Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την ρηματική διακοίνωση που επέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ σε εκπρόσωπο της ελληνική Πρεσβείας στην Άγκυρα για το αεροπορικό επεισόδιο του περασμένου Μαϊου στην Καρπαθο.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

«Στις 19 Μαρτίου το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επ' ευκαιρία πραγματοποίησης ελληνικού διαβήματος για παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και παραβιάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από στρατιωτικά αεροσκάφη, επέδωσε σε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, ρηματική διακοίνωση με συννημένη περίληψη τεχνικού πορίσματος των αρμόδιων τουρκικών αρχών, σχετικά με το αεροπορικό επεισόδιο του περασμένου Μαϊου στην περιοχή της Καρπάθου.

Η ελληνική Πρεσβεία αντέκρουσε ως αβάσιμους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και την απόπειρα μετακύλισης των ευθυνώνστην ελληνική πλευρά για το τραγικό εκείνο συμβάν. Η ρηματική διακοίνωση απερρίφθη και ως αντιβαίνουσα στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Ο έμπρακτος σεβασμός αυτής της αρχής αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας στοιχείο για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που με συνάπεια επιδιώκει η Ελλάδα αλλά και βασικό προαπαιτούμενο στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος».