Αναβρασμός επικρατεί στην κυπριακή κοινότητα της Μελβούρνης ύστερα από την αποστολή επίσημης πρόσκλησης σε τουρκοκύπρια τραγουδίστρια για την Γιορτή κρασιού. Η ευθύνη για την έλευση της τραγουδίστριας ανήκει στον Στυλιανό Αγγελοδήμου, πρόεδρο του οργανισμού. Η πρόσκληση της τουρκοκύπριας τραγουδίστριας προκάλεσε μεγάλες και πολλές αντιδράσεις, τόσο από τα μέλη του συμβουλίου του οργανισμού, όσο και από μέλη της κοινότητας. Αν και ούτε στις προσκλήσεις, μήτε στις άλλες ανακοινώσεις, συνεντεύξεις κλπ για την γιορτή, αναφέρεται μέχρι και σήμερα η παρουσία της εν καλλιτέχνιδας, ωστόσο ο κ. Αγγελοδήμου μίλησε για τον ερχομό της καλλιτέχνιδος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, προκαλώντας την άμεση αντίδραση και την διαφωνία πολλών ομογενών. Ο αναβρασμός στην παροικία γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Η αντίδραση εκφράστηκε και μέσω επιστολής, υπογεγραμμένης από επιφανείς ομογενείς προς της κυπριακή ηγεσία και προς τα ΜΜΕ.

Ακολουθεί η επιστολή

 

ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ;

 ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ!

Εμείς, οι κάτωθι συνυπογράφοντες, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ένστασή μας και να ενημερώσουμε τον αξιότιμο υπουργό των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Μάρκο Κυπριανού, ολόκληρη την Κυπριακή και Ελλαδική πατριά της πόλης μας και γενικότερα,. διακηρύσσοντας τη διαφωνία και την αντίθεσή μας στην πρόσφατη αιφνίδια ανακοίνωση από ραδιοφώνου του προέδρου της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, κυρίου Στυλιανού Αγγελοδήμου, για ΕΠΙΣΗΜΗ συμμετοχή τουρκικής καταγωγής καλλιτέχνιδας στις ΕΠΙΣΗΜΕΣ εκδηλώσεις της Γιορτής του Κρασιού στη Μελβούρνη.

Εδώ διεξάγουμε ΑΓΩΝΑ σοβαρό, ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ, που δεν επιδέχεται ούτε ερασιτεχνισμούς ούτε ένταξη σε πλαίσια εξυπηρέτησης συμφερόντων αλλότριων από το συμφέρον της σκλαβωμένης πατρίδας μας.

Στο ενημερωτικό δελτίο που στάλθηκε στα μέλη, πουθενά ΔΕΝ αναφέρεται όνομα τουρκικό ή άλλης καταγωγής όνομα.

Στις διάφορες διαφημίσεις και ανακοινώσεις ΔΕΝ αναφέρεται κάτι που να φανερώνει τη σκευωρία για έντεχνη παρείσφρηση της τουρκικής μεθοδολογίας και τακτικής που επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πάντες. Αφήνεται το θέμα «να πέσει στα μαλακά».

Να μην το αντιληφθούμε.

Τονίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ προσωπική διαφορά με κανέναν. Το ζήτημα που ο κύριος Αγγελοδήμου δημιούργησε από το τίποτα έγκειται πολύ απλά στην αυθαίρετη απόφασή του για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αναστατώνει ολόκληρη την Κύπρο μας και όχι μόνον.

Η τραγουδίστρια κάνει καλά τη δουλειά της. Τραγουδά και προωθεί τα τραγούδια της, κάνει δημόσιες σχέσεις και προβάλλεται, διαφημίζεται, γίνεται γνωστή σε ένα κοινό πολύ πιο ευρύ από το περιφραγμένο και ναρκοθετημένο κατεχόμενο έδαφός μας, χωρίς να πληρώσει! Και καλά κάνει, αφού της κάνουν διαφήμιση και την πληρώνουν μάλιστα κι από πάνω! Αντί να την ξέρουν μόνο οι λίγοι Τουρκοκύπριοι που έμειναν στα κατεχόμενα και οι κατά πολύ περισσότεροι παράνομοι έποικοι, καθώς και ο πέραν των 40.000 στρατός κατοχής, το ακροατήριο της μεγαλώνει με καταπληκτικό ρυθμό, οι θαυμαστές της αυξάνονται και πληθύνονται και ο κύκλος εργασιών και κερδών της αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό και χωρίς η ίδια να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ!

Πόσοι άραγε άλλοι άξιοι και ικανοί καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι φυτοζωούν και παλεύουν να επιβιώσουν και να αναδειχθούν, διότι δεν διαθέτουν κι αυτοί έναν κύριο Αγγελοδήμου; Πόσοι τραγουδιστές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί, που ΔΕΝ εντάσσονται στα γνωστά πληρωμένα «προγράμματα συμφιλίωσης, επαναπροσέγγισης και άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» έχουν παρόμοια ευκαιρία;

Η συνείδηση κανενός μας δεν επιτρέπει συνεργασία με αυτούς που προωθούν τις θέσεις της Τουρκίας και των «υποτελών οργάνων» της – όπως χαρακτηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια και έχουμε το γνώθι σαυτόν. Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κύριος Άντρος Κυπριανού, του κόμματος που τώρα κυβερνά την Κύπρο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κοινότητα μας, στην παρουσία των προέδρων μας και δημοσιογράφων, ανέφερε ότι για να έχουμε αξιοπιστία πρέπει είμαστε συνεπείς σε ό,τι υποστηρίζουμε.

Γίνεται από τη μια να διατυμπανίζουμε και να καταγγέλλουμε διεθνώς ότι είμαστε θύματα εισβολής και κατοχής και από την άλλη να δικαιώνουμε με τον τρόπο μας τη θέση των εισβολέων, ότι δηλαδή το πρόβλημά μας είναι απλώς μια ενδοκοινοτική διαφορά, μια διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και μας ενθαρρύνουν δήθεν να τα βρούμε μόνοι μας;

Αυτό ακριβώς είναι η πεμπτουσία της υπόθεσης αυτής, της ένταξης της νεαρής Τουρκοκυπρίας στα «καλοκάγαθα και καλοπροαίρετα» τάχα, πλην όμως στην ουσία προπαγανδιστικά προγράμματα «επαναπροσέγγισης».

Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα όπου η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης κατοχυρώνονται. Γινόμαστε όμως μάρτυρες μιας επιχείρησης φίμωσης και καταστολής οποιασδήποτε προσπάθειας έκφρασης διαφορετικής γνώμης. Τις λεπτομέρειες τις γνωρίζουν όλοι όσοι προσπάθησαν να τηλεφωνήσουν το περασμένο Σάββατο στο γνωστό Κυπριακό ραδιοφωνικό πρόγραμμα και από το ό,τι τους ειπώθηκε, όσοι έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στις τοπικές εφημερίδες και δεν τις είδαν δημοσιευμένες, όσοι πήγαν σε συγκεκριμένα καταστήματα για να αγοράσουν εφημερίδες τη Δευτέρα 2 του Μάρτη και δεν βρήκαν – αφού τις αγόρασε ΟΛΕΣ ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ άτομο νωρίς το πρωί!..

Τις λεπτομέρειες τις γνωρίζει ακόμα και κάποια κυρία, εθελόντρια, που τόλμησε (προς τιμή της) να διαφοροποιήσει τη θέση της από τη γνωστή τακτική και πρακτική του κυρίου Αγγελοδήμου.

Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωση προς την πατρίδα μας, τους νεκρούς και τους αγνοούμενούς μας, προς τους συγγενείς και όλους τους άλλους ΝΟΜΙΜΟΥΣ κατοίκους της Κύπρου, που υποφέρουν τις συνέπειες της Τουρκικής εισβολής, να αντιδράσουμε σε αυτήν την αυθαίρετη και καταδικαστέα απόφαση του κυρίου Αγγελοδήμου και του ζητούμε να την αποσύρει.

Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα με το «σύνοικο στοιχείο», όπως το αποκαλούσε ο πρόεδρος Μακάριος (Τουρκοκύπριους και άλλους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Επίσημα το κράτος μας, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις (Μακαρίου, Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδη, Παπαδόπουλου και Χριστόφια ), τους στηρίζει και τους υποστηρίζει με συνεχή δωρεάν προσφορά αγαθών και υπηρεσιών.

Οι σχέσεις μας είναι από καλές μέχρι άψογες, όπως και με τις άλλες μειονότητες.

Η θέση της διεθνούς κοινωνίας και των οργάνων της, από την εισβολή και έκτοτε, είναι ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ΝΟΜΙΜΩΝ κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία και η ΥΠΟΤΕΛΗΣ «διοίκηση» των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας προωθούν τη θέση ότι πρόκειται απλά για ένα διακοινοτικό ζήτημα, μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων νόμιμων κατοίκων.

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι, αποδεχόμενοι την πράξη του κυρίου Αγγελοδήμου για ΕΠΙΣΗΜΗ συμμετοχή της τραγουδίστριας που, όπως ο ίδιος ομολόγησε, «προωθεί την αγάπη και τη φιλία και τίποτε άλλο», στηρίζουμε τη χρηματοδοτούμενη από τις γνωστές ξένες ΜΚΟ (NGO) μη κυβερνητικές οργανώσεις τουρκική προπαγάνδα, που παρουσιάζει το ζήτημα σαν «ενδοκυπριακό» δήθεν και αθωώνει την κατοχική Τουρκία από την κατηγορία συνεχώς παρανομούσης ξένης δύναμης, κάτι που της δημιουργεί κωλύματα στην ευρωπαϊκή της πορεία και της δημιουργεί άλλα εμπόδια.

Δεν μπορούμε, κύριοι, να προσποιούμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε την παγίδα. Θα αυτοπαγιδευτούμε και θα αυτοχειριαστούμε; Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Όσοι Τουρκοκύπριοι συμφωνούν μαζί μας, οφείλουν να το αποδείξουν έμπρακτα και να αγωνιστούν εναντίον της Τουρκίας. Η προσποιητή έκφραση αγάπης και φιλίας ΔΕΝ μας αρκεί και ΔΕΝ μας ικανοποιεί. Διότι κατέχουν παράνομα τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, απολαμβάνουν επιδόματα και άλλα πολλά πλεονεκτήματα που εμείς ΔΕΝ έχουμε. Εκείνοι που θέλουν να είναι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλουν να διακηρύξουν δημόσια την αντίθεσή τους στην τουρκική κατοχή.

Συμπεριφορές, όπως του κυρίου Αγγελοδήμου, δημιουργούν ερείσματα για περαιτέρω προώθηση συμφερόντων ξένων, που οδηγούν στην αποδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαιολογούν την τουρκική επιχειρηματολογία και την τουρκική προπαγάνδα. Δημιουργούν κακά προηγούμενα! Προσφέρουν όπλα στους κατακτητές.

  • – Εμείς ΔΕΝ συμφωνούμε.
  • – Εμείς καλούμε όλους, και τη ΣΕΚΑ και την ΠΑΣΕΚΑ, όπως και σε προηγούμενες γιορτές του κρασιού, να έχουν περίπτερο και πληροφοριακό υλικό που να ενημερώνει τους επισκέπτες όσον αφορά το Κυπριακό, να διαφωτίζει το κοινό ότι συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε θέμα παράνομης εισβολής, παράνομης κατοχής, συνεχούς παραβίασης από την Τουρκία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβίασης εκ μέρους της παράνομης Τουρκοκυπριακής ηγεσίας ακόμα και αυτής της συμφωνίας μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσον αφορά τη βάση των συνομιλιών, όπως γίνεται παραδεχτό και καταγγέλλεται πλέον ΚΑΙ από επίσημα κυπριακά χείλη.
  • – Οι οργανισμοί μας οφείλουν να ενημερώσουν και να εξηγούν τη συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να παραπλανεί την διεθνή κοινωνία προβάλλοντας το δήθεν δύσκολο ή αδύνατον συμβίωσης και αποσιωπώντας τη διεθνή πτυχή του προβλήματος.

Μοναδικό όπλο που διαθέτουμε είναι το ΔΙΚΑΙΟ (ο ΝΟΜΟΣ). Ας μην το απεμπολήσουμε. Ας μην το αφοπλίσουμε και εξουδετερώσουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Ας κρατηθούμε γερά.

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών και διεθνών δικαστηρίων εναντίον της Τουρκίας για υποθέσεις που συνέβησαν πριν από έναν σχεδόν αιώνα. Η πίεση αυξάνεται πάνω της, τα περιθώριά της στενεύουν. Οι προβλέψεις του διεθνούς νομισματικού ταμείου δημιουργούν στην Τουρκία εφιάλτες. Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες τη στριμώχνουν.

 Εμείς θα τη βγάλουμε από τη δύσκολη θέση;(!)

Εν κατακλείδι, προς επιβεβαίωση των ανωτέρω αναφερθέντων, των ελατηρίων και των προθέσεών μας:

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την παρουσία της Τουρκοκύπριας καλλιτέχνιδας υπό έναν και μοναδικό όρο:

ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ στην ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ τη ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ από τον ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΙΣΤΗ στην ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Είναι διατεθειμένη ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙ ΕΚΔΙΩΞΗ ΟΛΩΝ των ΕΠΟΙΚΩΝ;

Είναι διατεθειμένη ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ συστήματος διακυβέρνησης που να συνάδει ΠΛΗΡΩΣ με το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ, τις διεθνείς συνθήκες και τα διεθνή θέσμια περί ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ και ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ δικαιωμάτων ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ;

Είναι διατεθειμένη ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ διακηρύσσοντας ΔΗΜΟΣΙΑ ότι θα ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ τις περιουσίες ΜΑΣ στα κατεχόμενα και όποια ωφελήματα της παρέχονται από το παράνομο και υποτελές στην Τουρκία καθεστώς;

Εάν ΝΑΙ, να καλωσορίσει. Διαφορετικά, ΑΥΤΉ είναι ανεπιθύμητη και ΟΣΟΙ την ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, ΟΡΓΑΝΑ της ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ (ηθελημένα ή όχι, με επίγνωση ή όχι, δεν έχει καμία απολύτως σημασία).