, ξεκινώντας αγώνα πολιτικής επιβίωσης του κόμματός του.

Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και με κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.ά. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και δεν υπήρξε ουδεμία αμφιβολία για την επόμενη κίνηση. «Πάμε για ψήφο εμπιστοσύνης» ήταν το μήνυμα και απλά ανέμεναν να γίνει η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου και να ακολουθήσει η δήλωση του Πρωθυπουργού για να σημάνει η αντίστροφη μέτρηση.

Οι κάλπες
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, αν και εκτιμάται πως είναι «κλειδωμένη» η πλειοψηφία των 151 για να συνεχίσει ο Πρωθυπουργός και επίσης πως θα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Τσίπρας εμφανιζόταν ήρεμος για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 και ως εκ τούτου προχωρεί στον οδικό χάρτη που είχε χαραχθεί από την αρχή της εβδομάδας και ουσιαστικά προβλήθηκε και στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, ακόμα και ως υπόθεση εργασίας, υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν συντεταγμένα σε εκλογές που θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, με βάση τα όσα συζητήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Επίσης, κυρίαρχη άποψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση, εάν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, έως τον Οκτώβριο, αν και επιτελικά στελέχη προκρίνουν τον Μάιο.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος κάνει λόγο για “Το πιο στημένο διαζύγιο στην πολιτική” και αναφέρει:

Με «παρδαλή» πλειοψηφία γαντζώνεται ο Τσίπρας στο Μαξίμου – Χωρίς προηγούμενο η μακιαβελικού τύπου σκηνοθεσία του πρωθυπουργού – Διαλύει τρία κόμματα για να κρατήσει την καρέκλα και να ικανοποιήσει τους ξένους για την Συμφωνία των Πρεσπών
Με ένα εικονικό διαζύγιο, το οποίο αποτελεί «στάχτη στα μάτια» της κοινής γνώμης και συνιστά τεράστια κοροϊδία στις εθνικές αλλά και δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών, επιχειρούν να κερδίσουν κι άλλο χρόνο παραμονής στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Υπό τη σκηνοθετική επινόηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει καταστήσει απόλυτο «υποχείριό» του τον Πάνο Καμμένο, η πολιτική ζωή της χώρας μετατρέπεται σε ένα άνευ προηγουμένου θέατρο του παραλόγου, στο οποίο έχουν δοθεί ρόλοι κομπάρσων σε «γυρολόγους» βουλευτές που εξελέγησαν με πέντε διαφορετικά κόμματα και εμφανίζονται έτοιμοι να συγκροτήσουν την πιο… παρδαλή πλειοψηφία στα πολιτικά χρονικά.

Με πρωτοφανή αμοραλισμό μακιαβελικού τύπου, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου, επιδιώκοντας να αποσπάσει με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή δύο πλειοψηφίες – «κουρελού» που θα του επιτρέψουν από τη μια να συνεχίσει να απολαμβάνει ο ίδιος και οι άνθρωποι του τους καρπούς από τη νομή της εξουσίας και από την άλλη να γίνει αρεστός στον διεθνή παράγοντα υιοθετώντας τη διαβόητη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι δύο επιδιώξεις που, κατά γενική ομολογία βρίσκονται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη βούληση του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του τόσο με τις παραχωρήσεις προς τα Σκόπια όσο και με την παραμονή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Πώς θα αντιδράσει η αντιπολίτευση

Ούτε στις πιο ανώμαλες πολιτικές περιόδους, η πολιτική ζωή της Ελλάδας δεν είχε ζήσει το φαινόμενα, όπως ο… δανεισμός βουλευτών για να επιβεβαιωθεί η δήθεν εμπιστοσύνη της Βουλής σε μια κυβέρνηση χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση ή ο ωμός εκβιασμός της διάλυσης των κοινοβουλευτικών τους ομάδων με τον οποίο έρχονται αντιμέτωπα τουλάχιστον τρία κόμματα: οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Με βασικό συνεργό – συμπρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο, αλλά και με τη συνδρομή μιας δράκας βουλευτών, που η προθυμία τους να περάσουν από την αντιπολίτευση στην συμπολίτευση δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνον με την επιθυμία τους να μείνουν λίγους μήνες ακόμη στα βουλευτικά έδρανα, ο κ. Τσίπρας δείχνει διατεθειμένος να κινηθεί πέρα από κάθε όριο κοινοβουλευτικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμεί να συζητηθεί η πρόταση εμπιστοσύνης με διαδικασίες εξπρές και η σχετική ψηφοφορία – στην οποία περιμένει επιπλέον «ναι» από έξι «πρόθυμους» – να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ. Και αμέσως μετά να πάρει σειρά η συζήτηση και η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι υπολογισμοί αυτοί, βεβαίως, γίνονται χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την αντιπολίτευση, αξιωματούχοι της οποίας αναμένεται να αντιδράσουν εντόνως προς δύο κατευθύνσεις:
*Πρώτον, για να εξαντληθούν οι χρόνοι που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, με βάση τα οποία η συζήτηση μπορεί να είναι τριήμερη και άρα η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης να μετατεθεί για την Πέμπτη, και
*Δεύτερον, να έρθουν προ των ευθυνών τους όλοι οι βουλευτές και κυρίως οι «πρόθυμοι» που αλλάζουν στρατόπεδο, αλλά και όλοι όσοι εγκατέλειψαν ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα κόμματά τους για να στηρίξουν την κυβέρνηση, λέγοντας ουσιαστικά «ναι» και στις Πρέσπες.

Η Κυριακή της υποκρισίας για τον… αιχμάλωτο Καμμένο

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, ο οποίος, κατά τα φαινόμενα, έχει αιχμαλωτιστεί από τον μέχρι πρότινος εταίρο του, προσπάθησε να στήσει μια δική του παράσταση από την οποία να φαίνεται πως τάχατες διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών και γι΄ αυτό αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Έτσι, το πρωί της Κυριακής ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από παλαιά έπαρση σημαίας στον… Γράμμο και ακολούθως, πριν μεταβεί στο πρωθυπουργικό γραφείο για να συμφωνήσει τους όρους του εικονικού, όπως αποδεικνύεται, διαζυγίου με τον κ. Τσίπρα, πέρασε από τη Μητρόπολη Αθηνών για να εκκλησιαστεί και να μεταλάβει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Αργότερα και αφού ανακοίνωσε τη δήθεν αποχώρησή του από την κυβέρνηση, αν και ήταν ήδη παραιτημένος από το υπουργείο Άμυνας, πήρε στρατιωτικό ελικόπτερο και πέταξε πάνω από τα Ίμια, υποτίθεται για να καταθέσει στεφάνι… από αέρος. Παρά την υποτιθέμενη συγκίνηση που έδειχνε ότι είχε από το τέλος της παραμονής του στο υπουργείο Άμυνας, από τις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ήταν σαφές η συνεννόηση που είχε κάνει νωρίτερα με τον κ. Τσίπρα, συμφωνώντας να «χωρίσουν» με αμοιβαία οφέλη.

Η συμφωνία τους είναι «λεόντειος», αφού ο κ. Καμμένος εκτός του ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης, δεν μπόρεσε να πείσει τον κ. Τσίπρα να διώξει από τις κυβερνητικές θέσεις τους στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, που είναι βουλευτές, αλλά και οι εξωκοινοβουλευτικοί Τέρενς Κουίκ και Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Εκών άκων, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ υποχρεώθηκε εξάλλου να κάνει τα… στραβά μάτια και να επιτρέψει στους βουλευτές του Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρη να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα για να μπορέσει να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 151 που είναι ο στόχος του.

Σε αντάλλαγμα, ο κ. Τσίπρας θα επιτρέψει στους δύο ΑΝΕΛίτες βουλευτές να μείνουν με… υποσχετική, όπως συμβαίνει στις ποδοσφαιρικές μετεγγραφές, στην τωρινή τους κοινοβουλευτική ομάδα, έτσι ώστε ο Πάνος Καμμένος να μπορεί να λογίζεται ως αρχηγός κόμματος από τον Κανονισμό της Βουλής διαθέτοντας τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό που είναι οι πέντε και ενώ ουσιαστικά έχει μείνει με τρεις: τον εαυτό του, τη Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη.

Οι δύο πλειοψηφίες και η ανασύνθεση σε… έξι Κ.Ο.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικοί υπολογισμοί, η εικαζόμενη πλειοψηφία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα προκύψει με ψήφους βουλευτών που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ (145), τη Νέα Δημοκρατία (η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα), την Ένωση Κεντρώων (Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου) τους ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρη και Θανάση Παπαχριστόπουλο) καθώς και το Ποτάμι (Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος φέρεται να αψηφά την κομματική πειθαρχία που θα θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης).

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, μπορεί να μη χρειαστεί να ψηφίσουν τις «Πρέσπες» που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά (όπως, π.χ., ο υφυπουργός Κόκκαλης), αφού στη θέση τους οι ιθύνοντες του Μαξίμου υπολογίζουν άλλους «πρόθυμους», όπως τους «ποταμίσιους» Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη, αλλά και ενδεχομένως τον εκλεγμένο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Οπότε εφόσον επιβεβαιωθούν οι φήμες που διαχέονται από κυβερνητικούς τότε οι «Πρέσπες» θα προκαλέσουν ανασύνθεση σε έξι από τις οκτώ κοινοβουλευτικές ομάδες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Τέλος το iefimerida.gr στο ρεπορτάζ της αναλύει: “Μετά το διαζύγιο-συμφωνία: Οι 6 πρόθυμοι, τα ανταλλάγματα και ο ανασχηματισμός”

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος πήραν χθες «διαζύγιο», έχοντας όμως, όπως όλα δείχνουν, πλήρως σχεδιάσει την επόμενη ημέρα.

Η αντιπολίτευση εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο για στημένο διαζύγιο, αφού οι χειρισμοί των δύο έως πρόσφατα κυβερνητικών εταίρων αποδεικνύουν ότι η παραίτηση του υπουργού Άμυνας ήταν μάλλον συμβολική και δεν έγινε για να ζημιώσει τα σχέδια του πρωθυπουργού, αλλά, αντίθετα, για να τα ενισχύσει.

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία χωρισμού win-win με την οποία διασώζονται και οι δύο, αφού και ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενα αριστοτεχνικό διαζύγιο που αφήνει κερδισμένους και τους δύο.

Και καθώς οι όροι του διαζυγίου ανακοινώθηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά στα επόμενα βήματα, τα οποία είναι τα εξής τρία: Ψήφος εμπιστοσύνης, «μίνι» ανασχηματισμός, ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκινά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αύριο και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία.

Ειδικά για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Τσίπρας θα έχει (με τις ευλογίες του Πάνου Καμμένου) τέσσερις ψήφους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να συνεχιστεί ο κυβερνητικός βίος: της Έλενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Κώστα Ζουράρι.

Σε αυτούς πρέπει να προσμετρηθεί και ένας «πρόθυμος» βουλευτής από το Ποτάμι: ο Σπύρος Δανέλλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρότι το Ποτάμι έχει δηλώσει την αντίθετη πρόθεση.

Προθυμότερη όλων εμφανίζεται η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία, αφού εξασφάλισε το υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές έχουν ήδη διαπραγματευθεί με τον πρωθυπουργό και έχουν λάβει εγγυήσεις για ανταλλάγματα (διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ ΕΔΩ).

Ανασχηματισμός

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Τυπικά πάντως, ο ανασχηματισμός άρχισε χθες, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης αναλαμβάνει υπουργός Εθνικής Άμυνας. Οι υπόλοιπες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τοποθετούνται μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και πάντως μέχρι τέλη του μήνα.

Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα στον επόμενο ανασχηματισμό να χρησιμοποιεί πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμά του προς την Κεντροαριστερά. Οσο για το ποια πρόσωπα μπορεί να είναι αυτά, η παρουσία των κ. Μπίστη, Ραγκούση, Σαμπατακάκη και άλλων προσώπων που βρέθηκαν κοντά στο περιβάλλον του Κώστα Σημίτη, στη χθεσινή εκδήλωση για τις Πρέσπες στο Μέγαρο Μουσικής, για πολλούς δεν θεωρείται τυχαία.

Με το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να γίνουν και τα… ρουσφέτια σε κάποιους από τους 6 προθύμους που θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες θέλουν την Κατερίνα Παπακώστα να έχει ζητήσει να τοποθετηθεί υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Κώστας Ζουράρις να ανηφορίζει προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος προς το υπουργείο Εργασίας για τη θέση του υφυπουργού που θα αφήσει κενή ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναζήτηση προς το Κέντρο

Σίγουρο είναι, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά το διαζύγιο με τον δεξιό εταίρο του θα στραφεί προς το Κέντρο.

Στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον στελεχών που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές άνοιγμα για συμπόρευση προς τον χώρο των στελεχών του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού, ακόμα και πριν από τις εκλογές.

Παρά τη σταθερή άρνηση της Φώφης Γεννηματά που ζητά άμεσα προσφυγή στις κάλπες, στην Kουμουνδούρου θεωρούν ότι με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ αίρεται το εμπόδιο που επικαλούνταν επισήμως όσοι από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι απέρριπταν τη σύγκλιση με το κυβερνών κόμμα.

Μιλούν για ιστορική ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να συγκροτήσουν πόλο που θα εμποδίσει την εξάπλωση της ακροδεξιάς και στέλνουν μήνυμα συμπόρευσης. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας αυτή τη γραμμή, «όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο (…), που ασκούμε κριτική για την αποτυχία και τις κοινωνικές συνέπειες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου (…), όσοι και όσες θέλουμε να ξαναχτίσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση στη βάση ενός νέου, βιώσιμου κοινωνικού και περιβαλλοντικού συμβολαίου, έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη». Ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα ακόμα, δίνοντας χρονικό ορίζοντα για την προοδευτική συμπόρευση στις εθνικές εκλογές.

«Να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο σε όλα τα επίπεδα», είπε, «στην αυτοδιοίκηση, πάνω στο έδαφος της απλής αναλογικής, που ανοίγει τον δρόμο για πλατιές προοδευτικές πλειοψηφίες. Στις ευρωεκλογές, για να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της Σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στον τόπο μας».

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας χειροκροτήθηκε αρκετές φορές, ενώ το πιο ζεστό χειροκρότημα απέσπασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων Σημίτη, Μιχάλης Σταθόπουλος, όταν υποστήριξε ότι Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ τήρησαν την πιο σωστή στάση σε σχέση με τη συμφωνία.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως αυτή η προσπάθεια γίνεται με όχημα τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπέρ της οποίας ο κ. Τσίπρας πιέζει να τοποθετηθούν κορυφαία στελέχη που χειρίστηκαν το ζήτημα, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Κώστας Σημίτης. Η επιδίωξη αυτή ήταν εμφανής και στα όσα είπε για όσους ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί επ’ αυτού. «Από αυτό το προσκλητήριο δεν μπορεί και δεν δικαιούται να λείψει κανείς», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν θα έχει τη πολυτέλεια να κρυφτεί μπροστά στις ευθύνες της Ιστορίας αφού «έχει παρέλθει προ πολλού η πολυτέλεια της βολικής για κάποιους σιωπής».

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μάλιστα τη στάση των κομμάτων στο Μακεδονικό ως «γραμμή» που χωρίζει τις δυνάμεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου, δείχνοντας να περιμένει δηλώσεις περίπου θετικές από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Καμμένος για Κουντουρά: «Την θέτω από τώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας»