Ακριβώς τέσσερα χρόνια από τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 η συμφωνία για το Μακεδονικό ψηφίζεται στη Βουλή. Και οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι τόσο με την οικονομική κατάσταση όσο και με την απόφαση της κυβέρνησης να λύσει με τον τρόπο αυτό το ονοματολογικό των Σκοπίων

Του Βασίλη Κανέλλη, in.gr

Η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών σημαίνει και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου που για τους περισσότερους βουλευτές και τους εμπλεκόμενους στην πολιτική θα έχει διάρκεια το πολύ τρεις μήνες. Εκτιμούν δηλαδή ότι ο Μάιος θα είναι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες.

Όμως, η διαδικασία που ολοκληρώνεται στη Βουλή εκτιμάται από την κοινωνία ότι θα σημάνει επίσης το τέλος της παρούσας κυβέρνησης καθώς και το πολιτικό τέλος μιας σειράς από στελέχη που την τελευταία τετραετία απασχόλησαν ιδιαίτερα την επικαιρότητα.

Μια ακόμη ειρωνεία της ιστορίας φέρνει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στις 25 Ιανουαρίου, ακριβώς τέσσερα χρόνια από την ημέρα των πρώτων εκλογών του 2015, τότε που ήρθε στην εξουσία η πρώτη φορά αριστερά, μαζί με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. «Σημαδιακή ημέρα μιας και θα σημάνει και το τέλος εποχής αυτής της πολιτικής επιλογής», λένε χαρακτηριστικά έμπειροι κοινοβουλευτικοί.

«Οχι» στη συμφωνία

Οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες, της RASS για το in.gr και της Pulse για τον Σκάι, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία φαίνεται να είναι καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων. Αν και η μάχη της κάλπης θα κριθεί στην καθημερινότητα, στο πόσο η βελτίωση της ζωής των πολιτών είναι πραγματική, εκτιμάται από τους δημοσκόπους ότι οι Πρέσπες θα είναι ένα βασικό θέμα το οποίο θα κρίνει την πολιτική επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες.

Μάλιστα, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία των ερευνών φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα υποστεί συντριπτική ήττα, ακριβώς γιατί το Μακεδονικό είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις απόψεις των πολιτών.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει το ταχύτερο η όλη συζήτηση για τη συμφωνία ώστε να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα με τις συνεχείς συζητήσεις για τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα, με τις κοινοβουλευτικές μάχες αλλά και τα συλλαλητήρια όπου τα δακρυγόνα πέφτουν βροχή.