Λίγο πριν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Αγκυρα επικήρυξε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.-Upd

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικήρυξε κάθε έναν από τους «8» με 700.000 ευρώ.

Οι «8» Τούρκοι (Φωτογραφία: Anadolu)Οι «8» Τούρκοι (Φωτογραφία: Anadolu)

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει, μετά την εξέλιξη αυτή, εάν ο Ερντογάν θα ξαναθέσει το θέμα δημόσια και απαιτητικά, όπως το έκανε πριν από έναν χρόνο στην Αθήνα και «τίναξε στον αέρα» την εδώ επίσκεψή του.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα μιλήσουν επίσης για τους φυγόδικους Τούρκους στρατιωτικούς στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, παρότι είχαν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσω πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά σίγουρη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να αντιστρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει», είχε σχολιάσει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς στη Hurriyet.

ΝΔ: Η Άγκυρα υπονομεύει προκλητικά την επίσκεψη Τσίπρα

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ.Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την είδηση ότι η Άγκυρα επικήρυξε τους 8 στρατιωτικούς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά το μπαράζ των χθεσινών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας και τις άκρως προβληματικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, η Άγκυρα πριν λίγο προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση που υπονομεύει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει.

Επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελεσίδικες αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης που τους έχει χορηγήσει άσυλο.

Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε πολύ γρήγορα. Η επίσκεψη αυτή είναι, από ελληνικής πλευράς, κακά προετοιμασμένη και μόνο κακούς οιωνούς φέρνει για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια εθνική ευθύνη».