Του Γρηγόρη Κουνναμά

 Σε ένα από τα πολλά ταξίδια μου στην Κύπρο ,συναντώ στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου Αθηνών, ένα ανδρόγυνο περίπου στην ηλικία μου. Πιάνουμε την κουβέντα και με μεγάλη χαρά μαθαίνω ότι είναι από ένα διπλανό χωριό από το δικό μου, στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Στην συζήτηση επάνω, ερωτώ τον σκοπό της επίσκεψής τους στην Κύπρο και εκεί παθαίνω κυριολεκτικά σοκ. Μου αποκαλύπτουν ότι, ο μοναδικός λόγος της επίσκεψης τους είναι η διαπραγμάτευση με την επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα ,για την πώληση της περιουσίας τους. Απογοητεύομαι και προσπαθώ να τους μεταπείσω. Η συζήτηση διαρκεί περίπου 45 λεπτά, αλλά τίποτε. Είχαν πάρει την απόφαση τους, είχαν πληρώσει δικηγόρο και με την δικαιολογία ότι ούτε αυτοί, ούτε τα παιδιά τους έρχονται τακτικά στην Κύπρο, δεν αλλάζουν απόφαση. Τότε, μου πέρασε από το μυαλό η ιδέα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ,για αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει να τους δώσουμε διέξοδο, μια τέτοια διέξοδο που να μην έχουν σαν μόνη λύση να απευθύνονται στην επιτροπή περιουσιών των κατεχόμενων.

 

Πόσο καλύτερα θα ήταν, αν μια παρόμοια επιτροπή συστηνόταν από την Κυπριακή Δημοκρατία και σε αυτήν να προσέφευγαν όσοι είχαν πραγματικά ανάγκη, που βέβαια η ανάγκη αυτή θα επιβεβαιώνονταν από μια ανεξάρτητη επιτροπή, αποτελούμενη κυρίως από πρόσφυγες. Και αφού επιβεβαιώνονταν η ανάγκη, θα μπορούσε ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του και θα αποζημιωνόταν ,με μια προϋπόθεση. Μια προϋπόθεση που δεν θα άνοιγε την όρεξη σε κανένα κυβερνώντα να εκμεταλλευτεί αυτή την περιουσία που θα συγκέντρωνε η επιτροπή ,για να προωθήσει λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες.

Και η προϋπόθεση αυτή θα ήταν, η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι ,όταν θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, ο τελευταίος κάτοχος της περιουσίας που δόθηκε στην Επιτροπή, θα έχει τον πρώτο λόγο για την απόκτηση της. Δηλαδή ,θα μπορούσε να καταβάλει στην Επιτροπή το ποσό με το οποίο αποζημιώθηκε ,προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους και να ξαναπάρει τους τίτλους ιδιοκτησίας της περιουσίας του.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι, το όνομα αυτού που θα προσέφευγε στην Επιτροπή αυτή ,θα ήταν αναρτημένο στο διαδίκτυο, για να υπάρχει διαφάνεια στις υποθέσεις που θα δια χειριζόταν η Επιτροπή.

Έτσι ,με τον τρόπο αυτό ,θα αποτρέπαμε τους περισσότερους από τους λίγους συμπατριώτες μας ,που σκέφτονται να απευθυνθούν στην επιτροπή περιουσιών των κατεχόμενων, να προχωρήσουν στην κίνηση τους αυτή και αντ’ αυτού να προσέφευγαν στην Επιτροπή κατεχόμενων περιουσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και μην ρωτήσει κανείς που θα βρεθούν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν και εκτός αυτού υπάρχει και η φορολόγηση της υπεραξίας της γης και γενικά της μεγάλης περιουσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία , με στόχο την ενίσχυση του ταμείου αυτού.

*Ο Γρηγόρης Κουνναμάς είναι Ναυπηγός Μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας και μέλος του Κ.Σ. της ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας

πηγή