«Το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό από τον 6ο αιώνα», επανέλαβε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον τουρκικό Τύπο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον περίμεναν στην είσοδο του κτιρίου που εξελίσσεται το Β' Παγκόσμιο Συνέδριο Ορθόδοξης Νεολαίας, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική σκοπιμότητα στην Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.  

Στο μεταξύ συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία η αναφορά απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Η Άγκυρα – στο θέμα της οικουμενικότητας – θυμίζει τον βασιλιά Κανούτ του παραμυθιού που στεκόταν στην παραλία και διατάσει τα κύματα να υποχωρήσουν, αναφέρει σε εκτενής άρθρο στην εφημερίδα «Ζαμάν», ο Τζεμάλ Ουσάκ, γενικός γραμματέας της Πλατφόρμας Διαπολιτισμικού Διαλόγου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν μπορεί να βάλεις όρια στην πίστη και τις απόψεις των άλλων», λέει ο κ. Ουσάκ.   Χαρακτηριστική είναι ακόμα η αντίδραση του καθηγητή πολιτικής επιστήμης και υποψήφιου ανεξάρτητου βουλευτή της Κωνσταντινούπολης Μπασκάν Οράν. «Θεέ μου» έγραψε στην εφημερίδα «Ραντικάλ». «Φθάσαμε να αποφασίζουμε σε θέματα ορθοδόξου θεολογίας. Είναι αυτό δικαστήριο ή ιεροδικείο» αναρωτιέται. Η αρθρογραφία που ακολούθησε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επεκτείνεται και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Από την μια μεριά ζητάμε ο Πατριάρχης να είναι Τούρκος υπήκοος και από την άλλη μεριά εμποδίζουμε την εκπαίδευση Τούρκων υπηκόων ως κληρικών», ανέφερε ο Ουσάκ.

Β' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου  στην Κωνσταντινούπολη τις εργασίες του το B' Συνέδριο Ορθοδόξου Νεολαίας, με θέμα «Μέλη της Εκκλησίας-Πολίτες του Κόσμου».   «Με βαθιά πατρική χαρά σας καλωσορίζουμε νέες και νέοι, στην ιστορική Πόλη μας που είναι η έδρα της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην εναρκτήρια ομιλία στο Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του.  

«Το Πατριαρχείο μας δεν είναι μια εθνική εκκλησία αλλά η δομική κανονική έκφραση των οικουμενικών διαστάσεων του ευαγγελικού μηνύματος και της αναλόγου εκκλησιαστικής ευθύνης. Γι αυτό και οι πατέρες και οι σύνοδοι το ονόμασαν Οικουμενικό. Η σύγκλιση του παρόντος Συνεδρίου αποτελεί καρπό της Μητρός Εκκλησίας προς εσάς τους νέους, όσον αφορά τις πνευματικές σας ανησυχίες και ανάγκες».   Ο Πατριάρχης τόνισε ότι οι νέοι ως μέλη της εκκλησίας, έχουν την θέση και τον ρόλο μέσα σ αυτό το Θεανθρώπινο Σώμα. «Ο Κύριος αναμένει να περιπατείτε σε μια κοινωνία αγάπης και αλληλοσεβασμού με πλήρη συναίσθηση αδελφικής αλληλεγγύης. Όχι τυπικά αλλά με ανυπόκριτη αγάπη. Και ως Πολίτες του Κόσμου, να είμαστε στον κόσμο αλλά όχι συντασσόμενοι προς το πονηρό θέλημα του».  

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι σήμερα ο Χριστιανισμός αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. «Η Χριστιανική ιδιότητα μας επιβάλει να είμαστε νομοταγείς σε οτιδήποτε δεν έρχεται σε σύγκρουση προς το θέλημα του Θεού. Και σήμερα ο Χριστιανός βρίσκεται ενώπιον μεγαλύτερων εκ του κόσμου προκλήσεων παρ ότι παλαιότερα. Η σύμπηξη διακρατικών συνασπισμών, εταιρισμών κ.τ.λ. όπως η Ε.Ε. στην οποία προσδοκούμε να γίνει δεκτή και η Τουρκία, περιορίζουν την σημασία των κρατικών συνόρων με αποτέλεσμα η διακίνηση προσώπων μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών να γίνεται πλέον χωρίς τις πολλές γραφειοκρατικές διατυπώσεις του παρελθόντος» κατέληξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  

Το θέμα του συνεδρίου «Μέλη της Εκκλησίας -Πολίτες του Κόσμου», θα παρουσιάσουν εισηγητές που θα τονίσουν τα σύγχρονα προβλήματα της Εκκλησίας και της κοινωνίας.   Στο συνέδριο μετέχουν νέοι και νέες εκ των ανά τον κόσμο επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου, των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, διαφόρων Μοναστικών αδελφοτήτων των άλλων Χριστιανικών εκκλησιών και Ομολογιών των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών, Ακαδημιών, Ινστιτούτων και Σεμιναρίων των Διεθνών Εκκλησιαστικών οργανισμών των Διεθνών συνδέσμων Νεολαίας και Πολιτιστικών ιδρυμάτων ως και των ενταύθα Χριστιανικών Εκκλησιών.   Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με την ορχήστρα Εστουντιαντίνα, στο Ρούμελιχισαρι του Βοσπόρου.

ΑΠΕ/ ΕΡΤ/ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ