Επίσκεψη στην Ιορδανία πραγματοποιεί από σήμερα και έως την Τετάρτη 21 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Η επίσκεψη αποσκοπεί στην προώθηση έργων αναπτυξιακής βοηθείας, τα οποία επεξεργάζεται η ΥΔΑΣ, στην κατεύθυνση του προσκυνηματικού τουρισμού και που αποτελούν αναπτυξιακή προτεραιότητα της ιορδανικής κυβέρνησης. Κομβικός φορέας στην ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο διαθέτει όχι μόνον γαίες και προσκυνήματα, αλλά είναι ιστορικά η μόνη τοπική Εκκλησία.

 

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Κασσίμης θα συζητήσει με Ιορδανούς αξιωματούχους τα ακόλουθα έργα α) Έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης στην Μαδηβά (γνωστή και ως Πόλη των Ψηφιδωτών) β) Ίδρυση Μονής και κέντρου φιλοξενίας προσκυνητών στο Σημείο του Βαπτίσματος στην Ανατολική Όχθη του Ιορδάνη και γ) Κατασκευή νέου Σχολείου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Κάρακ. Ο Υφυπουργός θα επισκεφθεί κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ιορδανία τα παραπάνω σημεία.

Το εκπαιδευτικό έργο του Πατριαρχείου είναι σημαντικότατο καθώς απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως θρησκεύματος, προωθώντας την ειρηνική συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων.  Η κατασκευή σχολείου στο Κάρακ θα ικανοποιήσει πάγιο αίτημα της ορθόδοξης κοινότητας που είναι και η παλαιότερη στην Ιορδανία. 

O Υφυπουργός Εθα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Abdelilah Khatib, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Eid Fayez, τον Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων κ. Osama Dabbas, τον σύμβουλο του Βασιλιά για θρησκευτικά θέματα Πρίγκιπα Ghazi bin Mohammad, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νεότητας του Κοινοβουλίου κ. Audeh Kawas και παράγοντες των Ορθοδόξων Κοινοτήτων και της Ομογένειας.

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου ο κ. Κασσίμης θα τελέσει τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Αμμάν από κοινού με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιορδανίας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνο-ιορδανικής φιλίας Dr. Abdelsalam Majali.

Την Τρίτη 20 Μαρτίου θα παρατεθεί δεξίωση για την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.