ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ,
Ο ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ,
Η ΧΟΥΝΤΑ
ΚΑΙ Ο ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ.

(… Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΚΑΙ Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ…)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ GUST AVRAKOTOS LASKARIS, ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ, ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ CIA, ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ*

Προμήθευε με όπλα τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, μαζί με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Charlie Wilson, μέχρι την άτακτη υποχώρηση των σοβιετικών.

Οι φωτό που ακολουθούν είναι ιστορικές.

  

Ο Avrakotos ανακάλυψε και όπλισε τον Οσάμα Μπίν Λάντεν.

Όλες οι αποδείξεις και τα στοιχεία Ε Δ Ω,

Στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα υπηρέτησε απο το 1965 εως το 1978, ως επικεφαλήςΤμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων. Ήταν επιτελικός πράκτορας της CIA και προϊστάμενος (και αδερφικός φίλος) του σταθμάρχη της υπηρεσίας, Ρίτσαντ Γουέλς.


Όταν τον εκτέλεσε η 17Ν πρότεινε -στα σοβαρά- στον Χένρι Κίσιγκερ, να «καθαρίσει 35-40 απο αυτούς της 17Ν …. Και δεν με νοιάζει αν χτυπήσουμε και μερικούς λάθος ανθρώπους».Ευτυχώς, τον πρόλαβε το Γουότεργκέιτ…

Περίχωρα Αβάνας, Κούβα : Ο συνομιλητής μου στην άλλη άκρη της γραμμής, γνώριζε τον αποκαλούμενο εντός της CIA “Dr. Dirty», πολύ καλά.

Πρόκειται για τον Philip Agee, τον άνθρωπο που ακόμη και σήμερα ο πατέρας Μπούς αποκαλεί «τον μεγαλύτερο προδότη στην μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ».

Ο Philip «αυτομόλησε» απο την CIA το 1971 και με το βιβλίο “CIA :The inside story”, προκάλεσε σάλο με τις αποκαλύψεις του. Ο πατέρας Μπούς, τον θεώρησε υπεύθυνο για την δημοσιοποίηση του ονόματος του Γουέλς και του ρόλου του Gust Abrakotos…

« Μα, το θέμα είναι πως ο Γουέλς, ήταν το Νο2. Και δεν είχε εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική, όχι τουλάχιστον όπως ο Gust…Αυτό τους έκανε έξαλους και δεν το ξέχασαν ποτέ. Δεν έχω παράπονο, ο πατέρας Μπούς ακόμη με θυμάται που και που με δηλώσεις του. Ο Gust, πίστεψε με, ήταν πραγματικά Dr. Dirty. Ειδικά για την Ελλάδα…»

Ο Gust Αbrakotos Lazaris ή Lazaridis, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 και της δικτατορίας που ακολούθησε. Η ιστορία μέλει να αποκαλύψει ποιός ήταν πραγματικά ο ρόλος του, κατά την προετοιμασία της…

« Ο Ιωαννίδης ήταν ο τακτικότερος συνομιλητής του, ενω ο Παπαδόπουλος και ακόμη λιγότερο ο Παττακός είχαν μαζί του μάλλον εθιμοτυπικές σχέσεις», θυμάται σήμερα απόστρατος αξιωματικός ο οποίος υπηρέτησε ως ακόλουθος στην φρουρά ενός εκ των τριών…

Ακόμη γλαφυρότερα περιγράφει την σημασία που απέδιδε στο ρόλο του “Gust” σε σχέση με το «Ελληνικό ζήτημα» η Αμερικανική πολιτική ηγεσία και ο Χένρυ Κίσιγκερ προσωπικά, το έγκριτο αμερικανικό “THE NATION” . (Obituary of a spy, Ιανουάριος 2005):

«Την επόμενη χρονιά, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του απο τη CIA, (σ.σ : ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στην ιδιαίτερα διάσημη τότε Directorate of Operations της CIA, ως case officer την 1η Αυγούστου 1962 ), o Avrakotos τοποθετήθηκε στην Ελλάδα. Ως παιδί Ελλήνων μεταναστών ένοιωσε αυτλη την αποστολή ως κάλεσμα της μοίρας. Και στην Ελλάδα ο ψυχρός πόλεμος είχε αρχίσει, την θεωρούσαν ως έναν πολύ σημαντικό σταθμό με ήδη 142 πράκτορες σε υπηρεσία. Μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών ο Gust είχε τον ελληνικό στρατό να «τρωέι φαγητό απο το χέρι του», τρόπος του λέγειν…
Σε όλες τις τεταμένες εξελίξεις στην Αθήνα, ο Χένρυ Κίσιγκερ και η υπόλοιπη Αμερικανική κυβέρνηση στηρίζονταν σε αυτόν μονάχα τον αξιωματούχο. Κάθε φορά που ξέσπαγαν φήμες για νέο πραξικόπημα, όλοι έψαχναν τον Avrakotos”.

Ο Avrakotos είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στο στρατιωτικό νοσοκομείο Inova Fairfax (Va.) Hospital, την 1η Δεκεμβρίου του 2005 .

Στην Ελλάδα έμεινε μέχρι το 1978, κυνηγώντας τη 17Ν. Ο θάνατος του Γουέλς τον έκανε ακόμη πιο σκληρό. Κλείστηκε στον εαυτό του, χώρισε με την σύζυγό του, έγινε αδυσσώπητος και αναλάμβανε όλες τις βρώμικες δουλειές. Τότε οι συνάδελφοί του του κόλλησαν το παρατσούκλι «Dr. Dirty» το οποίο τον ακολουθούσε μέχρι τον θάνατό του, ακόμη και στην πλέον ιδιαίτερη και μυστική αποστολή στην ιστορία της CIA την οποία έφερε σε πέρας, -με απροσδιόριστης βαρύτητας ακόμη και σήμερα -κόστος για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον πλανήτη.
 

Λογικό, αν ληφθεί υπόψιν πως ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε, όπλισε και εκπαίδευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους Μουτζαχεντίν του, στον πόλεμο ενάντια στους σοβιετικούς στο Αφγανιστάν!

«Ακόμη και σήμερα, κάθε φορά που ένας πύραυλος Stinger καταρρίπτει ένα απο τα ελικόπτερα μας στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όλοι οι «παλιοί» της CIA σφυρίζουν μέσα απο τα δόντια τους “Bloddy Gust”…Γιατί ξέρουν πως τους πυραύλους τους προμηθεύτηκαν απο τον Έλληνα…»

Τα λόγια ενός πολύ νεώτερου συνάδελφού του Gust Avrakotos, που σήμερα υπηρετεί στην Τουρκία, είναι ενδεικτικά και αρκούντως αντιπροσωπευτικά για τη συνέχεια…

Η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, μετά το Γουότεργκειτ και κάποια «παπαγαλάκια» στο εσωτερικό της CIA, έριξαν τον Dr. Dirty, σε δυσμένεια. Το 1978 τον ανακαλούν στην υπηρεσία και, παρά τις διαμαρτυρίες του, τον μεταθέτουν στη Βοστώνη.

Το 1982 τον κάλεσαν να ενταχθεί στην ομάδα που είχε συσταθεί για το Αφγανιστάν. Ο Gust Avrakotos ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό έχοντας πιστέψει στην δύναμη που είχαν οι τοπικοί φύλαρχοι, οι οποίοι ταλαιπωρούσαν τους Σοβιετικούς. Ο έλληνας πράκτορας ήταν φανατικός αντικομμουνιστής, και οι πληροφορίες που είχε απο τον John Tertzelian, ένας Αμερικανοαρμένιο συνάδελφό του στην Βοστώνη, ο οποίος είχε υπηρετήσει τρία χρόνια στο Αφγανιστάν, τον είχαν ενθουσιάσει :

«Οι φύλαρχοι και οι μαχητές τους είναι οι πιο σκληροί άνθρωποι που γνωρίζω. Με λιγη βοήθεια σε όπλα και χρήματα, οι σοβιετικοί σύντομα θα ανήκουν στην ιστορία».

Η θέση που κατείχε ως acting chief of the South Asia Operations Group with responsibility for Afghanistan, India, Pakistan, Iran and Sri Lanka, του άφηνε πολλά περιθώρια να κινηθεί χωρίς να δίνει λογαριασμό στους ανωτέρους του. Όχι δηλαδή ότι θα του τον ζήταγαν, είτε γιατί ήθελαν «να πρράτει αλλά να μην ξέρουμε», είτε γιατί ,στο πρόσφατο παρελθόν, είχε ήδη διαλοστείλει δύο φορές τον προϊστάμενο του Ευρωπαικού και Ασιατικού τομέα, όταν του ζήτησε εξηγήσεις.

Όταν ανέλαβε το Αφγανιστάν ο Avrakotos, οι ΗΠΑ είχαν ήδη παραδώσει, εν κρυπτώ, 100,000 Lee-Enfield 303, δηλαδή παμπάλαιες καραμπίνες και μάλιστα χωρίς σφαίρες, δεδομένου πως είχαν σταματήσει να τις παράγουν στην Αμερική…

Ο έλληνας πράκτορας, με τις ανεπίσημες επαφές και τις δυνατότητες που είχε, γρήγορα βρήκε 40 εκατομύρια σφαίρες αποθηκευμένες σε σπηλιές στην Γιουγκοσλαβία, και τις απέστειλε στους μουτζαχεντίν. Μέσω μαύρης αγοράς προμηθεύτηκε την ίδια περίοδο απο έναν Πολωνό στρατηγό σοβιετικούς αντιεροπορικούς πυραύλους SA-7 .

Σύντομα πέρασε στα χέρια του το 70% του συνολικού προυπολογισμού της CIA για τις μυστικές επιχειρήσεις. Όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές στην Ουάσιγκτον, χάρη στην αμέριστη υποστήριξη που του παρείχε ο Γερουσιαστής Charlie Wilson. Η φωτογραφία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα, εμφανίζει τον γερουσιαστή μαζί με μαχητές μουτζαχεντίν στα βουνά του Αφγανιστάν. Την φωτογραφία τράβηξε ο ίδιος ο Gust Avrakotos.

Σύντομα, πάλι μέσω μαύρης αγοράς, εξασφάλισε για τους μουτζαχεντιν 54 πυραύλους εδάφους-εδάφους των122mm. Η επιτυχία που είχαν οδήγησε τστην παραγγελία προς τους Αιγυπτίους για χιλιάδες εξελιγμένα κομμάτια. Οι πύραυλοι Κατιούσα, που σήμερα χρησιμοποιεί η Χαμάς και η Χεσμπολά, είχαν γεννηθεί. Με αυτούς οι Μουτζαχεντίν βύθισαν στο σκοτάδι την Καμπούλ και αχρήστεψαν τους αεροδιαδρόμους του αεροδρομίου αποκόπτοντας τον ανεφοδιασμό των Σοβιετικών. Ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία οι σοβιετικοί σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν…

Παράλληλα, με την βοήθεια ενός δαιμόνιου σχεδιαστή όπλων, του Michael Vickers, εισάγαγε τεράστιες ποσότητες κινέζικων όπλων, τα οποία αναβάθμιζαν στο Ισραήλ και περνούσαν με μουλάρια (μισθωμένα» απο την CIA!!), μέσω Πακιστάν. Το αντάλλαγμα για την συνεργασία του Πακιστάν ήταν να κάνουν οι ΗΠΑ τα «στραβά μάτια» για τις προσπάθειες της χώρας να αναπτύξει ατομική βόμβα. Όπως αποκαλύπτεται ο ρόλος του Έλληνα πράκτορα, διαμόρφωσε καταστάσεις στο διεθνές σκηνικό οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Η πλήρης σημασία όμως των ενεργειών του, αποκαλύπτεται στη συνέχεια του ρεπορτάζ…

Εκτός απο τα κανάλια τροφοδοσίας μέσω Αιγυπτου, Κίνας, Πακιστάν, Γιουγκοσλαβίας και Ισραήλ, ο δαιμόνιος Έλληνας, με προϋπολογισμό πλέον στα χέρια του που ξεπερνούσε τα 10 δις δολάρια το χρόνο, πλησίασε και τους Σαουδάραβες. Απο αυτούς εξασφάλισε τροφοδοσία σε νεαρούς φανατικούς Ισλαμιστές για να πολεμήσουν μαζί με τους μουτζαχεντίν, καθώς και υλική και μηχανική υποστήριξη.

Τότε ήταν που γνώρισε έναν νεαρό πλούσιο σαουδάραβα, ο οποίος έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά του σε άντρες, χρήμα και μέσα. Ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος εμφανίστηκε στο προσκήνιο με τις ευλογίες τότε της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Εκπαιδεύτηκε απο τον Έλληνα πράκτορα της CIA στον χειρισμό των όπλων, ενω ο ίδιος ο Λάντεν, εγκατέστησε με τη βοήθεια του Gust την πρώτη του οργάνωση στο Αφγανιστάν την ΜΑΚ (Maktab al-Khadamat) που σημαίνει Γραφείο Υποστήριξης…

Σε αυτόν παρέδωσε ο Avrakotos τους αντιεροπορικούς πυραύλους Stinger με τους οποίους οι μουτζαχεντίν κατέριπταν σαν μύγες τα σοβιετικά ελικόπτερα Mi-24. Μόνο που μετά έμειναν στα χέρια των Ταλιμπάν…

Η «αποστολή Αφγανιστάν» κρίθηκε επιτυχής. Ο Avrakotos αποσύρθηκε, αρχικά με μετάθεση στην Αφρική, όταν διαμαρτυρήθηκε στους προϊσταμένους του για την δράση του διαβόητου Ολιβερ Νόρθ (σκάνδαλο Ιραν – Κόντρας), και μετά την αποστρατεία του στη Ρώμη και εργάστηκε, αρχικά στην News Corp. και στη συνέχεια στην McLaan Va. έχοντας παράλληλα ιδιωτικό συμβόλαιο συνεργασίας με τη CIA, μέχρι το 2003.

Η ιστορία του έγινε ταινία στο Χόλιγουντ φέτος, με πρωταγωνιστή στο ρόλο του δαιμόνιου Έλληνα τον Philip Seymour Hoffman ενω τους βασικούς ρόλους έχουν ο Tom Hanks ως Γερουσιαστής Charlie Wilson, και η Julia Roberts στο ρόλο της ερωμένης του Γερουσιαστή… Η συνέχεια, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τίποτε για τον σκοτεινό και πρωταγωνιστικό ρόλο του Gust Avrakotos κατα την επταετή δικτατορία στη χώρα μας, σύντομα στις οθόνες…

alekosmarkelos.jpgΟ Αλέκος Μάρκελλος γεννήθηκε το 1965, στο Σίδνευ της Αυστραλίας, από πατέρα Έλληνα και μητέρα από την Μεγάλη Βρετανία. Φοίτησε στην Νομική σχολή Αθηνών. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Από το 1986 έως σήμερα έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, τις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, το περιοδικό ΈΝΑ, τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 , στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ όπως και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1, MEGA, STAR. Έχοντας συνεργαστεί με διακεκριμένους έλληνες δημοσιογράφους όπως ο Στάμος Ζούλας, η Έλλη Στάη και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. 

Σήμερα εργάζεται στην Δ/νση Ενημέρωσης της ΕΡΤ, ως δημοσιογράφος – ερευνητής, των δελτίων ειδήσεων της Ελληνικής Τηλεόρασης.