Στην  καθιερωμένη τελετή στο Λευκό Οίκο με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, την Υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη και το Γιώργο Ορφανό για την επίδοση της Διακήρυξης Ανεξαρτησίας από τον πρόεδρο Bush μετείχαν και εκπροσώποι της Ελληνικής Κοινότητας Σικάγου και Νέας Υόρκης. Την ομοπονδία Ελληνικών Σωματείων εκπορσώπεισε φέτος για δεύτερη χρονιά ο Πρόεδρος της Ομοπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Νικόλαος Διαμαντίδης ακολουθεί τύπου με δήλωση του προέδρου εξέδωσε ο ιστορικός οργανισμός   

 

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 23 Μαρτίου ολοκληρώθηκε στον Λευκό Οίκο η τελετή παράδοσης της Διακήρυξης από τον πρόεδρο George Bush για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Παρουσία της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη και του υφυπουργού αθλητισμού κ. Γ. Ορφανού, οι οποίοι εκπροσώπησαν την ελληνική κυβέρνηση, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Νικόλαο Διαμαντίδη, καθώς και εκπροσώπων ελληνο-αμερικανικών οργανώσεων, η τελετή ξεκίνησε στις 3 το απόγευμα και διήρκησε περίπου στα 40 λεπτά.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος  Διαμαντίδης δήλωσε τα εξής: «Ήταν μια λαμπρή τελετή, κατά την οποία παραλάβαμε από τον πρόεδρο Bush την Διακήρυξη για την επέτειο της εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος τίμησε την 186η επέτειο μας, κάνοντας μας διπλά υπερήφανους.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους Έλληνες της Αμερικής. Είναι η ημέρα που Πρώτος Πολίτης της φιλόξενης αυτής χώρας που ζούμε αναγνωρίζει και αποτίει φόρο τιμής σε ειδική τελετή τον αγώνα που έκαναν οι Έλληνες για το ύψιστο ιδανικό της Ελευθερίας. Φέτος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερική κ.κ.Δημήτριο, την Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας κα. Μπακογιάννη, τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Ορφανό, παραλάβαμε την Διακήρυξη, γεμίζοντας από υπερηφάνεια για τους προγόνους και την ιστορία μας».