ΑΓΚΥΡΑ. Η επιθετικότητα των Κούρδων ανταρτών που έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στο Ιράκ «έχει υπερβεί τα όρια της ανοχής». Με τη δήλωσή του αυτή διατήρησε τους απειλητικούς τόνους των τελευταίων ημερών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατόλια, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο πως η Τουρκία θέλει να συνεργασθεί με την ιρακινή κυβέρνηση και εκείνος «απάντησε ότι συμφωνεί πως πρέπει να εργασθούν από κοινού για το θέμα αυτό». Οπως τόνισε, όμως, διευκρίνισε πως «η κατάσταση έχει υπερβεί τα όρια της ανοχής μας και πως δεν μπορούμε να αφήνουμε κατά μέρος το ότι είχαμε 15 μάρτυρες αυτές τις ημέρες» αναφερόμενος στα 15 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με δυνάμεις του κουρδικού ΡΚΚ. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ερντογάν έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί κατά της τρομοκρατίας, αλλά παρέχει στήριξη στο κουρδικό ΡΚΚ, μολονότι και η ίδια το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και στους Κούρδους αντάρτες συνεχίσθηκαν χθες και σύμφωνα με τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία στην ανατολική επαρχία Βαν τέσσερις Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Αλλοι 7 νεκροί στο Ιράκ

Στο μεταξύ, οι ιρακινές αρχές παρέτειναν χθες μέχρι τις επτά το απόγευμα την απαγόρευση κυκλοφορίας της Παρασκευής, που συνήθως διαρκεί από τις 11 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κλιμάκωση της βίας. Η αστυνομία της Βαγδάτης ανέφερε χθες ότι ένας πιστός έχασε τη ζωή του και δύο άλλοι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα στο βόρειο μέρος ιρακινής πρωτεύουσας ενώ μετέβαιναν σε σουνιτικό τέμενος. Στην Μπακούμπα, άλλωστε, η αστυνομία ανέφερε ότι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν χθες έξι αμάχους, ανάμεσα στους οποίους μία γυναίκα και ένα κορίτσι, και τραυμάτισαν άλλους 20.

kathimerini.gr