Ριζικές αλλαγές αναμένει ο Οικ. Πατριάρχης από τις εκλογές στην Τουρκία

Θεαματικές αλλαγές εκτιμά ο Οικουμενικό Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος ότι θα επιφέρουν οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, που θα λειτουργήσουν υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.   «Ελπίζουμε και ευχόμεθα ότι μετά και τον σχηματισμό της νέας κυβερνήσεως στην Άγκυρα θα υπάρξουν θεαματικαί και ριζικαί αλλαγαί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη θεία λειτουργία στην Αγία Τρίαδα του Σταυροδρομίου.  

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα, μέλη της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη αλλά και ευρωβουλευτές του πράσινου κόμματος που επισκέπτονται την Τουρκία, ο Πατριάρχης τόνισε: «Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο παρά τα αυτονόητα, την εν ανέσει και πλήρη ελευθερία άσκηση των θρησκευτικών μας καθηκόντων. Θέλουμε να υπάρχει η πλήρης ελευθερία δια την ζωή μας δια τα μειονοτικά μας δικαιώματα, όπως συμβαίνει με τους μουσουλμάνους αδελφούς μας στη Γερμανία και εις τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου κτίζουν διαρκώς καινούρια τεμένη αποστέλλονται εντεύθεν θρησκευτικοί λειτουργοί, διδάσκονται τι ιερό βιβλίο τους και δεν έχουν κανένα απολύτως περιορισμό, συμμετέχουν εις την τοπική αυτοδιοίκηση, εκλέγονται βουλευτές εις τα αντίστοιχα κοινοβούλια», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.  

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της τουρκικής υπηκοότητας που πρέπει να έχουν υποψήφιοι Πατριάρχες, κατάσταση η οποία, όπως είπε πρέπει να αλλάξει, αλλά και στις επιστολές που έχει γράψει στην Άγκυρα και δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση.   Οι ευρωβουλευτές του πράσινου κόμματος που επισκέπτονται την Τουρκία θα έχουν συναντήσεις με θρησκευτικούς ηγέτες και με διάφορους παράγοντες των μειονοτήτων και σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να επισκεφθούν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην Άγκυρα. «Αυτό που θέλουμε και δικαιούμεθα να θέλουμε και να περιμένουμε από την κυβέρνηση, από το κοινοβούλιο της χώρας μας είναι να αντιληφθούν τα προβλήματα τα οποία επί σειρά ετών απασχολούν το Πατριαρχείο μας, τις μειονότητες και δεν επιλύονται και εν μερικάς περιπτώσεις επιδεινώνονται.

Ζητούμε λοιπόν την επίλυσην των, την δικαιώσιν των προσδοκιών μας, πράγμα που πρέπει να θεωρείται αυτονόητον για την χώραν μας η οποία κρούει την θύραν της Ευρωπαϊκής Ενώσεως». «Αυτά θέλησαν να πληροφορηθούν οι ευρωβουλευτές για την κατάσταση του Πατριαρχείου μας και της Ομογένειας μας και των άλλων μειονοτήτων που ζουν εις αυτήν την Πόλη και εις αυτή την χώρα», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.   Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις εκλογές που άρχισαν να διεξάγονται σε διάφορες κοινότητες και ιδρύματα της ομογένειας για την επιλογή νέων διοικητικών συμβουλίων, τις οποίες θεώρησε ότι «σημάνουν μίαν εσωτερικήν αναγγένησην και ανασυγκρότησην της ομογένειας».

ΑΠΕ/ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ/ΕΡΤ