Την πρώτη της εθιμοτυπική διερευνητικού  και αναγνωριστικού χαρακτήρα των προθέσεων του νέου Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπάν Κι Μουν είχε η Ελληνίδα  υπουργός των Εξωτερικών κ. Ν. Μπακογιάννη. Από τη συνάντηση δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στα μεγάλα θέματα Κυπριακό και Σκοπιανό. Η κ. Μπακογιάννη έφτασε αργά χθες βράδυ στην ΝΥ και αύριο αναχωρεί για την αμερικανική κυβερνητική πρωτεύουσα.   ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Της Δέσποινας Συριοπούλου 

Φωτορεπορτάζ : ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Περίπου στις 21:30 (ώρα ΝΥ) τελείωσε το δείπνο εργασίας της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη με το νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κιν Μουν. Το δείπνο παρετέθη  στην κατοικία του Έλληνα Πρέσβη κ. Βασιλάκη στην Νέα Υόρκη και ξεκίνησε στις 19:30. Μετά το τέλος του δείπνου η κα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μόλις τελείωσε εδώ στην κατοικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου το γεύμα με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και όλο του το επιτελείο του. Ήταν μια πρώτη ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση για θέματα της περιφέρειας, για τα θέματα του ΟΗΕ και τις μεταρρυθμίσεις αλλά βεβαίως το κύριο βάρος ήταν στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το κυπριακό και το Σκοπιανό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν και στο Κόσοβο και για το πρόγραμμα το οποίο προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος γ.γ. Πιστεύω ότι είχαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε το σύνολο των ελληνικών θέσεων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου υπάρχει προετοιμάζεται κάποια πρωτοβουλία εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα για το Σκοπιανό, η κα Μπακογιάννη απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, όχι. Δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι προετοιμάζεται μια νέα πρωτοβουλία για το Σκοπιανό. Η συζήτηση, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πολύ ευρεία, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε και τον γ.γ. και το επιτελείο του, το οποίο είναι ένα καινούργιο επιτελείο που ενημερώθηκε για τις θέσεις μας.

Η Ελληνίδα υπουργός των Εξωτερικών αύριο Τετάρτη θα αναχωρήσει για την Washington, όπου την Πέμπτη το πρωί στις 9 θα έχει συνάντηση με την αμερικανίδα ομόλογό της, Condoleeza Rice. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi θα παραθέσει γεύμα προς τιμή ημέρας για την ελληνική εθνική ανεξαρτησία παρουσία της Υπουργού καθώς και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Η κα Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία της Γερουσίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με τον Σύμβουλο εθνικής Ασφαλείας Stephen Hadley. Το βράδυ της Πέμπτης η Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, κα Frances Frangos Townsend θα παραθέσει δείπνο για την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Τέλος την Παρασκευή το πρωί, η ελληνίδα ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής της επιτροπής της βουλής των Αντιπροσώπων για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, T. Lantos, καθώς και με τον επικεφαλής της υποεπιτροπής για θέματα Ευρώπης, k. Wexler. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με τον Nicholas Burns, ενώ στις 3 το μεσημέρι η κα Μπακογιάννη θα βρίσκεται στην καθιερωμένη ειδική εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την Ημέρα της Ελληνικής Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Η εκδήλωση αυτή καθιερώθηκε στα χρόνια της Ποιμαντορίας του μακαριστού Αρχ. Ιακώβου.

Στην τιμητική εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την ημέρα της εθνικής μας Ανεξαρτησίας προς τιμή της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και της προσφοράς της στο Αμερικανικό Έθνος θα παραστούν επίσης ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός ο οποιος βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συμματάσχει των εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνονται στο Σικάγο από την Ομοσπονδία της οποίας είναι επίσημος προσκεκλημένος για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Στην ίδια εκδήλωση θα παραστεί και το προεδρείο της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας της Αμερικής -ο λόγος για την -Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο Νικόλαο Διαμαντίδη.