ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

 

Ξεκινώντας τη συζήτησή μας, επαναλαμβάνω ότι καταλήξαμε στην άμεση προκήρυξη εκλογών, με βαθύ αίσθημα πολιτικής ευθύνης. Αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Οι πολίτες γνωρίζουν, κρίνουν, συγκρίνουν και αξιολογούν. Έχουμε ώριμη κοινωνία, που εντοπίζει και επιβραβεύει την πολιτική και κοινωνική υπευθυνότητα. Με αυτή την πεποίθηση διαμορφώνουμε και την εκλογική στρατηγική μας.

Η επιλογή της 16ης Σεπτεμβρίου έγινε για να έχει η νέα Κυβέρνηση, το περιθώριο του χρόνου που απαιτείται, για να καταρτίσει και να καταθέσει, ως την 1η Οκτωβρίου, το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού.

Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον αντιφατικά αυτά που ακούγονται από κάποιες πλευρές. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, σε κάθε περίσταση, ζητούσαν άμεσες εκλογές. Και το έκαναν γνωρίζοντας ότι δημιουργούν πολιτικό κλίμα, που δεν υπηρετεί το δημόσιο βίο,

αλλά βλάπτει την Εθνική Οικονομία. Όταν προκηρύχθηκαν εκλογές, εμφανίστηκαν να αιφνιδιάζονται και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Και τα δύο (και οι παλαιότερες φωνές τους για εκλογές και οι τωρινές αιτιάσεις τους) προδίδουν το ίδιο πράγμα: Πολιτική αμηχανία. Πολιτική αδυναμία.

Σε ό,τι αφορά τη βάση της προεκλογικής στρατηγικής μας:

Κινούμαστε σε ξεκάθαρους άξονες…

  • – με περηφάνεια για το έργο μας,
  • – με σιγουριά για το Σχέδιό μας,
  • – με αισιοδοξία για την πορεία της Χώρας μας!

Έχουμε κάνει, σε πολλές περιπτώσεις, έως τώρα, την αυτοκριτική μας. Τόσο στα συλλογικά όργανα του κόμματος και της Κυβέρνησης, όσο και από το βήμα της Βουλής. Δημόσια και υπεύθυνα. Είναι κάτι που δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν. Και αυτό επισημαίνει μια ακόμη ποιοτική διαφορά με τις κυβερνήσεις του χτες.

Αναγνωρίζουμε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο απ' ό,τι χρειάζονταν.

  • – Σε κάποιες περιπτώσεις αργήσαμε να δούμε κρίσιμες αδυναμίες, που άφησε πίσω του το παρελθόν.
  • – Σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα δεν έγιναν όπως θέλαμε.

Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν στελέχη του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχές της Νέας Διακυβέρνησης. Όπως, επίσης, και ότι υπάρχουν στην κοινωνία, στελέχη με ικανότητες, γνώση και ήθος, που δεν αξιοποιήθηκαν, ενώ μπορούσαν, ήθελαν και μπορούν να προσφέρουν. Έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα, για τις βελτιώσεις που απαιτούνται.

Αναγνωρίζουμε ότι δεν στηρίξαμε όσο θέλαμε τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτό, όμως, οφείλεται εξ ολοκλήρου στη βαρειά κληρονομιά του παρελθόντος. Στη διόγκωση του δημόσιου χρέους και στο τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του χτες. Επισημαίνουμε, σε κάθε περίπτωση, τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Χωρίς υπερβολές. Λέμε την αλήθεια. Με υπευθυνότητα, με αξιοπιστία. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται και τις θέσεις και τις προθέσεις όλων. Θυμίζω, ένα και μόνο:

Τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, το Δεκέμβριο του 2003. Παρουσίαζαν το έλλειμμα στο 1,2% του ΑΕΠ και το εκτιμούσαμε στο 2%. Έφτασε, τελικά, στο 7,9%. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί, τότε, το μέγεθος της διαστρέβλωσης και της παραποίησης των πραγμάτων. Άλλες λοιπόν, θα ήταν οι δυνατότητες της Οικονομίας,

άλλες θα ήταν οι δυνατότητες της Πολιτείας, εάν η ανευθυνότητα των κυβερνήσεων του χτες, δεν ξεπερνούσε κάθε δυνατή εκτίμηση.

Στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν, αντιμετωπίσαμε συσσωρευμένα προβλήματα και δημιουργήσαμε στέρεες βάσεις για την πορεία της Χώρας μας. Είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Είμαστε περήφανοι για το έργο μας.

Πετύχαμε την έξοδο της Χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περιορίστηκε σημαντικά και το δημοσιονομικό έλλειμμα, μειώθηκε (για πρώτη φορά, από την ένταξή μας στην ΟΝΕ) κάτω από το όριο του 3%.

Πετύχαμε ουσιαστική ενίσχυση της Οικονομίας μας και της αναπτυξιακής διαδικασίας.

  • – Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας βελτιώνεται.
  • – Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη.
  • – Οι εξαγωγές αυξάνονται σταθερά.
  • – Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών κορυφώνεται.
  • – Η επιχειρηματικότητα του Έλληνα βρίσκει γόνιμο έδαφος.
  • – Το τουριστικό ρεύμα μεγαλώνει.
  • – Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.
  • – Η ανεργία περιορίστηκε κάτω από το 8%.

Πετύχαμε, ταυτόχρονα, διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που…

  • – εντάσσουν την Πατρίδα μας στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη,
  • – αναβαθμίζουν τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά της,
  • – ενισχύουν το κύρος της και
  • – δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι επιτυχίες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές, για όλους τους πολίτες. Και, βέβαια, δεν ήταν καθόλου εύκολες. Θυμίζω, άλλωστε, ότι ήταν πολλοί εκείνοι που προέβλεπαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Διαψεύστηκαν στην πράξη. Και διαψεύστηκαν σε όλα.

Όμως! Αυτά που για τους άλλους ήταν ανέφικτα, για μας δεν είναι αρκετά. Θέλουμε, μπορούμε και εγγυόμαστε πολύ περισσότερα. Η έξοδος της Χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, μας επιτρέπει, τώρα, να κινηθούμε με νέα δυναμική. Προβάλλουμε το έργο μας και αναπτύσσουμε το σχέδιό μας για τη νέα τετραετία.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά μας: Όπως όλοι γνωρίζετε το Πρόγραμμα Νέας Διακυβέρνησης που καταθέσαμε το 2004, έχει ορίζοντα οκταετίας. Το πρόγραμμα εκείνο ισχύει και μας δεσμεύει. Θέτουμε, τώρα, στην κρίση των πολιτών τις κυβερνητικές προτεραιότητές μας, για τη νέα τετραετία. Τις έχουμε αναπτύξει, κατ' επανάληψη, και είναι σε όλους γνωστές. Η κωδικοποίησή τους θα δοθεί σύντομα σε όλους τους πολίτες. Συνεχίζουμε, με νέα ταχύτητα, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική μας. Συνεχίζουμε ν' αλλάζουμε τα πράγματα, σε όλους τους τομείς: Στην Οικονομία, το Κράτος, την Παιδεία, την Υγεία.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την Οικονομική και Αναπτυξιακή Πολιτική υπογραμμίζω:

  • – Τη διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να φτάσουμε το 2010 σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
  • – Την ενδυνάμωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να έχουμε διαρκώς περισσότερες επενδύσεις, διαρκώς περισσότερες θέσεις εργασίας.
  • – Την εφαρμογή μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • – Την εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013 που κατευθύνει το 80% των πόρων του στην περιφερειακή ανάπτυξη.
  • – Την εφαρμογή του μεγαλύτερου προγράμματος δημόσιων έργων που γνώρισε ποτέ ο Τόπος.
  • – Τη θέσπιση ολοκληρωμένου Σχεδίου για τις χρήσεις γης, που διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και προστατεύει το περιβάλλον. (Τα προσχέδια είναι, ήδη, σε δημόσια διαβούλευση).
  • – Τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού, με νέες δράσεις και νέα μέτρα.
  • – Την περαιτέρω ενίσχυση της Τουριστικής Βιομηχανίας και της Ναυτιλίας μας.
  • – Τη συνέχιση της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, που άρχισε ήδη να καλύπτει το χάσμα που άφησε πίσω του το χτες.

Άμεσης προτεραιότητας στη νέα κυβερνητική θητεία μας είναι. Πρώτον: η ολοκλήρωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Δεύτερον: Η επίλυση του Ασφαλιστικού Ζητήματος, με διάλογο και συνεννόηση, ώστε να έχουν οι Έλληνες ένα σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο Σύστημα. Τρίτον: Η νέα διοικητική δομή της Χώρας, που θα διαμορφωθεί σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέταρτον: Η Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Αλλά και τη σύνδεσή της με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της. Πέμπτον: Η εδραίωση ουσιαστικά κοινωνικού Κράτους, ικανού να στηρίζει εκείνους που, πράγματι, έχουν ανάγκη. Και το άφησα τελευταίο για να υπογραμμίσω ότι απ' αυτό το στόχο ξεκινά η νέα τετραετία.

Πρώτες προτεραιότητες, στην κατεύθυνση αυτή, είναι…

  • – η συγκρότηση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
  • – Η χορήγηση, από τις αρχές του 2008, του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες.
  • – Η νέα αύξηση του Επιδόματος Ανεργίας, του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ.

Όλα αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία του επόμενου Προϋπολογισμού και πρόκειται να νομοθετηθούν πριν τη ψήφισή του. Προετοιμάζουμε, ταυτόχρονα, την καθιέρωση Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης, αλλά και την αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Έρχομαι, τώρα, στο προεκλογικό κλίμα και την πολιτική στρατηγική μας.  Στο διάστημα που πέρασε, είδαμε και ακούσαμε, πολιτικές ηγεσίες να καταφεύγουν στα άκρα και να επιστρατεύουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ακούσαμε ύβρεις, συκοφαντίες, ασύστολα ψεύδη. Ξέρουμε ότι στο διάστημα που ακολουθεί θα κορυφώσουν την προσπάθεια πόλωσης, την προσπάθεια πολιτικής οξύτητας, την προσπάθεια φανατισμού. Τους παρακολουθούμε, αλλά δεν τους ακολουθούμε. Και σ' αυτό, η συμβολή όλων, είναι καθοριστικής σημασίας.

Για μας, οι πρακτικές της οξύτητας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Λεξιλόγιο ύβρεων και συκοφαντιών δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει στο δικό μας πολιτικό λόγο. Η επιλογή μας είναι δεδομένη και σταθερή. Δέσμευσή μας είναι να προασπίζουμε το ήπιο πολιτικό κλίμα. Να υπηρετούμε έμπρακτα την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων. Να ενώνουμε δυνάμεις για το συλλογικό καλό, για το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον. Σεβόμαστε όλους τους πολίτες και το αποδεικνύουμε στην πράξη με τις πολιτικές μας, αλλά και με τον πολιτικό μας λόγο. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις και διαχωρισμούς. Εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε φανατικότερες ψήφους. Θέλουμε, περισσότερες, ψήφους.

Αντιλαμβάνομαι τον αγώνα κάθε υποψήφιου για την εκλογή του. Εκείνο που προέχει, όμως, δεν είναι τί θα πάρει για τον εαυτό του. Εκείνο που προέχει, είναι τί φέρνει στην Παράταξη, στη νέα διακυβέρνηση, στον αγώνα για ν' αλλάξουμε τα πράγματα στον Τόπο μας. Μ' αυτό το γνώμονα προχωρούμε. Και αυτό το τονίζω, καθώς αποφασίζουμε σήμερα, για τις νέες υποψηφιότητες. Επιλέγουμε, για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων μας, πολίτες ικανούς και καταξιωμένους στις τοπικές κοινωνίες και τους χώρους της δουλειάς τους. Επιλέγουμε πολίτες που υπηρετούν το άνοιγμά μας σ' ολόκληρη την κοινωνία. Επιλέγουμε πολίτες ικανούς και αποφασισμένους να στηρίζουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο Τόπος. Ικανούς να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που εγγυώνται καλύτερη ζωή, για όλους.