ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  

 Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν οι προθέσεις, οι προεκλογικές  δεσμεύσεις και οι  πρόσφατες υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την πολυπόθητη ψήφο των Ομογενών.

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά  το  Greek American News Agency, με βάση τα έως τώρα δεδομένα ο νόμος θα ετίθετο σε ισχύ από τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές αλλά υπό τη ρητή και βασική προϋπόθεση ότι θα ψηφίζονταν από την παρούσα Βουλή που μόλις έκλεισε!

το θέμα και στο PRESS.GR διαβάστε τα σχόλια και προσέξτε τι θα επακολουθήσει…

Επομένως ο νόμος καλώς εχόντων των πραγμάτων και των εκλογικών αποτελεσμάτων  και  εάν και εφόσον αναδειχθεί με ισχυρή πλειοψηφία -όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός -κυβέρνηση Καραμαλνή τότε ο νόμος θα ψηφισθεί από την επόμενη Βουλή αλλά η ισχύς του θα ξεκινήσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Κοντολογίς. Ούτε λίγο ούτε  το θέμα σε πολύ απλή κοινή λογική πάει στις καλένδες και οι Ομογενείς  θεωρητικά θα περιμένουν για να ασκήσουν το δικαίωμα τους -που προς το παρόν παραμένει κενό γράμμα ως υπόσχεση – μετά το…2014!    

Το προσχέδιο νόμου είχε ήδη κατατεθεί στη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής επρόκειτο να έρθει για συζήτηση  στη Βουλή το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου (του 2007)  από τα συναρμόδια υπουργεία  Εξωτερικών -Εσωτερικών – Οικονομικών και Δικαιοσύνης .    Η ψήφιση του θεωρούνταν σχεδόν βέβαιη από την πλειοψηφούσα κυβερνητική παράταξη,  αλλά τώρα όλα αλλάζουν και μετατίθενται σε βάθος χρόνου. 

Η ισχύς του νόμου με βάση  το τελευταίο άρθρο του σχετικού προσχέδιου   έδινε στους Ομογενείς το δικαίωμα  του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι από το 2011 και υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφίζονταν  μετά  την ψήφιση του από την παρούσα  Βουλή που μόλις έκλεισε!  Το σχετικό άρθρο 18  που είναι ξεκάθαρο αναφέρει τα εξής :    

«Άρθρο 18

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι δυνατή από τις βουλευτικές εκλογές, που θα διενεργηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011».

Εδώ ολόκληρο το προσχέδιο νόμου    και σε PDF

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος προς του εκπροσώπους των Ομογενών κατά το πρόσφατο   7ο  Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είχε επί λέξη τονίσει τα εξής:  

« Προωθούμε νόμο, που δίνει στους Έλληνες της Διασποράς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τους τόπους της διαμονής τους.

– Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή τον Οκτώβριο, στη νέα Σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής.

Είναι βασικό αίτημα του Απανταχού Ελληνισμού, απέναντι στο οποίο δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε καθυστέρηση, ούτε άρνηση καμιάς πολιτικής δύναμης. Ο Οικουμενικός Ελληνισμός είναι η απάντησή μας στην εποχή της Παγκοσμιότητας. Είναι το όραμα που οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι και όλες μαζί.» Εδώ ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού προς τους απανταχού Ομογενείς στο 7ο Συνέδριο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Παρόμοια η αναφορά του Πρωθυπουργού και κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς τους ομογενείς της Αυστραλίας  στη μεγαλειώδη και πολυπληθή συγκέντρωση Ομογενών στη Μελβούρνη στις 25.05  προς του οποίους χαρακτηριστικά είχε πει : «Εφαρμόζουμε, ταυτόχρονα, πολιτικές, που στόχο έχουν να ενδυναμώνουν τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Παίρνουμε τις αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, όλοι όσοι έχετε τα εκλογικά δικαιώματά σας στην Πατρίδα, να μπορείτε με την ψήφο σας, από τον τόπο διαμονής σας, να είστε ενεργοί συμμέτοχοι στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Φέρνουμε σύντομα για ψήφιση στη Βουλή νόμο, που θα δίνει τη δυνατότητα αυτή, σε όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Προσβλέπουμε στη συμμετοχή και την ενεργοποίησή σας, ώστε να ολοκληρώσουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα Δημοκρατίας. Να κάνουμε ένα ακόμη βήμα που μας φέρνει πιο κοντά» . Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στους Ομογενείς της Αυστραλίας

Σύμφωνα τώρα με πληροφορίες μας από το κυβερνητικό στρατόπεδο, που κυριολεκτικά αιφνιδιάστηκαν λόγω και του γενικότερου εσπευσμένου προεκλογικού  κλίματος που επικρατεί μετά την  αιφνιδιαστική προκήρυξη των εκλογών από τον Κ. Καραμανλή για την 16 Σεπτεμβρίου, όλοι οι βουλευτές με τους οποίους επικοινωνήσαμε καταρχήν  αρνήθηκαν να τοποθετηθούν αναμένοντας τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης οι οποίες αναμένονται τα προσεχή 24ωρα, ενώ δεν αποκλείεται να αναληφθεί σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία πριν το θέμα προσλάβει διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίηση του. Μάλιστα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος μας έλεγε ότι πολύ σύντομα θα  δοθεί απάντηση για το θέμα αυτό υπογραμμίζοντας μας με έμφαση ότι «το Κώστα Καραμανλή αν είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει αυτό είναι η συνέπεια, η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία του. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι θα βρεθεί ο τρόπος  και δε θα μείνει υπόσχεση ούτε κενό γράμμα όσα έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός προς την Ομογένεια»

Το θέμα αναμένεται να προσλάβει σοβαρές  πολιτικές διαστάσεις τις προσεχείς ημέρες  δεδομένου ότι δεν αποκλείεται να παίξει και  ως κυρίαρχο θέμα στον express  προεκλογικό αγώνα.  Κυρίως από το ΠΑΣΟΚ το οποίο αν και έχει δηλώσει δημοσίως  με θέση που έχει εκφραστεί από στελέχη του όπως ο Ε. Βενιζέλος ότι το θέμα της ψήφου των Ομογενών  χρειάζεται περισσότερη μελέτη  μεταθέτοντας ουσιαστικά  την όλη συζήτηση  στο απώτερο μέλλον και όταν θα είναι ώριμες οι συνθήκες, εν τούτοις στο επιτελείο του  όπως μας έλεγαν ανώτερα στελέχη σε συζήτηση που είχαμε εν όψει του ρεπορτάζ  δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της σκληρής προεκλογικής καμπάνιας η οποία στόχο έχει το πρόσωπο του Πρωθυπουργού,   να το αναδείξουν ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα που κάνουν το πρωθυπουργό αναξιόπιστο.  Παρόμοια θέση μας εξέφρασαν και άλλα στελέχη από τα κόμματα της αριστεράς τα οποία ωστόσο  θα περιμένουν να τοποθετηθούν σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα  όπως μας είπαν μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης. Το θέμα που σήμερα αποκαλύπτει το Greek American New Agency θα απασχολήσει και το  ΛΑΟΣ αλλά και τη Δημοκρατική Αναγέννηση του Στέλιου Παπαθεμελή σύμφωνα με πληροφορίες μας από τα επιτελεία των κομμάτων τους. Οι εξελίξεις αναμένονται να εκδηλωθούν τα προσεχή 24ωρα.

Το Greek American News Agency θα είναι εδώ και θα σας ενημερώνει για αυτό το ευαίσθητο και μείζον θέμα που απασχολεί ολόκληρη την Ομογένεια.