Νέα Υόρκη,

Ξεκινά αύριο 3 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη, στο κέντρο του Ελληνισμού, την Αστόρια, η μεγάλη ιερά θρησκευτική πανήγυρις της Ιεράς Μητροπόλεως των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Αμερικής για τον εορτασμό του ιστορικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μαρκέλλας. Εδώ από όπου ξεκίνησε το έργο του ο ιδρυτής και πνευματικός καθοδηγητής των παλαιό-ορθοδόξων της Αμερικής Επισκόπου Αστορίας Κυρού Πέτρου(Ατυφίδη) το 1954.

picture_081Μέσα σε μια 50ετία, κόπων , αγώνων, διώξεων μόχθων και άοκνου έργου απλώθηκαν σχεδόν σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ με περίλαμπρους ναούς, σχολεία, πνευματικά κέντρα, Ιεράς Μονές και με ένα πολυσχιδές πνευματικό και ποιμαντικό έργο το οποίο συνεχίζεται σήμερα υπό την άξια πνευματική και ποιμαντική ηγεσία του διαδόχου του Μητροπολίτου Αμερικής κ.κ. Παύλου. Η υγεία του οποίου τους τελευταίους μήνες δοκιμάστηκε πολύ έντονα μετά το οξύτατο εγκεφαλικό που υπέστη στις 28 Φεβρουαρίου 2006 αλλά ευτυχώς σαν σε πραγματικό θαύμα μετά από δυο μήνες συνεχούς καταστολής και εγκεφαλικής αιμορραγίας με ελάχιστες ελπίδες επανόδου και ανανήψεως ο ηγέτης των Γνησίων Ορθοδόξων χριστιανών Αμερικής είναι πλέον αρκετά καλύτερα και πολύ σύντομα θα αναλάβει πλήρως τα διοικητικά και πνευματικά του καθήκοντα. Ήδη στις 13 Ιουλίου(29 Ιουνίου με το παλαιό) προσήλθε στη Μητρόπολη και χοροστάτησε της Ιεράς Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας παρουσίας εκατοντάδων πιστών που είχαν προσέλθει να τον ασπαστούν και να άρουν Ευχή και Ευλογία και να ευχηθούν καλή ανάρρωση και επάνοδο στα καθήκοντα του. Σε αυτό το έντονα συγκινησιακό φορτισμένο κλίμα ξεκινά ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά και πολιτιστικά γεγονότα στην Αστόρια της Νέας Υόρκης το οποίο-παρά το γεγονός ότι οργανώνεται από την Μητρόπολη των ΓΟΧ Αμερικής εν τούτοις – κυριολεκτικά τις τελευταίες δεκαετίες προσελκύει χιλιάδες πιστούς από όλα τα μέρη των ΗΠΑ και πολλές φορές και την Ελλάδα ειδικά από τη Χίο, μιας και η Αγία Μαρκέλλα είναι προστάτης του νησιού αφού εκεί έζησε και μαρτύρησε η Αγία.

Προξενεί δε εντύπωση το γεγονός της προσέλευσης χιλιάδων πιστών κατά τη διάρκεια αυτού του 4ημέρου-και μάλιστα σε «νεκρή» περίοδο αφού όλοι οι Ελληνοαμερικανοί Ορθόδοξοι πλέον έχουν φύγει σε διακοπές στην Ελλάδα ή σε άλλα μέρη – διότι τόσο πλήθος συγκεντρώνεται συνήθως μόνο μετά από διασπορά φημών για θαυμάσια γεγονότα ή πολύ περισσότερο εξ αιτίας ακουσμάτων για θαύματα ή άλλα υπερφυσικά θαύματα που «τυχαίνει»(sic ?) να συμβαίνουν… Τουναντίον η συγκεκριμένη ενορία αλλά και ολόκληρη η Μητρόπολη των ΓΟΧ Αμερικής ποτέ στην 50ετή ιστορία της δεν ακούστηκε για τέτοια διασπορά φημών εν τούτοις αυτό το μεγάλο θρησκευτικό και πολιτιστικό γεγονός-καταμεσής του καλοκαιριού- δεν είναι λίγες οι φορές που λόγου του όγκου της προσέλευσης πιστών έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας του τοπικού αμερικάνικου Τύπου αλλά και της Αθήνας. Σε αντίθεση με άλλη πρώην παλαιοημερολγίτικη εκκλησιαστική κοινότητα που ζει και εγκαταβιώνει επίσης πολλά χρόνια εις την Αμερική- μέχρι προσφάτως μάλιστα ανήκε στο παλαιό εορτολόγιο – και ευθύς ως απεκατεστάθη εκκλησιαστικώς με την υπαγωγή της εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο αμέσως «ωσάν από θαύμα» σταμάτησαν τα θαύματα που συνεκέντρωναν χιλιάδες χριστιανούς πιστούς Ορθόδοξους και Καθολικούς και φυσικά να γεμίζουν τα παγκάρια με εκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας σε σημείο κάποιοι πια να μιλούν ανοιχτά για μεγάλα σκάνδαλα… Η Ιερά θρησκευτική πανήγυρις της εορτάζουσας Αγίας Μαρκέλλας με το παλιό ξεκινά την Πέμπτη 3 Αυγούστου με καθημερινή Θεία Λειτουργία και εσπερινό , ενώ από το πρωί υπάρχουν στο ναό οι πνευματικοί οι οποίοι εξομολογούν τους πιστούς ενώ καθημερινά το απόγευμα μετά το πέρας των ιερών θρησκευτικών ακολουθιών ξεκινούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα τα οποία μαγνητίζουν εκατοντάδες επισκέπτες αλλά και προσκυνητές οι οποίοι προσέρχονται στο ναό για να ανάψουν το κερί τους και να κάνουν το τάμα τους στην Αγία αφού ο ναός παραμένει ανοιχτός από πρωίας μέχρι νυκτός.

picture_269Το ελληνικό festival όπως έχει επικρατήσει να λέγεται αυτή η μεγάλη γιορτή- ψυχή της οποίας είναι ο διευθυντής και συντονιστής της όλης διοργάνωσης κ. Ηλίας Κατσιάρης, οι στενοί συνεργάτες του, και η τοπική και ενοριακή Φιλόπτωχος υπό την προεδρία και στενή καθοδήγηση των κ. Φωτεινή Πούλιου και Άννας Χαντζηκώνστα με τις δεκάδες φίλες της Φιλοπτώχου.

picture_264Η Ενορία της εορτάζουσας και πανηγυρίζουσας Αγίας Μαρκέλλας, η οποία έχει γίνει επί πλέον πασίγνωστη όχι μόνο για την έντονη πνευματικότητα της, τους καλούς και άξιους κληρικούς της{ όπως ο γηραιός παπά Μανώλης που έχει φίλους παντού σε όλο τον κόσμο} αλλά και για τα γευστικότατα εδέσματα, τα παραδοσιακά γλυκίσματα όπως οι λουκουμάδες και όλα τα άλλα καλούδια που φτιάχνουν οι κυρίες της Φιλοπτώχου σε αυτό το ελληνικό festival.

picture_271Οι θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 6 Αυγούστου με την πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία της οποίας θα προστεί ο βοηθός επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Χριστόδουλος ενώ αναμένεται να χοροστατήσει και ο Μητροπολίτης Παύλος η προσέλευση του οποίου θα συγκεντρώσει και πάλι επί πλέον εκατοντάδες πιστούς, πνευματικά τέκνα αλλά και απλούς φίλους του έργου της Μητρόπολης των ΓΟΧ οι οποίοι εκτιμούν την ποιμαντική δράση τους στην Αμερική. Μια δράση που χαρακτηρίζεται για το έντονο πατριωτικό της πνεύμα, προσηλωμένοι όλοι τους στα ιδανικά και ιδεώδη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Μητροπολίτη Παύλου ο οποίος έχει γίνει αγαπητός εις τον Ελληνισμό της Αμερικής για τα πύρινα κηρύγματα του και την φλογερή του πίστη στη διατήρηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας δια της ελληνικής γλώσσας που είναι –καθώς λέει πάντα- η γλώσσα των πατέρων της Εκκλησίας μας τονίζοντας ότι οφείλουμε ως Έλληνες Ορθόδοξοι το γένος «να διαφυλάξουμε την Ελληνική ορθόδοξη ψυχή μας έστω και αν ξε-χάσουμε τη γλώσσα μας που κινδυνεύει με αφανισμό τη φυλή μας από τούτη εδώ την γη που μας έστειλε ο Θεός σαν άλλους αποστόλους να διακονήσουμε και να υπηρετήσουμε το Άγιο Ευαγγέλιο του φέρνοντας παντού το χαρμόσυνο άγγελμα Του»